Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kiraz bagirsak bozar mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.343
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kiraz bağırsak bozar mı?​

SİNDİRİMİ DÜZENLER: Bağırsak sağlığına da iyi gelen kiraz, kabızlığı önlemede etkilidir ve iyi bir sindirim düzenleyicidir.

Kiraz ağacı neden dökülür?​

Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür.
Aç karnına kiraz yersek ne olur?​
Aç karnına yenen kiraz zayıflatır. Kiraz midedeki yara, iltihap ve çıbanları temizler. Kiraz yenmeye devam edilirse böbrek ve mesane yollarını kumlardan temizler, karaciğer şişliğine iyi gelir, safra akışını normale döndürür, sinirleri kuvvetlendirir” dedi.

Kiraz cırcır yapar mı?​

Kiraz cırcır yapar mı?
İdrar söktürücü olan kiraz, aynı zaman böbrekte taş ve kum birikmesini de engeller. Bağırsakları düzenleyerek, kabız ya da ishal hallerini geçirir. Kirazın da içeriğinde yüksek oranda bulunan fosfor, sinir sistemini olumlu yönde etkiler.

Çok fazla kiraz yersek ne olur?​

Çok fazla kiraz yersek ne olur?
Kirazın etkili bir zararı yoktur ancak gereğinden fazla tüketmek bireylerde yan etkilere neden olabilir. İshal ve mide ekşimesi gibi durumlar yaratan aşırı kiraz tüketimi aynı zamanda bazı bireylerde alerjik reaksiyonlar da gösterebilir. Mutlaka gerektiği kadar tüketilmelidir.

Kiraz kanamayı artırır mı?​

Koronavirüsün kanı koyulaştırıcı etkisi nedeniyle bu dönemde başta aspirin olmak üzere kan sulandırıcıların hekimler tarafından önerildiğini hatırlatan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, bu ilaçları kullanırken aşırı kiraz tüketiminin beklenmedik kanamalara neden olabileceği konusunda uyardı.

Kiraz ishal yapar mı?​

Yapısındaki besin lifi sayesinde kabızlığı önlüyor, ishali kesiyor ve sindirim sorunlarına çözüm oluyor. Aynı zamanda şişkinlik problemi olan hastalara yardımcı oluyor. Fakat aç karnına çok fazla kiraz yemek ishale sebep olabilir.
Hangi meyve suyu ishal yapar?​
Yetişkinlerde ishale neden olan yiyecekler, içecekler ve ilaçlar şöyledir:
- Kiraz.
- Yoğurt.
- Patates cipsi.
- Kavun.
- Alkol.
- Kafein.
- Acı biber.
- Kuru kayısı

Kiraz günde ne kadar yenmeli?​

Kiraz günde ne kadar yenmeli?
Ara öğün olarak 12-15 adet kiraz=1 porsiyon meyve yerine tüketilebilir. Eğer kirazı benim gibi çok seviyorsanız ve ara öğün olarak yemek bana yetmez diyorsanız, öğün yerine yarım kg kiraz, 50 gr lor peyniri ve 25 gr tuzsuz kraker yiyebilirsiniz. Doya doya kiraz yerseniz, sabah daha hafif uyanmış olacaksınız.
 
Kirazın bağırsak sağlığına faydalı olduğu doğrudur. Sindirim düzenleyici özellikleri sayesinde kabızlığı önleyebilir ve sindirimi düzenleyebilir. Ayrıca, kirazın idrar söktürücü etkisi böbrek sağlığına olumlu katkı sağlayabilir. Ancak, aç karnına çok fazla kiraz yemek veya gereğinden fazla tüketmek bazı olumsuz etkilere yol açabilir. Özellikle aşırı kiraz tüketimi ishal ve mide ekşimesi gibi durumları tetikleyebilir. Bu nedenle, her şeyde olduğu gibi kirazın da dengeli tüketilmesi önemlidir.

Kirazın kanamayı artırabileceği konusundaki bir iddia da var. Özellikle kanı sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa aşırı kiraz tüketiminin beklenmedik kanamalara neden olabileceği konusunda bir kardiyoloji uzmanı uyarıda bulunmuş. Bu nedenle, özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa kiraz tüketimi konusunda hekimin önerilerine uyulması önemlidir.

Kirazın günde ne kadar yenmesi gerektiği konusunda ise öneriler mevcut. Bir ara öğün olarak 12-15 adet kirazın bir porsiyon meyve yerine tüketilebileceği belirtilmiş. Ayrıca, öğün yerine yarım kilogram kirazın, lor peyniri ve tuzsuz krakerle birlikte tüketilerek doyurucu bir alternatif oluşturabileceği ifade edilmiş. Dengeli ve ölçülü tüketildiğinde kirazın sağlık için birçok faydası olduğu unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst