AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kiradaki ev aile konutu olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.478
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kiradaki ev aile konutu olur mu?​

Eğer kiralık bir ev aile konutu olarak kullanılmakta ise, kira sözleşmesinin tarafı olmayan eş, kiralayana “kiralık evin aile konutu olduğunu” bildirerek sözleşmenin tarafı haline gelir. Dolayısıyla, kira sözleşmesini yapan eş, diğer eşin haberi olmadan kira sözleşmesini fesih edemez.

Evin aile konutu olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Aile Konutunun Niteliği Bir taşınmazın aile konutu vasfını taşıyor olması için evlilik birliğinin devamı ve eşlerin o taşınmazda sürekli oturma iradesinin varlığı gereklidir. Buradan hareketle evli olmayan partnerlerin birlikte yaşadığı ya da yazlık niteliği taşıyan konutlar aile konutu sayılamayacaktır.

Aile konutu icra yoluyla satılabilir mi?​

Aile konutu icra yoluyla satılabilir mi?
Aile konutu haciz olur mu; aile konutu olarak belirlenmiş olan bir evin eşin şerhi olması durumunda icraya tabi tutulması ya da satışa sunulması söz konusu olmayacaktır. Öncelikle satışın gerçekleşmesi için bu şerhin kaldırılması gerekmektedir. Şerh konulması durumunda icra yolunun kapatıldığının belirtilmesi gerekir.

Boşanma davasında kirayı kim öder?​

Boşanma davasında kirayı kim öder?
Aile konutunun kiralanmış bir konut olması halinde, mahkeme tarafından kime tahsis edilmiş olursa olsun kira bedelinin yine kiracı eş tarafından ödenmeye devam edilmesi gerekir.

Aile konutu olduğu nasıl ispatlanır?​

Konutun aile konutu olduğunun, eşlerin bu konutta birlikte yaşadıklarının ispatlandığı muhtarlıktan veya apartman yönetiminden alınacak bir belge, Tapuda aile konutu şerhi koydurmak isteyen kimsenin taşınmaz malın maliki ile resmi olarak evli olduğuna ilişkin nüfus kayıt örneği veya evlilik cüdanı

Aile konutu niteliği nedir?​

Aile konutu, eşlerin ortak seçtiği ve müşterek olarak kullandıkları, orada düzenli olarak yaşadıkları konuttur. Eşler bakımından anıldığı şekilde yaşam merkezi olarak görülmeyen, fiili olarak ikamet edilmeyen konut, aile konutu niteliğine haiz değildir.
 
Kiradaki evin aile konutu olup olmadığı konusu oldukça önemlidir çünkü bu durum eşlerin haklarını ve sorumluluklarını etkileyebilir. Eğer bir ev kiralık olarak aile konutu olarak kullanılıyorsa, kira sözleşmesinin tarafı olmayan eş, diğer eşe kiralık evin aile konutu olduğunu bildirerek adeta kira sözleşmesinin bir tarafı haline gelir. Bu durumda, kira sözleşmesini yapan eş, diğer eşin haberi olmadan kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshedemez.

Ayrıca aile konutu olup olmadığının anlaşılması da önemlidir. Bir taşınmazın aile konutu vasfını taşıması için evlilik birliğinin devam etmesi ve eşlerin o konutta sürekli olarak oturma niyetinin bulunması gerekmektedir. Evli olmayan partnerlerin birlikte yaşadığı ya da yazlık niteliği taşıyan konutlar genellikle aile konutu olarak kabul edilmez.

Eğer bir ev aile konutu olarak belirlenmişse, bu durumda aile konutu icra yoluyla satılamaz. Aile konutu olarak belirlenmiş bir evin eşin şerhi bulunması durumunda, icra yoluyla satış veya haciz söz konusu olmayacaktır. Satışın gerçekleşebilmesi için bu şerhin kaldırılması gerekmektedir.

Boşanma davası sürecinde aile konutunda kiracı olarak oturan eşin kira ödemesi de önemli bir konudur. Kiralanmış bir aile konutunda, mahkeme tarafından kime tahsis edilmiş olursa olsun, kira bedelinin yine kiracı olan eş tarafından ödenmeye devam edilmesi gerekmektedir.

Son olarak aile konutunun niteliğinin ispatlanması da önemlidir. Eşlerin birlikte yaşadıklarını kanıtlayan belgeler, muhtarlık veya apartman yönetiminden alınacak belgeler ya da tapuda aile konutu şerhi koydurmak isteyen kişinin evli olduğuna dair nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanı gibi belgeler ile aile konutunun niteliği kanıtlanabilir. Aile konutu, eşlerin ortak seçtiği ve müşterek olarak kullandığı, düzenli olarak yaşadığı konut olarak tanımlanır ve yaşam merkezi olarak görülen konutlardır.
 
Geri
Üst