AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kirec icinde ne var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kireç içinde ne var?​

Kirecin hammaddesi olan ve doğada bol miktarda bulunan kireç taşı, karbonatlı tortul kayaç ve fosiller için kullanılan genel bir deyim olup, yapısında prensip olarak kalsiyum karbonat veya kalsiyum karbonat/magnezyum karbonat bileşikleri (CaCO3/ MgCO3) kombine halde bulunur.

Sönmemiş kireç ve sönmüş kireç nasıl elde edilir?​

DOLOMİTİK SÖNMEMİŞ KİREÇ, hem kalsiyum hem de magnezyum karbonatların karışımını içeren kireç taşından üretilmektedir. Hem yüksek kalsiyumlu sönmemiş kireç hem de dolomitik sönmemiş kireç, 900 dereceye kadar ısıtılabilen fırınlar içerisinde, kireç taşının ısıtılması ile elde edilmektedir.
CaO, parçalar haline getirilmiş tabi kireç taşının özel fırınlarda 900 – 1000 °C sıcaklıkta kızdırılması suretiyle elde edilen ve su ile muamele edilmesi sonucu ısı açığa çıkararak söndürülmüş kalker kireci (kalsiyum hidroksit, Ca(OH)2 haline gelebilen bağlayıcı bir malzemedir.
Kireç kaymağı sistematik adı nedir?
Kireç kaymağının aynı zamanda kimyasal bir formülü bulunmaktadır. Bu formül üzerinden özel olarak üretilir. İsim olarak kalsiyum hipoklorit şeklinde ifade edilir ve, ‘Ca(OCI)2 biçiminde formülize edilir.
Kireç kullanım alanları nelerdir?
ÇEVRE REHABİLİTASYONU(Sucul-içme, atık su, çöp suyu arıtma, körfez-göl ph dengelemesi, atık çamurlarının kaplanması, dere ıslahı, gaz-baca gazı desülfürizasyonu, katı ortamlar-toprak ıslahı) KİMYA ENDÜSTRİSİ(Anorganik, organik) TARIM(Gübreleme) DİĞER ENDÜSTRİLER(Gıda, deri, cam, refrakter, kâğıt, PVC, lastik)

Kireç ne için kullanılır?​

Kireç, kullanım alanları olarak, sanayiden, inşaata geniş bir yelpazeye sahiptir….Yoğun olarak kullanıldığı bazı sektörler ise;

Kireç nasıl elde edilir?​

Kirecin elde edilmesi, doğada kireçtaşı yahut kalker (CaCO3) olarak bulunmakta olan kayaçların ufalanıp fırınlarda yakılmasıyla gerçekleşir. Bu elde edilen ise sönmemiş kireçtir. Suyla etkileşime girerek sönmüş kirece dönüşmektedir.
KİREÇ ASİT Mİ BAZ MI? Sönmemiş kireç adı ile de tanınan kalsiyum oksit; su ile reaksiyona girerse kalsiyum hidroksite yani sönmüş kirece dönüşür. Kireç, sönmüş kireç haline dönüştüğünde kuvvetli bazlar sınıfına dahil olur.
Kimdir kireç taşının formülü?
Kireç Taşının Formülü; kalsiyum karbonat bileşiğinin halk arasında bilinen ismidir kireç taşı. Kireç taşı; kireç elde etmekte kullanılan, kalsiyum karbonat tuzundan meydana gelen tortul bir kayaçtır. Kireç taşının diğer bir adı ise kalkerdir.
Kireç taşının kimyasal özellikleri?
Kireç Taşının Formülü; kalsiyum karbonat bileşiğinin halk arasında bilinen ismidir kireç taşı. Kireç taşı; kireç elde etmekte kullanılan, kalsiyum karbonat tuzundan meydana gelen tortul bir kayaçtır. Kireç taşının diğer bir adı ise kalkerdir. Bileşik formülü ise CaCO3 biçimindedir. Kireç Taşının Kimyasal Özellikleri.

Kireç taşının formülü 1 kalsiyum karbonat?​

Kireç Taşının Formülü 1 Kalsiyum karbonat, diğer karbonat türleriyle genelde aynı özellikleri taşır. Güçlü asitlerle karşı karşıya geldiğinde… 2 840 °C’ye kadar ısıtılan kalsiyum karbonat, karbondioksit oluşturur ve entalpi 178 kJ/mol enerjisiyle karbon dioksit ve… More
 
Geri
Üst