AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kırıklarda İlk Yardım Uygulamaları Sırasında Hangisi Yapılmaz?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan theking
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

theking

Yeni Üye

Kırıklarda İlk Yardım Uygulamaları Sırasında Hangisi Yapılmaz? konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle, kırık olan bölgeyi hareket ettirmemek çok önemlidir. Ayrıca, yara olan bölgeyi temizlemek için alkollü solüsyon kullanmamak gerekmektedir. Kırık olan bölgeye baskı uygulamak da doğru bir yaklaşım değildir. İlaç veya krem sürmek de kırık durumunda yapılmaması gerekenler arasındadır. Son olarak, kırık olan bölgeyi sıkı bir şekilde sarmak da doğru değildir. Bu nedenle, kırıklarda ilk yardım uygulamaları sırasında bu yanlışlardan kaçınılmalıdır.
İçindekiler

Kırıklar, kemiklerin yaralanma sonucu kırılması durumunda ortaya çıkan ciddi bir sağlık sorunudur. Kırıklarda ilk yardım uygulamaları, yaralının durumunu stabilize etmek ve acil tıbbi yardım almasını sağlamak amacıyla yapılır. Ancak bazı yanlış uygulamalar, kırığın daha da kötüleşmesine veya yaralanmanın daha fazla zarar görmesine neden olabilir. İşte kırıklarda yapılmaması gerekenler:

1. Kırığı hareket ettirmek

Kırık bir bölgeyi hareket ettirmek, kemiklerin daha fazla zarar görmesine ve yaralanmanın kötüleşmesine neden olabilir. Kırık bölgeyi sabit tutmak ve hareket ettirmemek önemlidir.

2. Kırığı yerine koymak

Kırık bir kemik yerine koymak, uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kırık bölgeyi yerine koyma işlemi, uzman bir sağlık çalışanı tarafından yapılmalıdır.

3. Kırığı masaj yapmak

Kırık bölgeye masaj yapmak, yaralanmanın daha da kötüleşmesine ve kemiklerin daha fazla zarar görmesine neden olabilir. Kırık bölgeye hiçbir şekilde masaj yapılmamalıdır.

4. Kırığı saran malzemeleri sıkı sarmak

Kırık bölgeyi saran bandaj veya sargıyı çok sıkı sarmak, kan dolaşımını engelleyebilir ve yaralanmanın iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bandaj veya sargıyı uygun şekilde sararak kan dolaşımını engellememek önemlidir.

5. Kırığı kontrol etmek için baskı uygulamak

Kırık bölgeyi kontrol etmek amacıyla üzerine baskı uygulamak, kemiklerin daha fazla zarar görmesine ve yaralanmanın kötüleşmesine neden olabilir. Kırık bölgeye hiçbir şekilde baskı uygulanmamalıdır.

6. Kırığı kendi başına tedavi etmek

Kırık bir yaralanma ciddi bir sağlık sorunudur ve uzman bir sağlık çalışanı tarafından tedavi edilmelidir. Kırığı kendi başınıza tedavi etmeye çalışmak, yaralanmanın daha da kötüleşmesine ve sağlık sorunlarının artmasına neden olabilir.

7. Kırığı temizlemek için su veya dezenfektan kullanmak

Kırık bir bölgeyi temizlemek için su veya dezenfektan kullanmak, yaralanmanın daha fazla enfekte olmasına neden olabilir. Kırık bölgeyi temizlemek için uzman bir sağlık çalışanından yardım almak önemlidir.

8. Kırığı kendiniz teşhis etmek

Kırık bir yaralanma, uzman bir sağlık çalışanı tarafından teşhis edilmelidir. Kendi kendinizi teşhis etmek, yanlış sonuçlara ve uygun olmayan tedavi yöntemlerine yol açabilir. Kırık şüphesi durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

9. Kırığı soğuk suyla yıkamak

Kırık bir bölgeyi soğuk suyla yıkamak, yaralanmanın daha da kötüleşmesine ve ağrının artmasına neden olabilir. Kırık bölgeyi suyla yıkamak yerine, uzman bir sağlık çalışanına başvurmak önemlidir.

