Kiraci evden cikarmak icin kac ay onceden haber vermeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kiracı evden çıkarmak için kaç ay önceden haber vermeli?​

Kiracı tahliye süresi, kiracının kira kontratının bitimine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesi ile başlar. Kiracının gayrimenkul sahibine evi boşaltacağını belirttiği tarihe uyması gerekir.

Yasal fesih bildirim süresi nedir?​

Belirsiz süreli konut ve çatılı işyeri kiraları bakımından ise, kiraya veren kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra, aksine yerel adet veya sözleşme hükmü yoksa, altı aylık kira dönemlerinden itibaren geçerli olmak üzere üç aylık bildirim süresine uyarak sözleşmeyi sona erdirebilmektedir.

Ev sahibi sözleşme bitmeden kiracıyı çıkarabilir mi?​

Ev sahibi sözleşme bitmeden kiracıyı çıkarabilir mi?
Peki, kontrat süresi dolmadan kiracılar evden çıkarılabilir mi? İşte detaylar.. Kira kontratı dolmadan haklı nedenler olmuyorsa kiracının evden çıkarılması istenemez. Takvim’de yer alan habere göre; Ev sahibi kontrat süresi bitmeden kiracısına “Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık” diyemez.

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?​

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?
EV SAHİBİNİN EVE İHTİYACI VARSA Kira borcunun tahsilatı dışında, ev sahibi, ihtiyaç nedeniyle de kiracısını tahliye edebilir. Ev sahibinin eşi, altsoyu, üstsoyu ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konutu kullanma zorunluluğu bulunması, gereksinim nedeni ile tahliyeyi oluşturmaktadır.

Ev sahibi Oğlum oturacak diye evden çıkarabilir mi?​

Uzmanlar ‘Çocuğum oturacak’ bahanesiyle kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi ‘Oğlum oturacak’ demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şart.

Ev kira sözleşmesi kaç aylık olur?​

Ev sahibi ve kiracıyı güvence altına alan kira sözleşmeleri 1 yıl geçerli olacak şekilde hazırlanır ve bitimine 15 gün kala yenilenmesi gerekir. Yenilenmeyen kira sözleşmeleri aynı koşullarla 1 yıl daha geçerli olur.

Kira sözleşmesi ne kadar süre yapılır?​

Kira sözleşmesi ne kadar süre yapılır?
Kiracılık mevzuatı gereğince kiralama süresinde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Kira sözleşmesi 6 aylık, 1 yıllık olabileceği gibi 10 yıllık da olabiliyor. MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.

Genel hükümlere göre fesih bildirimi nedir?​

Genel hükümlere göre fesih bildirimi nedir?
Kiracı, yasal fesih sürelerine uyduğu takdirde belirsiz kira sözleşmesini her zaman için feshedebilecektir. Bunun yanı sıra kiraya veren ise, kira başlangıç tarihinden on yıl geçtikten sonra yine genel hükümlere göre fesih bildiriminde bulunarak bu fesih hakkını kullanabilecektir (TBK. m. 347/2).

Kiraci kontratı feshedebilir mi?​

6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini feshedebilir. Bildirimde bulunulmadığı takdirde kira kontratı 1 yıl süre ile yenilenmiş kabul edilir.

Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkabilir?​

Eğer kiracı uzun süredir o evde oturuyorsa, 11 yılın sonunda, 10 yıllık uzama süresi nedeniyle tahliye davası açılabilecek. 11 yılın nedeni ise sözleşmenin yapıldığı tarihten değil, kaç yıllık sözleşme yapıldıysa o sürenin üstüne 10 yıl eklenmesiyle geçerli oluyor.

Ev sahibi istediği zaman evden çıkarabilir mi?​

Ev sahibi istediği zaman evden çıkarabilir mi?
Ev sahipleri, sözleşme devam ettiği sürece kiracıyı istediği an evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler varsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilir. Bir yılda iki ihtarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkarılabilir.

Oglum evleniyor diye kiracıyı nasıl çıkarılır?​

Oglum evleniyor diye kiracıyı nasıl çıkarılır?
Hakan Akdoğan, ev sahiplerinin ‘oğlum evleniyor’ ya da ‘oturduğum evden çıkıp o eve geçeceğim’ diyerek kiracılarını çıkartmak isteyebildiğini, bu durumda kiracıların mutlaka noterden yazı istemesi gerektiğini belirtti.
 
Kiracının evden çıkarılması süreçleri ve detaylarıyla ilgili sorularınızı cevaplayayım:

1. Kiracı tahliye süresi genellikle, kiracının kira kontratının bitimine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesiyle başlar ve kiracının bu bildirdiği tarihe uyması gerekir.

2. Belirsiz süreli konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya veren kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra, aksine bir yerel adet veya sözleşme hükmü yoksa, altı aylık kira dönemlerinden itibaren üç aylık bildirim süresine uyarak sözleşmeyi sona erdirebilir.

3. Ev sahibi, kiracısını evden çıkarmak için haklı nedenler olması halinde talepte bulunabilir. Örneğin, ev sahibinin kendisinin, eşinin, altsoyunun ya da üstsoyunun eve ihtiyacı olması gibi durumlarda eviction (tahliye) işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak kiracının haklı bir neden olmaksızın evden çıkarılması istenemez.

4. Ev sahibi, mesela "Oğlum oturacak" gibi sebeplerle kiracıyı evden çıkaramaz. Bu tür durumlarda kiracının haklarını korumak adına belirli yasal süreçler ve prosedürler uygulanmalıdır.

5. Ev kira sözleşmeleri genellikle 1 yıl olarak düzenlenir ve bitimine 15 gün kala yenilenmesi gereklidir. Yenilenmeyen kira sözleşmeleri ise aynı koşullarla bir yıl daha geçerli olur.

6. Kiracının, belirli süreli kira sözleşmelerinde, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile sözleşmeyi feshetme hakkı vardır.

Bu bilgiler ışığında, kiracı ve ev sahibi hakları ile ilgili yasal süreçleri ve detayları daha iyi anlayabilirsiniz. Eğer başka sorularınız varsa ya da ek bilgiye ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst