Kirli alanda neler yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
144.543
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kirli alanda neler yapılır?​

Kirli alan: Ameliyathane ve diğer ünitelerden gelen kirli aletlerin yıkandığı alan. Bu alanda alet yıkama makineleri (çift kapılı), ultrasonik yıkama makinele- ri, manuel temizlik lavaboları ve hava tabanca sistemi bulunur.
Sterilize malzeme kullanımında nelere dikkat edilmeli?
Sterilizasyon türünün süresi yeterli olmalıdır. Sterilizasyonun bozulmaması için objeler uygun koşullarda saklanmalıdır. Steril edilen objenin üzerine aracın cinsi ve steril edilme tarihi yazılmalıdır. Steril edilen objesterilizasyonun geçerli olduğu süre içinde kullanılmalıdır.

Sterilizasyon prosedürü nedir?​

STERİLİZASYON: Dirençli bakteri sporları da dahil mikroorganizmaların tüm yaşam şekillerinin öldürülmesi sürecidir. Kontamine aletlerin MSÜ’ne teslimi ile başlayarak dekontaminasyon, hazırlık ve bakım, paketleme, steril edilme, depolama ve kullanım alanına kadar strerilizitenin korunması süreçleri.
Ameliyathane sterilizasyonu nasıl yapılır?
Her sterilizasyon öncesi bütün aletler dezenfekte edilmeli, yıkanmalı, kurulanmalı ve paketlenmelidir. Aletlerin yüzeyindeki lumen ve birleşme yerlerindeki kaba kirler temizlenmelidir. Uygun büyüklükteki fırçalarla fırçalanmalı, enzimatik deterjanla yıkanmalıdır. Ultrasonik yıkayıcılar da kullanılabilir.

Sterilizasyon da kimler çalışır?​

Sterilizasyon teknisyeni; sağlık kuruluşlarının ameliyathane, klinik gibi çeşitli birimlerinde kullanılan alet ve malzemeleri sterilize ederek bu ekipmanların yeniden kullanılabilir hale getirilmesini sağlayan kişiye verilen mesleki unvandır.
Temiz alan ana faaliyetleri nelerdir?
Temiz alan ana faaliyetleri içerisinde; ➢ Alet bakım, kontrolü, ➢ Paketleme, ➢ Steril edilmek üzere paketlenmiş malzemeleri güvenli bekletme, Page 11 6 ➢ Tekstil katlama ve depolama, ➢ Temiz alanda kullanılacak malzemelerin ve personel koruyucu ekipmanları depolama alanları bulunur.

Zarf yöntemi ile paketleme nasıl yapılır?​

Zarf veya dikdörtgen usulü paketleme çift paket ile ve her paket ayrı hazırlanmalı. Her paket içine kimyasal indikatör konulmalı. Paketlenmiş alet setinin ağırlığı 7 kg geçmemeli. Paketlenecek malzemeler temiz, kuru ve çalışır durumda olmalı.
Steril malzemenin depolanmasında dikkat edilecek kurallar nelerdir?
Depoya girişte temiz giysi, bone giyilmeli, el temizliğine dikkat edilmelidir. Açık yarası ve cilt lezyonu olan personel, iyileşene kadar depoda çalıştırılmamalıdır. Steril malzemeler açık raf kullanılıyorsa zeminden en az 20-25 cm, tavandan 45-50 cm uzaklıkta saklanmalıdır.

Sterilizasyon bölümünde ne yapılır?​

Çalışılan sağlık kurumunun; dezenfekte, paketleme ve saklama işlemlerini yapan sterilizasyon teknisyeninin başlıca görev ve sorumlulukları şunlardır:
- Ameliyatta kullanılacak yeşil örtü ve gömleklerin; yırtık, kirli ve nemli olmamasını sağlamak,
- Kontamine olmuş ameliyat malzemelerini steril etmek,
Ameliyathane sterilizasyonu nedir?
(bakteri sporları hariç) büyük bir çoğunluğunun ya da tamamının yok edilmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir. yöntemidir.

Ameliyathane temizliği nasıl yapılır?​

6.6. Zemin su ve deterjanla yıkanır, temizlik sonrasında 1/100 çamaşır suyu ile silinerek dezenfekte edilir. 6.7. Ameliyat masasının tüm yüzeyleri, aspiratör, askılar, oksijen tanklarının hortumları, kovalar, dolaplar.. gibi aletler yıkanır, 1/100 çamaşır suyu ile dezenfekte edilir, kurulanır.
Sterilizasyon için hangi bölüm okunmalı?
Sterilizasyon teknisyeni olabilmek için sağlık meslek lisesinden veya meslek yüksekokullarının ön lisans programlarında bulunan “Ameliyathane Hizmetleri” bölümünden mezun olmak gerekmektedir.
 
Geri
Üst