10. Kırığı kendi başınıza immobilize etmek

Kırık bir bölgeyi immobilize etmek, uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığında yaralanmanın daha fazla zarar görmesine neden olabilir. Kırık bölgeyi immobilize etme işlemi, uzman bir sağlık çalışanı tarafından yapılmalıdır.

11. Kırığı sıcak suyla yıkamak

Kırık bir bölgeyi sıcak suyla yıkamak, yaralanmanın daha da kötüleşmesine ve ağrının artmasına neden olabilir. Kırık bölgeyi suyla yıkamak yerine, uzman bir sağlık çalışanına başvurmak önemlidir.

12. Kırığı kendi başınıza düzeltmeye çalışmak

Kırık bir yaralanma, uzman bir sağlık çalışanı tarafından düzeltilmelidir. Kırığı kendi başınıza düzeltmeye çalışmak, yaralanmanın daha fazla zarar görmesine ve sağlık sorunlarının artmasına neden olabilir.

13. Kırığı saran malzemeleri çok gevşek tutmak

Kırık bölgeyi saran bandaj veya sargıyı çok gevşek tutmak, yaralanmanın stabilizasyonunu sağlayamaz ve iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bandaj veya sargıyı uygun şekilde sıkı tutmak önemlidir.

14. Kırığı kontrol etmek için baskı uygulamamak

Kırık bölgeyi kontrol etmek amacıyla üzerine baskı uygulamamak, yaralanmanın kötüleşmesine ve kemiklerin daha fazla zarar görmesine neden olabilir. Kırık bölgeye uygun şekilde baskı uygulamak önemlidir.

15. Kırığı kendiniz tedavi etmek için ev ilaçları kullanmak

Kırık bir yaralanma, uzman bir sağlık çalışanı tarafından tedavi edilmelidir. Ev ilaçları kullanarak kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak, yaralanmanın daha da kötüleşmesine ve sağlık sorunlarının artmasına neden olabilir.

16. Kırığı temizlemek için pamuk veya havlu kullanmak

Kırık bir bölgeyi temizlemek için pamuk veya havlu kullanmak, yaralanmanın daha fazla zarar görmesine ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir. Kırık bölgeyi temizlemek için uygun malzemeler kullanmak önemlidir.

17. Kırığı kendiniz teşhis etmek için internete başvurmak

Kırık bir yaralanma, uzman bir sağlık çalışanı tarafından teşhis edilmelidir. İnternet üzerinden kendi kendinizi teşhis etmeye çalışmak, yanlış sonuçlara ve uygun olmayan tedavi yöntemlerine yol açabilir. Kırık şüphesi durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

18. Kırığı sıcak suyla yıkamak

Kırık bir bölgeyi sıcak suyla yıkamak, yaralanmanın daha da kötüleşmesine ve ağrının artmasına neden olabilir. Kırık bölgeyi suyla yıkamak yerine, uzman bir sağlık çalışanına başvurmak önemlidir.

19. Kırığı kendi başınıza düzeltmeye çalışmak

Kırık bir yaralanma, uzman bir sağlık çalışanı tarafından düzeltilmelidir. Kırığı kendi başınıza düzeltmeye çalışmak, yaralanmanın daha fazla zarar görmesine ve sağlık sorunlarının artmasına neden olabilir.

Kırığı hareket ettirmeyin.
Kırığı kontrol etmek için elinizi kullanmayın.
Kırığı düzeltmeye çalışmayın.
Kırığı masaj yapmayın.
Kırığı saran giysileri çıkarmayın.

Kırığı hareket ettirmeyin.
Kırığı kontrol etmek için elinizi kullanmayın.
Kırığı düzeltmeye çalışmayın.
Kırığı masaj yapmayın.
Kırığı saran giysileri çıkarmayın.

Geri