Kiraci kira sozlesmesini feshedebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kiracı kira sözleşmesini feshedebilir mi?​

6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini feshedebilir. Bildirimde bulunulmadığı takdirde kira kontratı 1 yıl süre ile yenilenmiş kabul edilir.

Eski kira sözleşmesi yeni maliki bağlar mı?​

Mülkiyet hakkı ile birlikte kira sözleşmesinden doğan hakların da yeni malike geçtiğinin kabulü gerekir. Nitekim TBK’nın “kiralananın el değiştirmesi” başlıklı 310.maddesi gereği sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur hükmü amirdir.
Kiracı ihtarnameyi almazsa ne olur?
Kiracı bildirimde bulunmadığı sürece de sözleşme uzamış sayılır. Bu nedenle kirasını düzenli olarak ödeyen bir kiracıyı tahliye etmek, normal koşullar altında, mümkün değildir. Fakat bu kuralın bazı istisnaları vardır. Kiraya verenin ya da yeni malikin gereksinimi nedeniyle tahliye, dava yoluyla istenebilir.
Kiraya veren sözleşmeyi nasıl feshedebilir?
TBK madde 347/1’deki hükme göre kiraya veren, kira süresinin tamamlanmasının ardından 10 yıllık uzama süresini bekleyecek, bu sürenin devamındaki her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunarak ve sebep göstermeye ihtiyaç duymadan sözleşmeyi sona erdirebilecektir.

Kontrat iptal edilebilir mi?​

KİRA SÖZLEŞMESİ 14 GÜN İÇİNDE İPTAL EDİLEBİLİR! Hem kiraya veren taraf hem de kiralayan taraf için kira sözleşmesinden cayma hakkı bulunmaktadır. Yani ev sahibinin kira sözleşmesinden cayma hakkı bulunduğu gibi kiracının da kira sözleşmesinden cayma hakkı bulunmaktadır.

Yeni malik kiracıyı çıkarabilir mi?​

Yeni malik kiralananın mülkiyetini kazanmasından itibaren 1 ay içinde kiracıya durumu yazılı olarak bildirir ve kendisinin, eşinin, altsoy veya üstsoyunun ya da bakmakla yükümlü olduğu kişilerin gereksinimi için 6 ay sonrası için kiralananı tahliye etmesi için kiracıya dava açabilir.
Ev sahibi değişince kira sözleşmesi yenilenir mi?
Kira sözleşmeniz devam ederken ev sahibinin evi bir başkasına sattığı durumda, kiracının eski ev sahibiyle yapmış olduğu kira sözleşmesi aynen geçerliliğini koruyarak devam eder. Böyle bir durumda kiracının mağdur edilmemesi ve kira sözleşmesinin korunarak aynı haliyle devamı esas alınmıştır.
Ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?
“Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Kiraya verenin kiracıyı tahliye etmesi için ödemesi gereken meblağlar şu şekildedir; Öncellikle kiracıya ihtarname çekmesi gerekiyor. İhtarname ücreti olarak tek sayfa ihtarname için noterliğe ortalama 100 TL. ödüyor.
İşçi haklarını almak için noterden ihtarname çekmektedir. Bunun masrafını işçi peşin olarak notere veya avukatına ödemektedir. İhtarname sonrası işçi haklarını İş Mahkemesinde dava ederek haklı çıkmış olursa ihtarname masrafını da karşı taraftan alabilecektir.
1 senelik ev sözleşmesi iptal ettirilebilir mi?
Kira sözleşmeleri genelde 1 yıllık olarak yapılır ancak bu süre daha da uzatılabilir. Eğer sözleşmede tarih aralığı belirlenmemişse kira sözleşmesi 1 senelik olduğu kabul edilir. Bu süre dolduğu anda sözleşme iptali gerçekleştirilebilir.
 
Geri
Üst