AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligina hangi canli neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.633
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına hangi canlı neden olur?​

Etken Bunyaviridae ailesinden Nairovirus grubundan tek sarmallı RNA virüsü olan Crimean-Congo haemorrhagic fever virüsüdür. Hastalık ülkemizde başlıca hastalık etkenini taşıyan kenenin tutunması veya bununla temas sonucunda bulaşmaktadır. Ülkemizde hastalığın bulaştırıcısı asıl kene türü Hyalomma marginatum’dur.

Kırım Kongo hastalığı bulaşıcı mı?​

Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabilir. Bu nedenle hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır. Kan ve vücut sıvıları ile korunmasız temastan kaçınılmalıdır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tedavisi var mı?​

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tedavisi var mı?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tedavisi Kan ve trombosit değerleri ve plazmanın replasmanı erken tanı ve destekleyici bakımla, özellikle hemorajik belirtileri olan hastalarda hayat kurtarıcı olduğu kanıtlanmıştır. Bu hastaların tedavisinde spesifik antiviral tedavinin rolü konusunda henüz fikir birliği yoktur.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi cinsel yolla bulaşır mı?​

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi cinsel yolla bulaşır mı?
Hastalık, Türkiye’de ilk kez 2002 yılında görülmüştür ve ölüm oranı kabaca %5’tir (1,2). Virüs insanlara enfekte kenelerin yapışması ile veya viremik hayvanlara ait kan, doku ve vücut sıvıları ile temasla bulaşabilir. Nozokomiyal ve cinsel yolla bulaşma da mümkündür (3,4).

Kırım-Kongo kanamalı ateşi belirtileri ne zaman başlar?​

Virüsün vücuda girişi ve belirtilerin başlaması arasında geçen kuluçka süresi 2-4 gün arasında. En fazla 9 gün sürüyor. Hastalık genellikle ani olarak ve soğuk algınlığı belirtileri ile başlıyor. Daha sonra şiddetli kanama belirtileri ile devam ediyor.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tedavisi ne kadar sürer?​

En fazla 9 gün sürüyor. Hastalık genellikle ani olarak ve soğuk algınlığı belirtileri ile başlıyor. Daha sonra şiddetli kanama belirtileri ile devam ediyor. Zamanında tedaviye başlanmazsa yüzde 4-6 oranında yaşam kaybıyla sonuçlanabiliyor” dedi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nasıl bulaşır?​

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nasıl bulaşır?
KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile korunmasız temas edilmesi, ▪ KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi ile KKKA bulaşmaktadır.
 
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan etken, Bunyaviridae ailesinden Nairovirus grubundan tek sarmallı RNA virüsü olan Crimean-Congo hemorajik ateş virüsüdür. Bu virüs, ülkemizde asıl kene türü olan Hyalomma marginatum tarafından taşınmaktadır. Hastalık genellikle kene ısırması veya keneyle temas sonucunda bulaşmaktadır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığı olan kişilerin kan, vücut sıvıları ve dışkılarıyla bulaşabilir. Bu nedenle hastalarla temas eden kişilerin gerekli korunma önlemlerini alması önemlidir. Korunmasız temastan kaçınılmalı ve uygun koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.

Tedavi konusunda erken tanı ve destekleyici bakım önemlidir. Kan ve trombosit değerleri ile plazmanın replasmanı hayat kurtarıcı olabilir. Ancak spesifik antiviral tedavinin rolü konusunda henüz net bir fikir birliği bulunmamaktadır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi cinsel yolla da bulaşabilir. Hastalık insanlara, virüs taşıyan kenelerin ısırması, viremik hayvanların kanı, dokuları ve vücut sıvılarıyla temas veya cinsel yolla bulaşma yoluyla bulaşabilir.

Belirtmek gerekirse, Kırım-Kongo kanamalı ateşinin belirtileri genellikle hastalığın vücuda girişinden sonra 2-4 gün içinde başlar ve en fazla 9 gün sürebilir. Hastalık genellikle soğuk algınlığı benzeri belirtilerle başlar ve ardından şiddetli kanama belirtileri gelişebilir.

Son olarak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının bulaşma yollarından biri virüsü taşıyan hayvanların kanı, dokuları ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesidir. Korunmasız teması mümkün olduğunca sınırlamak ve uygun koruyucu önlemleri almak hastalığın bulaşmasını engelleyebilir.
 
Geri
Üst