Kiralik arac hasari kim oder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kiralık araç hasarı kim öder?​

Kasko, kiralık aracın hasarını karşılar, sonra da dönüp kusurlu sürücünün trafik sigortasından bu zararı alır. Eğer bu zarar, trafik sigortasının limitini aşıyorsa üzerini kusurlu sürücüden talep eder. Bu risklerin bir kısmı kiralık araçları sürekli kullananlar için de geçerlidir.

MOOV sahibi kim?​

Peki MOOV by Garenta’nın sahibi kim dersiniz? Anadolu Grubu’na bağlı olan Garenta kiralama ünlü işadamı Tuncay Özilhan’a ait. Akıllı telefonlara indirilen bir uygulamayla çalışan ve dakikalık araç kiralama fırsatı sunan uygulama İzmir’de de 200 araçla hizmete girdi.

Trafik sigortası araç temin eder mi?
Trafik sigortası kapsamında ikame araç hizmeti, sigorta poliçesinde bu teminat bulunmadığı sürece sağlanmaz. Bunun yanında sigorta şirketleri, ikame araç hizmeti sağlayan trafik sigortası poliçeleri de hazırlayabilmektedir.

Kiralık arabayı çarparsak ne olur?​

Kiralık bir araca çarparsanız ve kusur da sizdeyse, aracı kiralayan şirket, tamir olana kadarki sürede; o araçtan elde edeceği kira gelirini sizden talep edebilir. Buna ister ‘kira kaybı’ deyin, ister ‘gelir kaybı’; kiralama şirketinin böyle bir yasal hakkı var.

Kiralık araçta motor arızası kime ait?​

Araç kiralamada yaşanan motor arızaları için öncelikle polis çağırıp, tutanak tutturulması gerekmektedir. Polisin tuttuğu tutanağa ek olarak, araba kiralayan şirkette arabada incelemede bulunacaktır.
Kazanç kaybını sigorta öder mi?
Kazanç kaybı sigorta poliçelerinin kapsamında değildir. Dolayısıyla kazanç kaybını sigortadan istemek de mümkün değildir. Bu durumda ise yine kusuru oranında araç maliki ve araç sürücüsünden kazanç kaybı zararı istenebilmektedir.
Kiraladığınız aracı yalnızca sözleşme ve teslimat formunda belirtilen kişi/kişiler kullanabilir. Aracın, kiralayan şahıs dışındaki kişi/kişilerce kullanılabilmesi ilave sürücü/sürücülere ait sürücü belgesi bilgilerinin kira sözleşmesinin üzerinde gösterilmesi ve ek sürücü bedeli ödenmesi ile mümkündür.
İkame araç hizmeti, sigorta poliçesine sahip olan sürücünün aracının servisteki bakım ve onarım süresinin uzaması halinde verilir. İkame araç hizmetinin sağlanması için temel koşul, aracın kullanılamayacak şekilde hasar alması ve sürüş güvenliğinin bozulmasıdır.
Servise giden araç kaç günde gelir?
Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrasına göre, otomobillerin de aralarında bulunduğu sanayi malın tamir süresi en fazla 30 iş günüdür.

Kiralık araçlar kaskolu olmak zorunda mı?​

Rent a car kaskosu, araç kiralama firmaları için mecburi tutuluyor. Bu kasko paketi, yüksek riskli görülen araç kiralama şirketleri için özel olarak sigorta uzmanları tarafından oluşturulmuş bir ürün olarak gösteriliyor. Kiralanan araçlardaki sürücünün sürekli değişmesi kaza ve hırsızlık riskini arttırıyor.

