AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kiriklarda ilk yardim nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.733
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kırıklarda ilk yardım nasıl yapılır?​

Açık kırıklarda, tespitten önce yara temiz bir bezle kapatılmalıdır, Kırık bölgede sık aralıklarla nabız, derinin rengi ve ısısı kontrol edilir, Kol ve bacaklar yukarıda tutulur, Tıbbi yardım istenir (112).

Çıkık morarır mı?​

Çıkık morarır mı?
Eklemi oluşturan kemiklerden birinin yerinden ayrılmasına çıkık deniyor. Çıkık, hareketi güçleştirir ve ağrı yapar. Parmak, omuz, dirsek, kalça, ayak bileği ve çene eklemleri en sık çıkanlar. Şekil bozukluğu, hareketle artan ağrı, morarma, şişlik, hareket kısıtlanması veya kaybı gibi belirtiler verir.

Kırık tespitinde ne yapılmalı?​

Kırık tespitinde ne yapılmalı?
Tespit sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
- Tespit yapılırken yaralı bölge sabit tutulmalıdır,
- Yara varsa üzeri temiz bir bezle kapatılmalıdır,
- Tespit edilecek bölge önce yumuşak malzeme ile kaplanmalıdır,
- Yaralı bölge nasıl bulunduysa öyle tespit edilmelidir, düzeltilmeye çalışılmamalıdır,

Kemiğin anatomik bütünlüğünün bozulmasına ne denir?​

Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir.

Ligamentlerin çıkık nedir?​

Ligamentlerin çıkık nedir?
Çıkık; eklemi oluşturan kemiklerden birinin yerinden ayrılmasıdır. ligament ve kapsül yaralanması gibi ciddi problemler ortaya çıkabilir. Eklem yüzeyleri birbirlerinden tamamen ayrılmış kemik uçları farklı pozisyonlarda kilitlenmiş olabilir. Gelişi hoş bir hareket hem çok güçtür hem de ağrılıdır.

Kırık kendini nasıl belli eder?​

Kırık kendini nasıl belli eder?
Kemikler kırıldığında, olay anında dahi duyabileceğiniz bir çıtırtı sesi ortaya çıkar. – Söz konusu bölge aniden ve ciddi oranda şişmeye başlar. – Kırığın yaşandığı bölge, kırmızı-mor ya da siyah-mavi renk alarak çürük görüntüsü oluşur. – Söz konusu bölgeye dokunmak çok güçtür.

Çıkık olduğunu nasıl anlarız?​

Çıkık; eklemlerin kalıcı olarak ayrılmasıdır ve kendiliğinden bir düzelme meydana gelmez. Çıkığın en önemli belirtisi aşırı bir ağrı, şişkinlik ve hareket edememedir. Çoğunlukla çıkık ile kırık birbirinden ayrılması zor bir durum yaratır. Bazen hekimler bile bu konuda sıkıntı yaşayabilirler.

Çatlakta morarma olur mu?​

Çatlakta morarma olur mu?
Çatlak kemik, genel de bacak ve kol kemiğinde sık görülen bir olaydır. Aynı zaman da kaburga kemiğinde de görülebilir. Toplumumuzda en çok bacak burkulması veya düşme sonucunda görülen bir olaydır. Çatlak kemik ilk olarak bölgede acı ardından da morarma ve şişlik gibi belirtiler verir.
 
Kırıklarda ilk yardımın nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi verilmiş. Açık kırıklarda yara temiz bir bezle kapatılmalı, kırık bölgede nabız, derinin rengi ve ısısı kontrol edilmeli, kol ve bacaklar yukarıda tutulmalı ve tıbbi yardım için 112 aranmalıdır.

Çıkık oluştuğunda, kemiklerden birinin yerinden çıkması durumunda çıkık meydana gelir. Eklemde oluşan çıkık hareketi güçleştirir, ağrı yapar ve belirtiler arasında şekil bozukluğu, artan ağrı, morarma, şişlik, hareket kısıtlılığı veya kaybı yer alır.

Kırık tespiti yapılırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yaralı bölgenin sabit tutulması, varsa yaranın temiz bir bezle kapatılması, tespit edilecek bölgenin önce yumuşak malzeme ile kaplanması ve yaralı bölgenin bulunduğu şekilde tespit edilmesi yer alır.

Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasına denir. Kırıklar genellikle darbe sonucu veya kendiliğinden oluşabilir.

Çıkık, eklemi oluşturan kemiklerden birinin yerinden ayrılmasıdır. Çıkık durumunda ligament ve kapsül yaralanması gibi ciddi problemler olabilir ve eklem yüzeyleri farklı pozisyonlarda kilitlenmiş olabilir.

Kırığın belirtileri arasında çıtırtı sesi duyulması, bölgenin hızla şişmeye başlaması, kırmızı-mor ya da siyah-mavi renk alması ve dokunmanın güç olması yer alır.

Çıkığın belirtileri aşırı ağrı, şişkinlik ve hareket kısıtlılığıdır. Çıkık genellikle kendiliğinden düzelmez ve tıbbi müdahale gerekebilir. Kırıklardan farklı olarak çıkıklar genellikle ayrı bir durum yaratır ve hemen teşhis edilmesi önemlidir.

Çatlak olması durumunda genellikle o bölgede ağrı, morarma ve şişlik görülür. Çatlak kemik özellikle bacak ve kol kemiğinde sık görülse de kaburga kemiğinde de meydana gelebilir. Ayrıca, videolu içeriği incelemek isterseniz verdiğiniz YouTube linkine de bakabilirsiniz.
 
Geri
Üst