AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kirmizi isikta gecmek olasi kast mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kırmızı ışıkta geçmek olası kast mı?​

“2.46 promil alkollü sanık, sevkettiği araçla kendisine kırmızı ışık yanmasına ve diğer araçlar durmasına rağmen hızını azaltmadan kavşakta nizami geçiş yapan araca çarpıp sürücüsünün öldüğü olayda,neticeyi göze aldığından olası kast ile sorumludur” (Yarg.CGK., 2.7.2019,1-121/518).

Hukukta olası kast nedir?​

Hukukta olası kast nedir?
Olası kast; suçun kanuni tanımındaki fiilin gerçekleşebileceğinin mümkün veya muhtemel bir şekilde “öngörülmesine” rağmen, sonucun meydana gelmesinin göze alınması, adeta “olursa olsun” biçimindeki bir düşünceyle fiilin işlenmesidir.

Bilinçli taksir ne demek?​

Bilinçli taksir ne demek?
neticenin fail tarafından öngörülmüş olmasına rağmen istenmemiş olmasıdır. bilinçli taksirin bulunmasına halinde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.

Kırmızı ışık ihlali nasıl tespit edilir?​

Kırmızı ışıkta geçtiğiniz zaman eğer trafikle sorumlu memurlar var ise onlar tespiti yaparlar. Ancak günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde artık polis memurlarına ihtiyaç kalmadan da kırmızı ışıkta geçmenin tespiti yapılabiliyor. Bu da elektronik denetleme sistemi olarak bilinen EDS ile yapılıyor.

Olası kast mı bilinçli taksir mi?​

Olası kast mı bilinçli taksir mi?
Bilinçli taksirde fail tarafından öngörülen ve gerçekleşen netice, istenen bir netice olmadığı halde, olası kastta öngörülen neticenin istenip istenmemesinden bahsedilmemektedir. Dolayısıyla; olası kast ile bilinçli taksir arasında bulunan en önemli fark, failin gerçekleşmesi muhtemel neticeyi ne derece göze aldığıdır.

Bilinçsiz taksir nedir örnek?​

Bilinçsiz taksir nedir örnek?
Basit taksir; failin öngörülebilir bir sonucu “öngörmeyerek” özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı bir şekilde fiili işlemesidir. Basit taksire aynı zamanda “bilinçsiz taksir” veya“adi taksir” de denilmektedir. Basit taksire örnek olarak gerekli iş güvenliğiönlemlerini almadan işçi çalıştıran işverenler verilebilir.
Kırmızı ışık ihlali hangi kusur?​
47/1-b kusur oranı, trafik kazasında “Kırımızı ışıkta geçmek” olarak bilinen ktk 47/1b kusur oranı denir. Bu ihlal sonucunda Karayolları Trafik Kanununun “Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” 47. Maddesi hükmünce trafik kazalarında kusurlu sayılmaktadır.

Kırmızı ışıkta geçip kaza yapmanın cezası nedir?​

Kırmızı ışıkta geçip kaza yapmanın cezası nedir?
Bu sebeple kırmızı ışık ihlali yapan kişiler bu cezayı 2020 yılına göre % 9.11 zamlı bir biçimde ödeyecekler. Trafik içerisinde en çok yapılan ihlallerin başında gelen kırmızı ışık ihlalinin cezası 2021 yılında 314 Türk Lirası olarak belirlendi.

Kırmızı ışık ihlali kaç saniye?​

Kırmızı ışık ihlali kaç saniye?
Diğer yollardan trafik akarken sürücüler kırmızı ışığın sönmesini beklerler. Kırmızı ışık yaklaşık 30 saniye sonunda sarı ışığa döner.

Weber kastı nedir örnek?​

Ali, Batuhan’ı öldürmek için doğrudan ateş eder ve Batuhan ağır bir şekilde yaralanır. Ali, Batuhan’ın öldüğünü sanarak Marmara Denizi’ne atar ve Batuhan denizde boğularak ölür. Bu olayda Ali kasten öldürmeden ceza verilir. Yani Weber Kastı vardır.