Araç kiralarken senet imzalanır mı?​

Genellikle merdiven altı diye tabir edilen araç kiralama firmaları, araç kiralamak isteyen müşterilerine Rent A Car Sözleşmesi ile beraber boş senet de imzalatırlar. Araç kiralama şirketinin müşterisine boş senet imzalatmasının amacı genellikle, aracının Rent A Car kaskosunun olmamasıdır.
Araç kiralamada araç bakım kime ait?
Araba kiralayan firmaların, bütün kiralık araçların bakımlarını yaptırması kendi sorumluluğunda olmaktadır. Bu nedenle yıllık araç kiralama durumlarında, müşteri araç elindeyken gelen periyodik bakım zamanlarını, araç kiralama firmalarına bildirmeli ve bakım yapılması için uyarmalıdır.

Kazanç kaybı bedeli nedir?​

Kazanç kaybı ise adından da anlaşıldığı üzere kazanç elde etmek için ticari amaçla kullanılan araçların kaza sırasında kullanılamayacak duruma gelmesi sonucu uğrayacağı kaybı ifade eder. Burada önemli olan aracın kullanılamayacağı zaman aralığıdır.

Kazanç kaybı nasıl talep edilir?​

Ticari kazanç kaybının sigortadan istenmesi iste mümkün değildir. Ticari kazanç kaybı kazaya karışan araçlardan bir diğerinden istemesidir. Ayrıca kusur konusunda da ise talepte bulunan tarafın tamamen kusursuz olması gerekli değildir. Daha az kusurlu olması yeterlidir.
Kiralik arac kaza yaparsa ne olur?
Örneğin sigorta, kasko, kaza ve vergi gibi ayrıcalıklar insanları araç kiralamaya yönlendiriyor. Kiralanan araçla kaza yapılması halinde ise burada önemli olan firmanın kurumsallığı oluyor. Yani sözleşmenizde her şey dahil olarak anlaşılmışsa bu durumda kaza yapsanız da tüm sorumluluk firmaya aittir.
Hasar gören aracın onarım süresince kullanılamaması sebebiyle araçtan yoksun kalma tazminatı gündeme gelir. Araç mahrumiyeti sebebiyle oluşan zararı zorunlu mali sorumluluk sigortası karşılamaz.
Muafiyetli kaskoda, herhangi bir kaza sırasında oluşan hasarın belirlenen bir tutarını sigortalının yani araç sahibinin kendisi karşılaması olarak düşünebiliriz. Hasarın geriye kalan yine belirli bir kısmını ise sigorta kuruluşu tarafından karşılanmaktadır.
Kiralık aracın değer kaybını kim öder?
Bugün için değer kaybının tamamı sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla araç kiralama şirketleri, araçta oluşan değer kaybını, kusurlu sürücüden talep edemez.

Hak mahrumiyeti davası nedir?​

Hak mahrumiyeti, insanların herhangi bir sebepten dolayı kredi borcu ya da farklı birtakım borçlar nedeniyle bu borçların ödenmemesi durumunda üzerlerine ait olan mal varlıklarına yetkili kurumlar tarafından el konulmasını ifade eden bir kavram olmaktadır.

Araç mahrumiyet ne demek?​

Araç hak mahrumiyeti, araç sahiplerinin araçları üzerindeki haklarına bir takım şartlar yerine getirilene kadar el konulması olarak ifade edilebilir. Araç hak mahrumiyeti, kişilerin araçlarını satabilmeleri için de engel oluşturmaktadır.
Araç mahrumiyeti icra takibi nedir?
Araç Mahrumiyeti İcra Takibi Trafik kazasında araçta oluşan hasarlar bilindiği üzere tamir edilerek onarım görerek eski haline getirilmektedik yani şu şekilde bahsedelim araç trafikten uzakta kalmakta ve araç sahipleri araçlarını kullanamamaktadır bunada araç mahrumiyeti ve gelir kaybı denilmekte.

Hasar muafiyeti ne demek?​

Sigortada muafiyet, oluşan hasarın belli bir miktarının sigortalı tarafından üstlenilmesi anlamına gelir. Trafikte yaşanan kazaların, yaralanmaların ve maddi hasarların en aza indirilmesini amaçlayan kasko sigortasıyla özdeşleşen bir kavramdır. Hatta genellikle “muafiyetli kasko” şeklinde kullanılır.
 
Geri
Üst