AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kiracinin elektrik borcunu kim oder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.112
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kiracının elektrik borcunu kim öder?​

Kiracının ödemediği elektrik borcu! Kiracının abonelikleri üstüne alması ile dairenin elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri ile bir ilgisi kalmıyor.Bu bağlamda kiracı elektrik borcunu ödemezse tüm abonelikleri üstlendiği için borcun sahibi yine kiracı oluyor.

Kiracının elektrik aboneliğini üzerine alması ne kadar?​

Bunlardan yola çıkarak kiracı elektrik aboneliği güvence bedelleri, konut abonelikleri için kW başına 29,8TL, ticarethaneler için ise 84,8 TL’dir. Buradan yola çıkarsak, konutlar için en düşük güvence bedeli 149, ticarethaneler için ise en düşük 424 TL’dir. kW başına belirlenen bedeller her yıl değişmektedir.

Elektrik borcu Odenmeden yeni abone olabilir mi?​

Elektrik borcu Odenmeden yeni abone olabilir mi?
Kural olarak abonelik sözleşmesi kimin adına ise elektrik tüketim bedellerinden o şahıs sorumludur. Yeni abonelik talep edenden eski abonenin borçları talep edilemez.

Elektrik borcu ödenmezse ne olur?​

Elektrik borcu ödenmezse ne olur?
Elektrik faturanız oluşturulurken belirlenen döneme ait elektrik borcunun son ödeme tarihi de faturaya işlenir. İkinci bildirim yapıldıktan sonra, en az beş iş günü içinde ödeme yapılmazsa elektrik enerjisi kesilir. Enerji kesildiğinde kesme ihbarnamesi bırakılır.

Elektriği üstüne almak kaç para?​

ELEKTRİK GÜVENCE BEDELİ 2021 Güvence bedeli, mesken aboneleri için, en az 5 kW sözleşme gücü üzerinden hesaplanır; böylece ödenmesi gereken güvence bedeli en az 165 TL olur. Meskenler için ortalama güç ise 6kW (198 TL) civarındadır.

Kiracı elektriği üzerine nasıl alır?​

Kiracı elektrik aboneliği için gerekli evraklar, mesken yani konutlar için aşağıdaki gibidir.
- Kira kontratı
- Tesisat veya sayaç numarası (tüketim noktasına ait eski bir fatura varsa fatura üzerinden öğrenilebilir)
- Başvuru sahibine ait T.C. kimlik numarası yer alan geçerli bir kimlik belgesi.
- DASK numarası veya poliçe.

Kiracıyım faturaları nasıl üstüme alırım?​

Kiracıyım faturaları nasıl üstüme alırım?
Şahıslar için: Kimlik fotokopisi, ikametgah, daha önce kullanılan tesisat numarası, vergi kimlik numarası fotokopisi (aslı ile birlikte), vatandaşlık numarası, ev sahipleri için tapu kiracılar için kira kontratının fotokopisi aslı ile birlikte.

Elektrik borcunu ödemeyen kiracıya ne yapılır?​

Elektrik borcunu ödemeyen kiracıya ne yapılır?
Kötü niyetli kiracılar elektrik faturasını ödemez, faturalarda birikmiş bakiyeye neden olup kaçarsa bu borcun tamamı yasal faizi ile ev sahiplerinden tahsil edilir. Ev sahibi bu konuda herhangi bir hakka sahip olmazlar.

Elektrik faturası üstüne almazsa ne olur?​

Taşınırken aboneliğini iptal ettirmeyenler dikkat! Elektrik aboneliğini üzerine almadan usulsüz kullanan veya taşınırken aboneliğini iptal ettirmeyen yaklaşık 2 milyon tüketici, başkasının elektrik borcununu ödemek zorunda kalıyor.

Faturayı üzerine almak ne kadar?​

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, ilk kez elektrik aboneliği açtıracak kişilerden elektrik üzerine alma ücreti alınır. Meskenlerin, 5kW sözleşme gücü üzerinden hesaplandığında elektrik üzerine alma ücreti 2021 yılı için 165 TL’dir.
Elektrik faturası üzerinde yazan son ödeme tarihinde ödeme yapılmazsa tedarikçi şirketler tüketicilere ikinci bir bildirim yapar. Bildirimin yapıldığı tarihten sonraki 5 iş günü içinde ödeme yapılmamışsa tüketicilerin elektrik enerjisi kesilir.
 
Kiracının elektrik aboneliğini üzerine alması durumunda güvence bedelleri, konut abonelikleri için kW başına 29,8 TL, ticarethaneler için ise 84,8 TL olarak belirlenmektedir. Bu daireler için en düşük güvence bedelinin konutlar için 149 TL, ticarethaneler için ise 424 TL olduğu anlamına gelmektedir. Güvence bedelleri her yıl değişebilir.

Kiracı olarak elektrik aboneliğini üzerinize almak istediğinizde gerekli evraklar arasında kira kontratı, tesisat veya sayaç numarası, T.C. kimlik numarası yer alan geçerli kimlik belgesi ve DASK numarası veya poliçe bulunmaktadır. Bu belgelerle birlikte başvurarak aboneliği üzerinize alabilirsiniz.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) göre, yeni bir elektrik aboneliği açtırmak isteyen kişilerden belirli bir ücret talep edilmektedir. Meskenler için 2021 yılında 5kW sözleşme gücü üzerinden hesaplanan elektrik üzerine alma ücreti 165 TL olarak belirlenmiştir.

Ödeme yapılmayan elektrik borçları için genellikle ikinci bir bildirim yapıldıktan sonra en az beş iş günü içinde ödeme yapılmazsa elektrik enerjisi kesilmektedir. Enerji kesildiğinde kesme ihbarnamesi bırakılmaktadır. Bu nedenle ödeme tarihlerine dikkat etmek önemli olmaktadır.
 
Geri
Üst