- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 216.052
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kırmızı çizgi ne zaman kalkar?
Borcunuzu kapatmanızın üzerinden beş yıl süre geçmesi gerekmektedir. Banka sicilinizi temizlemek için borcu bitirip üzerinden beş yıl geçmesini beklemeniz gerekmektedir. Banka siciliniz bozukken herhangi bir bankanın verdiği hizmetlerden yararlanmanız mümkün değildir.Yasal takibe düşen borç nasıl ödenir?
Yasal takibin onaylanıp başlatılması durumunda ise vatandaşın evine banka tarafından ihtarname yollanıyor. Bundan sonraki süreçte bankayla ya da bankanın avukatıyla anlaşmaya varmak vatandaşın yararına olabiliyor. Anlaşma sonucunda banka vatandaş için uygun bir ödeme planı oluşturarak borcu tahsil etmeye çalışıyor.Banka kırmızı listeden nasıl çıkılır?
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Yasal takip süreci ne zaman başlar?
Yasal takip süreci nasıl işliyor? Vadesi gelen herhangi bir borcun 90 gün içerisinde ödenmemesi durumunda tahsili gecikmiş alacak statüsüne geçiyor ve yasal takip süreci başlatılıyor. Bu 90 günlük süreçte banka, müşterisine sözlü veya yazılı olarak ulaşıp borcunu ödemesini hatırlatıyor.
Geçmiş dönem yasal takip borçları ne demek?
Yasal takip süreci, 90 gün boyunca ödenmeyen borçlar sonucu kişilerin takip edilmesi demektir. 90 gün boyunca ödenmeyen ve tahsilatı gecikmiş olan ödemeler için yasal takip süreci başlar ve bu da müşteriye ödeme hatırlatması yapılarak devam eder.Yasal takibe düşen borç ödenmezse ne olur?
Kredi borcu ödenmediğinde yasal takip durumu dahil, kullanılan kredi faizinin en fazla %30 fazlası gecikme faizi uygulanıyor. Kredi ödemesi yapılmadığında kişinin banka hesaplarına el konulabilir. Maaşın %25 lik bir bölümüne de haciz gelebilir.Yasal takip süreci nasıl işler?
Bankalar sicil affı ne zaman uygulayacak?
Banka sicil affı uygulaması 2022 yılında kanunlaşırsa, kara listede bulunan vatandaşlar için bazı şartlara göre af uygulanacak. Geçmiş dönemdeki uygulamalara bakıldığında kanunda belirtilen son ödeme tarihinden önce borcunu kapatanlar ya da yapılandıranlar için sicil affı uygulanmıştı.
Borcumu ödedim sicilim ne zaman temizlenir?
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulan sicil kaydınızın silinmesi için borcunuzu ödedikten sonra 5 sene geçmesi gerekir. Bu beş sene içinde yaptığınız kredi ve kredi kartı başvuruları siciliniz bozuk olduğu için kabul edilmez.Borcumu yok kara listeden nasıl çıkarım?
Kara listeye girme hali bankaları kapsayan bir süreçtir. Kişiler çeşitli yollar ile bankaların kara listesinden çıkabilir. Bu noktada bankaların kara listesinden çıkmak için yapılması gereken şöyledir: Borçlu olunan bankadan yapılandırma kredisi çekilerek mevcut borç ödenir ve kara listeden çıkılabilir.Devlet sicili bozuk olanlara kredi veriyor mu?
Sicili Bozuk Olana Kredi ve Destek Kredileri Bildiğiniz üzere Covid-19 pandemisi sürecinde devlet destekli krediler sunuldu. Vatandaşa 5.000 TL ve 10.000 TL olmak üzere Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank üzerinden kredi destekleri sağlandı. Bu krediler, sicili bozuk olana kredi olarak da anıldı.
Sicil affı başvurusu nereye yapılır?
Kredi Sicil Affı ve Başvuru Yöntemi Finansman kuruluşlarındaki çeşitli borç bakiyelerini kapatmakta zorlanan, aylık taksit ödemelerini zamanında yapmayan ve bu nedenle kredi notu düşük olan ve bankaların kara listesinde bulunan özel ve tüzel kişilerin zaman kaybetmeden bankalara başvuruda bulunması gerekiyor.