- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 132.401
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ne zaman başladı?
1969 ise Kongo virüs ve Kırım hemorajik ateşi virüslerinin aynı virüs olduğu belirlenmiş ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi olarak hastalık yeniden adlandırılmıştır. Hastalık ülkemizde ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur.Kırım Kongo hastalığı bulaşıcı mı?
Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabilir. Bu nedenle hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır. Kan ve vücut sıvıları ile korunmasız temastan kaçınılmalıdır.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nasıl ortaya çıktı?
KKKA salgınları 1944’te tanımlanmaya yol açan salgın Batı Kırım’da olmuştur. Virüs hastalardan alınan kan örneklerinde ve Hyalomma marginatum marginatum isimli kenelerde saptanmıştır. Araştırmacılar kısa bir süre sonra benzer bir hastalığın Orta Asya Cumhuriyetlerinde de olduğunu fark ettiler.
Aşağıdakilerden hangisi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının etken maddeleri?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü; Afrika, Asya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da endemik olarak görülen, ölümcül hastalıklardan biridir. KKKA, Nairovirüs grubuna ait bir virüsle şiddetli ateşe neden olmaktadır. Keneler aracılığıyla yayılan hastalık, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir yapıya sahiptir.Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşısını kim buldu?
Türkiye’den Prof.Dr. Nazif Elaldı’nın da yer aldığı ekip, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne karşı aşı geliştiriyor.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hangi illerde?
“Tokat, Sivas, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Yozgat gibi Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde bulaşıcı kene türünün yaşam alanları ile ilgili olarak Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını görmekteyiz.