Özel kast nedir örnek?​

Özel kast nedir örnek?
Örneğin yaralama kastı için yaralama bilinç ve iradesi yeterlidir. Kanun failin hangi amaçla (saikle) suç işlediği ile ilgilenmez. Buna karşılık kanunun maddi fiilin bilinçli ve iradi olmasından başka failin özel bir amaçla hareket etmesinin gerekli kıldığı hallerde özel kast söz konusudur.

Olası kast ne anlama gelir?​

Olası kast ne anlama gelir?
Olası kast, failin öngördüğü ve istediği sonucu elde etmek için gerçekleştirdiği fiil ile meydana gelen ikincil sonuçları ifade eder. Yani olası kastta fail asıl amacını gerçekleştirirken icra ettiği hareket ile ikincil nitelikli bir olaya, olaylara da sebebiyet verir.

Kırmızı ışıkta geçmek asli kusur mu?​

İlgili kanunda asli kusurlu sayılan hallerin ilki ve en önemlisi olan bu maddeye göre; trafik içerisinde size ait olan yol güzergahında bulunan kırmızı ışıktan geçmeniz veya görevli trafik zabıtasının dur ikazına uymamanız halinde ana kusurlu sayılmaktasınız.

Genel kast ve özel kast nedir?​

Genel kast ve özel kast nedir?
b. Genel Kast – Özel Kast: Kanunun, genel kast yanında, suçun oluşması için, ayrıca failin belli bir amaç uğruna hareket etmesini emretmesi halinde özel kastın varlığından söz edilir.

Olası kast halinde ceza artırılır mı?​

Olası kast halinde ceza artırılır mı?
TCK m.22’nin 3. fıkrasına göre; “Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır”.
Sürücülerin Asli kusur Halleri Nelerdir?​
Sürücülerinin trafik kazalarında asli kusurlu sayılacakları haller
- Kırmızı ışıklı trafik işaretinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçme,
- Taşıt giremez trafik işareti bulunan karayoluna veya bölünmüş karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullanıldığı şerit, rampa ve bağlantı yollarına girme,
 
Kırmızı ışık ihlali konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Kırmızı ışıkta geçmek, trafik kurallarına uymamanın bir örneği olup ciddi sonuçlara yol açabilir. Hukukta olası kast ve bilinçli taksir kavramları açıklanmış. Olası kast, sonucun meydana gelmesinin göze alınması durumunu ifade ederken, bilinçli taksirde yaşanan netice istenmemiş olabilir. Bilinçsiz taksir ise öngörülemeyen bir sonucun özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı bir şekilde yaşanmasını ifade eder.

Kırmızı ışık ihlalinin tespiti polis memurları tarafından yapılabilir ancak günümüzde teknolojik sistemlerin de kullanılmasıyla elektronik denetleme sistemleri ile kusurlar tespit edilebilmektedir. Kırmızı ışık ihlalinin cezası ise 2021 yılında 314 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Özellikle kırmızı ışık ihlali durumunda asli kusurun söz konusu olduğu belirtilmiş. Sürücüler, kırmızı ışıkta geçme gibi durumlarda asli kusurlu sayılabilmektedir. Ayrıca, genel kast ve özel kast kavramlarıyla da ilgili bilgiler paylaşılmıştır. Kanunun suç oluşturmak için belirli amaçlar için hareket etmeyi emretmesi durumunda özel kasttan bahsedilirken, genel kast ise genel olarak suç işleme kastını ifade eder.

Son olarak, olası kast halinde cezada artış olup olmadığı da açıklanmıştır. TCK madde 22'ye göre, öngörülen ancak istenmeyen bir neticenin meydana gelmesi durumunda bilinçli taksir söz konusu olabilir ve bu durumda ceza üçte birden yarısına kadar artırılabilir.

Videolar arasında paylaşılan YouTube videosunu izlemek isterseniz lütfen tıklayınız: [YouTube Video Linki](https://www.youtube.com/watch?v=oBSRYJsGPY8)
 
Geri
Üst