AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kiraya verilen mal ve haklar icin ayrilan amortismanlar nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar nasıl hesaplanır?​

Bu yöntemde hesaplama yapılırken yıllık kira bedelinden, işlem yapılan yılın istisna bedeli düşülür ve kalan tutarın ’i yine kalan tutardan çıkarılır ve bu tutar vergiye tabi tutar olarak belirlenir. Son olarak tutara o yılın damga vergisi eklemesi yapılır.

Menkul sermaye iradı nelerdir?​

Menkul Sermaye İradının Tanımı Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinde menkul sermaye iradı; “Sahibinin ticari, zirai ve mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilebilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.”

Kira gelir vergisinde amortisman nasıl hesaplanır?​

Kira gelir vergisinde amortisman nasıl hesaplanır?
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değeri, aylık kira gelirine bölünerek bulunur. Örneğin 500 bin TL’ye alınan bir gayrimenkulün 2 bin 500 TL’lik aylık kira geliri varsa işlem şu şekilde yapılır; 480000/2500=192 sonucu ortaya çıkar.

Iktisap bedeli kaç yıl düşülür?​

Iktisap bedeli kaç yıl düşülür?
193 numaralı Gelir Vergisi Kanunu’nun 80. maddesine göre iktisap edilen bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde elden çıkarılması ile elde edilen kazançlar, değer artış vergisine tabi tutulur. İlgili kanun maddesine göre iktisap şeklinin ne olduğuna bakılmaksızın vergi mükellefiyeti doğar.

Menkul sermaye iradı indirilecek giderler nelerdir?​

Beyan edilen gelirin % 15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, gelir sahibinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin % 50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri beyan edilen gelirden indirilebilir.

Menkul sermaye hangi yolla vergilendirilir?​

Menkul Sermaye iratlarında vergilendirme yöntemi olarak, kaynaktan kesinti ve beyan yöntemi kullanılmaktadır. Önemli bir kısım iradın beyannameye dahil edilmemesi (toplama yapılmaması) mükelleflerin daha alt dilimler üzerinden vergi ödemesi sonucunu doğurmaktadır.
 
Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanların hesaplanması oldukça önemlidir. Yapılan işlemler doğru bir şekilde belirlenmeli ve vergilendirme sürecinde dikkate alınmalıdır. Bahsettiğiniz bilgilere göre, yıllık kira bedelinden işlem yapılan yılın istisna bedeli düşülür. Kalan tutar üzerinden %i oranında amortisman hesaplanır ve bu tutara o yılın damga vergisi eklenir.

Menkul sermaye iradı, Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinde tanımlanmış olup, sahibinin ticari, zirai ve mesleki faaliyeti dışında elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratları kapsar.

Kira gelir vergisinde amortisman hesaplanırken ise yatırımın bugünkü değeri, aylık kira gelirine bölünerek amortisman süresi belirlenir. Örneğin, 500 bin TL'ye alınan bir gayrimenkulün aylık kira geliri 2 bin 500 TL ise, 500.000 / 2.500 = 200 ay olarak hesaplanır.

İktisap bedeli ise Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre, bir gayrimenkulün 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda değer artış vergisine tabi tutulur. İktisap bedeli üzerinden 5 yıl boyunca düşüş gerçekleştirilir ve bu kazançlar vergilendirilir.

Menkul sermaye iradı üzerinden vergilendirme ise kaynaktan kesinti ve beyan yöntemi ile gerçekleşir. Bu yöntemler, mükellefler için farklı vergi ödeme durumlarına neden olabilir. Menkul sermaye iradının vergilendirilmesinde önemli olan, gelirlerin doğru bir şekilde beyan edilmesi ve vergilendirme sürecinin doğru işlemesi gerekliliğidir.
 
Geri
Üst