AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kiraci sozlesme bitmeden cikabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kiracı sözleşme bitmeden çıkabilir mi?​

Türk Borçlar Kanunu madde 325 düzenlemesine göre kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak mümkündür ancak burada kiracının hukuki sorumluluğu doğar. Kanun bunun için belirli bir süre belirtmemiş, bunun yerine kiralananın yeniden kiraya verilebileceği makul bir süre olarak bunu belirtmiştir.

Kiracı kirasını ödemiyor ne yapmam lazım?​

Kiracı kirasını ödemiyor ne yapmam lazım?
Kiracı kirayı ödemez ve temerrüde düşerse tahliye davası açılması gerekir. Kiracıya Noter tarafından 30 gün süreli ödeme ihtarı gönderilir. Bu süre zarfında yine ödeme yapılmazsa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip sonucunda icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.

Yeni malik kira sözleşmesiyle bağlı mı?​

Yeni malik kira sözleşmesiyle bağlı mı?
TBK m. 310 gereği kiralanın 3. kişiye devri ile kira sözleşmesinden doğan tüm hak ve borçlar yeni malike geçer. Kira sözleşmesinin bu şekilde devri kanun koyucu tarafından mülkiyetin devrine bağlanarak kendiliğinden gerçekleşir.

Kiracı evden erken çıkabilir mi?​

Taraflar arasındaki kira sözleşmesinde kiracıya herhangi bir bedel veya tazminat ödemeksizin erken fesih hakkı tanınmamıştır. Kira süresi bitiminden önce kiralananı erken tahliye eden kiracı şirket sözleşme gereğince kira süresi sonuna kadar tüm kiraları ödemekle yükümlüdür.

Kiracı kaç ay kira ödemezse?​

Kiracı kaç ay kira ödemezse?
Kiracıya bu ödeme emri ile 7 gün içerisinde borca itiraz edilmezse ve 30 gün içerisinde de ödeme yapılmazsa evden tahliye edileceği bildirilir. Kiracı borcun tamamını belirtilen sürede ödemezse icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açılabilir. Bu şekilde kiracı evden çıkarılır.

Kiracıdan kira nasıl alınır?​

Kiracıdan kira nasıl alınır?
Kirasını ödemeyen iracılara karşı yapılması gereken yollardan bir tanesi noter üzerinden 1.haklı ihtarname çekilir. Bu ihtarname kiracıya 30 günlük bir süre tanır. 30 günlük sürenin sonunda 2.haklı ihtarname çekilir. Bu iki ihtar çekildikten sonra evsahipleri tahliye davası açma hakkına sahip olur.
Kira sözleşmesini kim imzalar?​
Peki, kira kontratını kim imzalayabilir? Kira kontratını imzalamada yetki, mal sahibi ile kiracısında oluyor. Taşınmaz malın sahibi ile kiracı yetkisini vekalet ile bir başkasına verebiliyor. Ancak 18 yaşını doldurmayanlar, ayırt etme gücüne sahip olmayanlar ve kısıtlılar kira sözleşmesine taraf olamıyor.
 
Evet, Türk Borçlar Kanunu'na göre kiracı, kira sözleşmesi bitmeden evden çıkabilir ancak bu durumda kiracının hukuki sorumluluğu doğar. Kanunun belirlediği makul bir süre içinde kiralananın yeniden kiraya verilebilmesi için çıkması gerekmektedir.

Kiracı kirasını ödemezse ve temerrüde düşerse, ev sahibi tarafından kiracıya Noter aracılığı ile 30 gün süreli ödeme ihtarı gönderilir. Bu süre içinde kiracı yine ödeme yapmazsa tahliye davası veya icra takibi yoluna başvurulabilir. İcra mahkemesinden tahliye talep edilerek kiracı evden çıkarılabilir.

Yeni malik olmanız durumunda, kira sözleşmesinden doğan tüm hak ve borçlar devredildiğinden, kira sözleşmesi ile bağlı olursunuz. Türk Borçlar Kanunu'na göre, kiralananın 3. kişiye devri ile kira sözleşmesinden doğan hak ve borçlar yeni malike geçer.

Kira sözleşmesinde kiracıya herhangi bir bedel veya tazminat ödemeksizin erken fesih hakkı tanınmamışsa, kiracı kira süresi bitmeden kiralananı tahliye etmesi durumunda tüm kiraları ödemekle yükümlü olacaktır.

Kiracı, kira ödemelerini kaçırmaya başlarsa ev sahibi öncelikle Noter aracılığıyla 1.haklı ihtarname gönderir. Eğer Kiracı 7 gün içinde borca itiraz etmezse ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, tahliye davası açabilir.

Kira sözleşmesini imzalamak için yetki, mal sahibi ve kiracı arasında olup, taşınmaz malın sahibi veya yetkili vekili ile kiracı tarafından imzalanır. Ancak özel durumlarda taşınmaz malın sahibi veya kiracı vekalet verebilir. Ancak, 18 yaşını doldurmamış olanlar, ayırt etme gücüne sahip olmayanlar ve kısıtlılar kira sözleşmesine taraf olamazlar.
 
Geri
Üst