AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kirik el hareket eder mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kırık el hareket eder mi?​

Kırık radius kemiğinin uç kısmında oluşuyor Birbirlerine sıkı bağlarla bağlanan el bileği, özel yapısı sayesinde her yöne rahatça hareket edebilmektedir. Sıklıkla el bileğindeki kırıklar, radius kemiğinin uç kısmında ortaya çıkmakta ve bazen de el bileği ekleminin karşı tarafında bulunan küçük kemiklerde oluşmaktadır.

Kırık parmağa buz koyulur mu?​

* Kırık yerin üzerine havluya sarılmış buz konur. Yaralı, oturur durumda hastaneye götürülür. Kol ve bacak kırıklarında yapılacak ilk yardımın basamakları şöyledir: * Yardım sırasında kırık kısım fazla hareket ettirilmemelidir.

Kırık olan yer şişer mi?​

Kırık olan yer şişer mi?
Kemikler kırıldığında, olay anında dahi duyabileceğiniz bir çıtırtı sesi ortaya çıkar. Söz konusu bölge aniden ve ciddi oranda şişmeye başlar. Kırığın yaşandığı bölge, kırmızı-mor ya da siyah-mavi renk alarak çürük görüntüsü oluşur.

El tarak kemiği ne kadar sürede kaynar?​

El tarak kemiği ne kadar sürede kaynar?
Hızlı kaynama süresi çocukluk döneminde oluşur. Örneğin bir çocukta el bileği kırıldığında kaynama süresi 3 ya da 4 haftadır. Yetişkin bir bireyde ise bu süre 6 haftaya çıkmaktadır. Çocukluktan çıkıp yetişkinlik döneme geçildikçe kemiklerin kaynama süresi de uzamaktadır.

Alçıya buz konur mu?​

– Alçı uygulanmış bölge abartılmayacak şekilde yukarıda tutulmalıdır, aşağıda tutarsanız şişer. – Alçı dışında kalan parmaklarınızı bol bol oynatınız. – Atel uygulamalarında doktorunuz soğuk kompres yapmanızı tavsiye ettiyse, buz paketini havluya sararak atel üzerine koyabilirsiniz.

Kırık ağrısına ne iyi gelir?​

Ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ya da açık kırıklarda, enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanılabilir. Kırık alçıda olsa bile, rehabilitasyon mümkün olan en kısa zamanda başlar. Bu tedavi, kan akışının düzenlenmesi, kas dokusunun korunması ve kan pıhtılarının ve sertliğin önlenmesiyle iyileşmeyi hızlandırır.

Kırık sonrası şişlik ne kadar sürer?​

Kırık sonrası şişlik ne kadar sürer?
Bunun nedeni de yöntemin ağrısız olması ve hızlı sonuç vermesidir. Dolaşımın tekrar aktif hale gelmesi için de fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Tedavi hastanın durumuna göre 1 ile 3 ay arasında değişiklik gösterebilmektedir.

El tarak kemiği kırıkları ne kadar sürede iyileşir?​

El tarak kemiği kırıkları ne kadar sürede iyileşir?
İyileşme süresi genel olarak 4 ile 6 hafta arasında değişmektedir. Bu süre zarfında çatlak olan kemik eski haline kavuşabilir ve herhangi bir ağrınız kalmaz. İlk zamanlar şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan bölge tedavi süresi geçtikçe normale dönmeye başlar.

El tarak kemiği kırığı ne zaman iyileşir?​

El kemik kırıkları ya kapalı bir şekilde kırığı yerine oturtup alçılama, daha sık yapıldığı üzere tel ya da plak-vida ile kemik fiksasyonu (tespiti) yapılarak onarılır. İdeal kemik iyileşme süresi yaşa ve kırık durumuna bağlı olarak ortalama 3-6 hafta arasında olup el alçıya alınır.
 
Kırık el, özellikle radius kemiği gibi el bileğinde bulunan kemiklerde meydana geldiğinde, el hareket etmekte zorluk yaşanabilir. Ancak kırığın türüne ve şiddetine bağlı olarak, hareket kısıtlılığı derecesi değişebilir. El bileği özel bir yapıya sahiptir ve bu yapı sayesinde farklı yönlere rahatça hareket edebilir. Ancak kırıklar, bu hareket kabiliyetini etkileyebilir.

Kırık parmağa buz uygulaması genellikle ilk yardım uygulamalarından biridir. Kırık bölgenin üzerine sarılı bir şekilde buz uygulanabilir. Buzun uygulanması, ağrıyı azaltmaya ve şişliği kontrol altına almaya yardımcı olabilir. Ancak buz direkt cilde temas etmemeli, bir bez veya havlu yardımıyla uygulanmalıdır.

Kırık olan bölgede sıklıkla şişlik meydana gelir. Kemik kırıldığında, bölge hemen şişmeye başlar ve genellikle morarma da oluşabilir. Bu durum, kırık bölgenin iyileşme sürecinin bir göstergesi olabilir. Şişliğin süresi ve şiddeti kırığın türüne, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.

El tarak kemiği kırıklarının iyileşme süresi, genellikle 4 ila 6 hafta arasında değişmektedir. Çocuklarda bu süre daha kısa olabilirken, yetişkinlerde biraz daha uzun sürebilir. İyileşme sürecinde doktorun önerilerine uyulması, alınan tedavilere düzenli olarak devam edilmesi önemlidir. Fizik tedavi uygulamaları da iyileşme sürecini hızlandırabilir ve elin tekrar işlevselliğini kazanmasına yardımcı olabilir.

El tarak kemiği kırıkları genellikle kapalı bir şekilde tedavi edilir ve alçıya alınarak kemiklerin iyileşmesi sağlanır. İdeal iyileşme süresi, kırığın türüne, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişebilir. Özellikle doktorun önerdiği tedavi planına uyulması ve düzenli kontrollerin yapılarak iyileşme sürecinin takip edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst