Kirmizi etiketli asansor nereye sikayet edilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kırmızı etiketli asansör nereye şikayet edilir?​

Kırmızı etiketli asansörlerin kullanımının vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye attığına dikkati çeken yetkililer, kırmızı etiketli asansörün kullanıldığını gören vatandaşların ALO 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı ve CİMER aracılığı ile Bakanlığa başvurabileceklerini bildirdi.

Asansör Muayene kim yapar?​

Asansör Muayene kim yapar?
Asansör periyodik kontrolü; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve ilgili asansörün bulunduğu bina/yapının bağlı bulunduğu Belediye ile protokol imzalamış olan A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından yapılır.

Kaçak asansör cezası nedir?​

Kaçak asansör cezası nedir?
İDARİ PARA CEZASI GELİYOR Yönetmeliğe aykırı hareket eden asansörü monte eden, yetkili servis, bina sorumlusu veya kat malikleri 1705 sayılı Kanunun 6’ncı maddesinde öngörülen “beşyüz Türk Lirasından yirmi bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası” verilecek.

Asansör Periyodik Kontrol Muayene elemanı nedir?​

(3) Muayene elemanlarının kontrol listelerine tam ve doğru bilgi girmeleri A tipi muayene kuruluşunca sağlanır. MADDE 18 – (1) Muayene elemanı, bir tam gün içerisinde en fazla beş adet asansörün periyodik kontrolünü yapar. (2) Muayene elemanı, bir tam gün içerisinde en fazla on adet asansörün takip kontrolünü yapar.

Asansör kontrol mühendisi ne iş yapar?​

Asansör kontrol mühendisi ne iş yapar?
İdari amir asansörlerin her ay bakımını , yılda bir kez de belediyenin anlaşmış olduğu A tipi muayene kuruluşuna asansörün denetimini yaptırmakta sorumludur.

Asansör firmaları hangi sektöre giriyor?​

Asansör firmaları hangi sektöre giriyor?
Hizmet sektörü içerisinde yer alan “Onaylanmış Kuruluşlarla” ve “A Tipi Akredite Muayene Kuruluşları” ile yoğun etkileşim söz konusudur. Türk asansör sektörünün doğrudan kentleşme ve buna bağlı olarak gelişim gösteren inşaat sektörü ile sürekli etkileşim halindedir.
Asansör etiketini kim verir?​
Yıllık kontrolü yapılan her asansöre uzman kontrol mühendisleri tarafından kırmızı, sarı, mavi veya yeşil renkli zemin üzerine, gerekli açıklamaların siyah renkli olarak yapıldığı bir bilgi etiketi iliştirilir.

Ruhsatsız asansör cezası ne kadar?​

Ruhsatsız asansör cezası ne kadar?

Asansör Yıllık Kontrol ücretini kim öder?​

Asansör Yıllık Kontrol ücretini kim öder?
Peki asansör bakımını kim öder? Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile yükümlü oluyor. Bu nedenle kanunda yer alan yasal düzenlemeler gereğince apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor.
 
Kırmızı etiketli asansörlerin kullanımının vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye attığına dikkat çeken yetkililer, kırmızı etiketli asansörün kullanıldığını gören vatandaşların ALO 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattı ve CİMER aracılığı ile Bakanlığa başvurabileceklerini bildirmişler. Böylece sorunun çözümüne yönelik adımlar atılabilecektir.

Asansör muayenesi ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve ilgili asansörün bulunduğu bina/yapının bağlı bulunduğu Belediye ile protokol imzalamış olan A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından gerçekleştirilir. Bu düzenlemelerle asansörlerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve güvenli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlanmaktadır.

Kaçak asansörlerin tespit edilmesi durumunda ise İdari Para Cezası uygulanmaktadır. Yönetmeliğe aykırı hareket eden asansörleri monte eden, yetkili servis, bina sorumlusu veya kat maliklerine "beşyüz Türk Lirasından yirmi bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası" verilir. Bu cezaların amacı, kurallara uymayan uygulamaların engellenmesi ve asansör güvenliğinin sağlanmasıdır.

Asansör kontrol mühendisleri ise asansörlerin düzenli bakımını ve yıllık denetimini yapmakla sorumludurlar. İdari amir, asansörlerin aylık bakımını sağlamak ve yılda bir kez de belediyenin anlaştığı A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından asansörün denetimini yaptırmak gibi görevleri yerine getirirler. Bu şekilde asansörlerin güvenliği ve düzenli çalışması sağlanmış olur.

Asansör firmaları ise hizmet sektörü içerisinde yer almaktadırlar ve "Onaylanmış Kuruluşlarla" ve "A Tipi Akredite Muayene Kuruluşları" ile yakın ilişki içindedirler. Türk asansör sektörü, kentleşme ve inşaat sektörü ile doğrudan etkileşim halindedir ve sürekli olarak gelişim göstermektedir.

Asansör etiketleri ise yıllık kontrolü yapılan her asansöre uzman kontrol mühendisleri tarafından verilir. Bu etiketler genellikle kırmızı, sarı, mavi veya yeşil renkte olup üzerinde gerekli açıklamalar siyah renkte yer alır. Bu etiketlerle asansörlerin periyodik kontrol durumu gözlemlenebilir.

Ruhsatsız asansörlerle ilgili ceza miktarı belirtilmemiş ancak bu tür durumların yasal düzenlemelere göre cezalandırıldığı bilinmektedir. Asansör yıllık kontrol ücretinin ödenmesine gelince, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartmanın giderlerinden kat malikleri eşit şekilde sorumlu olurlar. Bu nedenle asansör bakımı da apartman giderleri arasında yer alır ve kat malikleri tarafından ödenir.
 
Geri
Üst