Kiraci hangi giderlerden sorumludur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
224.665
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kiracı hangi giderlerden sorumludur?​

Kiracı hangi masrafları öder? Kiracılar ortak giderlere katılmakla yükümlü sayılıyor. Kapıcının net maaşının ödenmesine, apartman ortak su giderine, apartman ortak merpen otomatiği giderine, asansör elektriğine Bakım onarımına (katılmazlar), apartman temizlik giderlerine ve bunun gibi işletme giderlerine katılıyorlar.

Kiracı asansör bakım parası öder mi?​

Asansör giderlerini kiracı mı mal sahibi mi öder? Kalıcı binanın değerini artırıcı güzelleştirici giderleri ev sahibine ait oluyor. Dolayısı ile, merpen elektirigi, asansör servis ve elektirigi, merpen ve cevre temizliği gibi hizmetler kiracının sorumluluğunda oluyor. Ancak, asansör tamiri ev sahibine ait oluyor.

Ortak yerler, yani daha özel ifade etmek gerekir ise, kapıcı daireleri ve apartmana ait dükkanlar kiraya verilebilir. Kanunen hiç bir engel yoktur. Ancak bunun bir kuralı vardır, o da Kat Malikleri Kurulu Toplantısının bu gündemle yapılması ve bütün kat maliklerinden tek tek onay alınmasıdır.
Sağlam bir kira kontratı nasıl yapılır?
Kira sözleşmesi nasıl yapılır 2020
- Kira sözleşmesinde kiraya veren kişinin ve kiracının kimlik bilgileri eksiksiz, doğru bir şekilde yazılmalıdır.
- Kira sözleşmesinde ödenecek olan kiranın gerçek miktarı yazılmalıdır.
- Kiralanacak olan yerin bulunduğu adres tam ve eksiksiz şekilde kira sözleşmesinde belirtilmelidir.
Apartman yönetimi ortak alanı kiraya verebilir mi?
Söz konusu hükme göre, KMK uyarınca ortak yer ve tesis olarak kabul her hangi bir yerin kiraya verilmesi için tüm kat maliklerinin oybirliği ile karar vermesi gerekmektedir.

Apartman görevlisi dairesi kiraya verilebilir mi?​

Genellikle elde edilen kira geliri binanın giderlerine harcanır. Burada dikkat edilmesi gereken husus kapıcı dairesinde hâlihazırda kapıcının bulunmamasıdır. Konut Kapıcıları Yönetmeliği’ne göre kapıcı dairesinde yaşayıp binada görevli olarak çalışan kapıcıdan kira alınamaz.

Kombi arızaları kime ait?​

Ev sahibi, konutu kiralarken kombinin gerekli bakımlarını yaptırarak teslim etmek zorundadır. Kombi kiracıya çalışır ve sorunsuz bir şekilde teslim edildiyse ve kombiyi kullanmaya başladıktan 1 yıl sonra bakım yaptırılmaması nedeniyle kombi arızalandıysa masrafı kiracı ödeyecektir.
Konuyu en kısa hali ile özetlemek gerekirse; Kullanıcı kaynaklı meydana gelen her tür arızada masraf her zaman için kullanıcıya yani kiracıya aittir. Kombi bakım masrafını karşılamak, konut-işyeri içerisinde kalındığı sürece her yıl düzenli şekilde kombiye bakım yaptırıp kullanmak da yine kiracıya aittir.
Apartman yöneticisi nelerden sorumludur?
Kat maliklerinin oy birliğiyle seçilen apartman yöneticisi; gayrimenkulün bakım, onarım gibi işlerinin organize edilmesi ve sürdürülebilir bir şekilde takip edilmesi sorumluluğunu alıyor. Eğer gayrimenkul sekiz veya daha fazla bağımsız bölümden oluşuyorsa yönetici atanması bir zorunluluk.
Yönetici kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur ne demek?
Özet : yöneticiler,kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludurlar ve kat maliklerinden yetki almadıkça onları temsil edemezler. Kat mülkiyetine geçilmiş bir ana yapıda,genel gider borçlarını ödemeyen bir kat maliki hakkında dava açma yetkisi yöneticiye aittir.

Asansör bakım bedelini kim öder?​

Periyodik aralıklarla yaptırılan bakım nedeniyle ortaya çıkan asansör masrafları, binada yaşayanlar tarafından apartman aidatı içerisinde aylık olarak, arsa sahibi tarafından ise demirbaş gideri olarak ödenir.

Kombi tamirini kim öder?​

Buna göre kombinin bakımı da kiracıya aittir. Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. Bununla birlikte eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır.
Yönetim planına, yöneticilerin bağımsız bölüm malikleri arasından seçileceği hükmü konmuşsa kat maliki olmayan yönetici olamıyor. Eğer böyle bir hüküm konmamışsa kiracı da yönetici olabiliyor.
Vekil yönetici ne demek?
Vekâlete ilişkin hükümler, niteliklerine uygun düştükleri ölçüde, bu Kanunda düzenlenmemiş olan iş görme sözleşmelerine de uygulanır. Sözleşme veya teamül varsa vekil, ücrete hak kazanır. Burada anlaşıldığı gibi kat malikleri kurulunun aldığı karara dayanarak vekâlet veren tüm kat malikleri, vekil ise yönetici oluyor.
Asansör bakımını kiracı öder mi?
Asansör giderlerini kiracı mı mal sahibi mi öder? Kalıcı binanın değerini artırıcı güzelleştirici giderleri ev sahibine ait oluyor. Dolayısı ile, merpen elektirigi, asansör servis ve elektirigi, merpen ve cevre temizliği gibi hizmetler kiracının sorumluluğunda oluyor.

Asansör arızasını kim öder?​

Yani asansör tamir parasını ödeme yükümlülüğü ev sahibine ait olmakla beraber kiracının bu parayı ödemesi durumunda ise ödemiş olduğu tutar o ay ödemesi gereken kira borcundan düşülerek tahsil edilmektedir.

Patlayan borudan kim sorumlu?​

sorusuna gelirsek; evin yasal sahibi olarak ev sahibinin ödemesi gereklidir diyebiliriz.
 
Geri
Üst