AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kirmizi bugday Nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kırmızı buğday Nedir?​

Organik kırmızı buğday, Türkiye’de hayvancılıkta önemli yere sahip Kars’a özgü ürünlerden. Ancak uzun yıllardır ekilmeyen buğday, Allahuekber Dağları eteklerinde yeniden toprakla buluştu. Sarıkamış ilçesi Yayıklı köyünde, 2 bin 500 rakımda ekimi gerçekleştirilen kırmızı buğday, çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Kırmızı buğday unu nerelerde kullanılır?​

– Kırmızı buğday unu: Genetiği bozulmamış, kaliteli bir buğdaydır. Kavılca kadar olmasa da gluteni düşüktür. Anadolu’nun kadim çeşitlerindendir ve ekmek yapımına çok uygundur.
Kırmızı buğday nerede yetişir?
Orta erkenci ve çok yüksek verimli bir ekmeklik buğday çeşidi olup gelişme tabiatı alternatiftir. Soğuğa ve kuraklığa orta dayanıklıdır. Pas hastalıklarına, Septoriaya, külleme ve fusariuma karşı dayanıklıdır. Güney Marmara, Akdeniz, Çukurova, Ege, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Geçit Kuşaklarında tavsiye edilir.
Kırmızı Buğday da gluten var mı?
Evde ekmek yapma konusunda istekli olanlar, zor çalışılan unlardan başlangıç yapıp, başaramayınca vazgeçmek yerine kırmızı buğday unu ile başlayıp kolayca ekmek yapabilirler. Gluten içermekle birlikte antik buğday türlerine yakın düşük değerlere sahiptir.

Mor buğday unu ile neler yapılabilir?​

– Diğer buğdaylara göre 3 kat fazla E vitamini, 2 kat fazla çinko, demir magnezyum ve potasyum içermektedir. Bir sağlık tanesidir. Sindirilebilir gluten yapısına sahip Mor Buğday Unu, her türlü ekmek, pasta, kek, kurabiye, börek ve tüm hamur işlerinde sağlıklı bir alternatif olarak kullanılabilir.

En iyi un hangi buğdaydan olur?​

Tam Buğday Unu Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
En verimli buğday tohumu hangisi?
“Hüseyinbey” tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, “Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
En iyi buğday nasıl anlaşılır?
genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Içeriğinde Yaban mersini, ekşi karadut, nar, kırmızı soğan kabuğu, vişne, patlıcan, böğürtlen özlerini bulunduran ve sağlığa faydalı binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler (renk pigmentleri) vardır.
Mor buğday unu gluten içerir. Gluten hassasiyeti ya da çölyak hastalığı olanlar tercih etmemelidir. Bunun dışında herkes bu unu kullanabilir. Ekmek, poğaça, börek her türlü unlu mamul yapımında tercih edilebilir.
 
Geri
Üst