AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kirsal nufusun en fazla oldugu bolge neresidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kırsal nüfusun en fazla olduğu bölge neresidir?​

Sayım dönemlerine göre Kırsal nüfusu en fazla olan 20 ilin bölgelere göre dağılımı incelendiğinde ise Karadeniz, İç Anadolu, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde söz konusu il sayısının 1980 den sonra genellikle azaldığı, Ege ve G. Doğu Anadolu bölgelerinde ise arttığı görülmektedir.

Tarihte insanlar neden kentleri kurmuşlardır?​

Kimi kentlerin ortaya çıkışında din ve hukuk etkin konumda iken kimi kentlerde ise ekonomi veya güvenlik ön plana çıkar. Ancak kentlerin oluşumunda görülen bu farklılık, sanayi devrimi ile birlikte aynılığa dönüşmüş ve sosyo-ekonomik süreçler kentleri ortaya çıkaran yegâne belirleyiciler olmuştur.

Kır ve kent ilişkisi nasıl bir ilişkidir?​

Kır ve kent ilişkisi nasıl bir ilişkidir?
Hem kent hem de kırda, gelir düzeyi ile icra edilen meslek arasında istatistikî açıdan anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Kentsel alanda bu oranın kırsal alana göre daha yüksek çıktığı tespit edilmiştir; kentteki meslek ve gelir dağılımı daha çeşitlidir.

Kırsal ve kentsel yerleşme arasındaki farklar nelerdir?​

Kırsal ve kentsel yerleşme arasındaki farklar nelerdir?
Kır yerleşmeleri daha çok süreksiz yerleşim alanları, mevsimsel yerleşim alanları, dağınık yerleşim alanları olarak oluşmaktadır. Şehir yerleşmeleri ise sürekli yerleşim alanları, kalıcı yerleşim alanları ve düzenli yerleşim alanları olarak oluşmaktadır.

Kırsal nüfus yoğunluğu nedir?​

Bir ülkede veya herhangi bir sahada, tarım ve hayvancılıkla geçinen nüfusun, tarımsal alana bölünmesiyle elde edilen nüfus yoğunluğuna tarımsal nüfus yoğunluğu denir.

Mauniere göre kent nedir?​

Maunier’e göre kent; nüfusuna oranla coğrafi temeli dar olan ve aileler, meslek grupları, sosyal sınıflar, mezhepler vs. gibi çeşitli heterojen grupları içine alan karmaşık bir yerleşme grubudur(Bal, 1999:21).

Kentlerin ortaya çıkması için gereken şartlar nelerdir?​

Kentlerin ortaya çıkması için gereken şartlar nelerdir?
Cevap: Su kaynaklarının olması, tarıma elverişli arazilerin olması, yerleşime uygun arazinin olması, iklim koşullarının insan yaşamına elverişli olması gibi faktörlere bağlıdır.

Kent ve kır arasındaki fark nedir?​

Kent ve kır arasındaki fark nedir?
Günümüzde ise kent kavramı TÜİK tarafından Türkiye sınırları dâhilinde yer alan tüm yerleşim yerlerinden nüfusu 20.000 ve üzeri olan yerleşim yerleri olarak kullanılmaktayken 20.000′ den daha az olan yerler kır yerleşim birimi olarak kullanılmaktadır (tuik.gov.tr, 2015).

Kır yerleşmelerini şehir yerleşmelerinden ayıran en belirgin özellikleri nelerdir?​

Şehirleri kır yerleşmelerinden ayıran özellikler:
- Nüfusları fazladır.
- Yayıldıkları alanlar geniştir.
- Geçiminde tarım dışı sektörlere dayanır.
- Meskenler yanında çarşı, pazar, fabrika, spor ve sanat merkezleri vb. bulunur.
- Çok büyük şehirlerde değişik soy, din ve ırktan insanlar birlikte yaşar.

Kırsal yerleşmeler nelerdir?​

Kırsal yerleşmeler; köyden küçük ve köye bağlı yerleşmeler, köyler ve kasabalardan oluşmaktadır. Bu yerleşmelerin ortaya çıkmasında, kuruldukları yerin doğal çevre şartları ve orada yaşayan insanların kültürel özellikleri etkilidir.

Kırsal nüfus neye denir?​

Kırsal nüfus neye denir?
Nüfus sayımında il ve ilçe merkezleri dışında kalan yerler; hane halkı anketlerinde nüfusu 20.000’den az olan yerler; tarım istatistiklerinde ise nüfusu 5.000’den az olan yerler kır olarak kabul edilmektedir (Erdoğan, 2009:2).

Türkiye’de kırsal nüfus ne kadar?​

Türkiye’de kırsal nüfus ne kadar?
2011 yılı itibarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 23,2’si (17.338.563) kırsal alanda (belde ve köyler) yaşarken, yüzde 76,8’i (57.385.706) kentsel (il ve ilçe merkezleri) alanlarda yaşamaktadır.

Türkiye’de kırsal nüfus neye denir?​

Küçük kentsel alan ise nüfusu 50.000 ile 200.000 arasında değişen işlevsel bir kentsel alandır. Buna göre 50.000’den az nüfusa sahip alanlar kırsal alan olarak tanımlanabilir.
 
Kırsal nüfusun en fazla olduğu bölge, Türkiye'de genellikle Doğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri olarak dikkat çekmektedir. Bu bölgelerde kırsal nüfusun yoğun olduğu görülmektedir. Kırsal nüfusun en fazla olduğu iller genellikle tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan kesimlerden oluşmaktadır. Bu nedenle kırsal bölgeler genellikle tarımın yoğun olduğu alanlardır.

Kırsal ve kentsel yerleşmeler arasındaki farklar oldukça belirgindir. Kırsal yerleşmeler genellikle sürekli yerleşim alanlarından ziyade süreksiz ve dağınık şekilde yerleşimleri içerirken, kentsel yerleşmeler daha düzenli, kalıcı ve yoğun nüfuslu alanlardır. Kır yerleşmeleri genellikle tarımla ilgilenen topluluklara ev sahipliği yaparken, kentler ise daha çeşitli meslek gruplarına ve sosyal aktivitelere ev sahipliği yaparlar.

Kır ve kent arasındaki ilişki de oldukça önemlidir. Gelir düzeyi ve meslek türleri arasında kentsel alanlarda daha fazla çeşitlilik görülürken, kırsal alanlarda genellikle tarıma dayalı meslekler ve daha sınırlı gelir kaynakları bulunmaktadır. Bu durum kır ve kent arasındaki sosyo-ekonomik farklılıkları da ortaya koymaktadır.

Kırsal nüfus yoğunluğu ise bir ülkenin tarım ve hayvancılıkla geçinen nüfusunun tarım alanına bölünmesiyle elde edilen bir orandır. Bu oran, bir ülkenin tarıma dayalı nüfus yoğunluğunu gösterir ve tarım sektörünün o ülke için ne kadar önemli olduğunu yansıtır. Türkiye'de kırsal nüfus yoğunluğu genellikle tarımın gelişmiş olduğu bölgelerde daha yüksek olmaktadır.
 
Geri
Üst