- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?
Kiracının kira bedelini ödememesinden ötürü tahliyesi mümkündür. Buna göre aynı kira yılı içerisinde iki kere kira bedelini ödemediği için yazılı olarak ihtarname gönderilen kiracıyı çıkarmak tahliye davası yoluyla mümkündür. Burada ihtarnamelerin yazılı olarak gönderilmesi gereklidir.Ev sahibi kontrat dolmadan kiracıyı çıkarabilir mi?
Ev sahibinin haklı bir gerekçesi olmadan kiracı kontrat süresi dolmadan evden çıkarılamaz. Borçlar Kanunu’na göre mülk sahibi, kira sözleşmesi boyunca mülkü nasıl kiraladıysa o şekilde tutmakla zorunludur.Taşınmazı kimler kiraya verebilir?
Öğretide ve Yargıtay İçtihatlarında açıklandığı üzere, kiraya verenin malik olması gerekmez. Başkasına ait bir taşınmaza ilişkin kira sözleşmesi yapılabilir. Böyle bir sözleşme hukuk düzenince geçerli olur. Burada kiraya veren çoğu kez malikin vekilidir.
Kiracıya noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı?
İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır. Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyorsa dava yoluyla tahliye edilebilir.
Kirasını düzenli ödeyen kiracı çıkarılabilir mi?
Kiracı, sözleşme bitiminden en az 15 gün öncesinde bildirimde bulunmadığı sürece de sözleşme aynı şartlarla 1 yıl uzamış sayılacaktır. Bu nedenle kirasını düzenli bir şekilde ödeyen kiracıyı tahliye etmek, bu koşullar altında mümkün değildir.1 yıl dolmadan kiracı çıkarılabilir mi?
Buna göre ilk olarak söylememiz gereken şey, belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin bitiminde sözleşmeyi sona erdirme hakkının “yalnızca kiracıda” olduğudur. Örneğin 1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiraya veren kiracıyı süre bitti diyerek evden – işyerinden çıkarmak mümkün değildir.Kiracı sözleşme bitmeden nasıl evden çıkarılır?
Bu süre kadar önce kiracının kiraya verene yazılı olarak ya da resmi kanallardan bildirmek suretiyle evden çıkılabilir, noterden ilgili maddelerin de yazıldığı bir bildirim çekilmesi uygun olacaktır. ayrıca anahtar teslim işleminin tamamlanmış olması yani teslim tesellüm belgesinin düzenlenmiş olması gerekiyor.
Kiracı evi başkasına kullandırabilir mi?
Bahsi geçen sözleşmelerin 16. maddelerinde “……, kiralanan yeri idareden izin almadan kullandıramaz veya yerin bir kısmını veya tamamını başkasına devredemez, hiç bir nedenle kiralananı kısmen veya tamamen başkasına işgal ettiremez, iş ortağı veya kar ortağı alamaz.” düzenlemesi mevcut olduğu halde davaya konu ….. …
Mal sahipleri, hazırladıkları kira kontratlarına dairelerinin üçüncü kişilere izinleri dışında kiraya verilmemesi için madde koyabilirler. Alt kiralama sözleşmesi yapılamaz diye de ayrıca bir madde koymaları gerekmektedir. Kiraya verdiğiniz yer dükkan, ofis, iş yeri veya ev olabilir.
Kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine aykırılıkta bulunması, evin izinsiz başkasına kiraya verilmesi ya da sözleşmede yazan amaç dışında kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat yahut yıkım yapılacak olması gibi haklı sebepleri bulunuyorsa kiracı tahliye edilebilir.