Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kiraci elektrigi odemezse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.928
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kiracı elektriği ödemezse ne olur?​

Kiracının ödemediği elektrik borcu! Kiracının abonelikleri üstüne alması ile dairenin elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri ile bir ilgisi kalmıyor.Bu bağlamda kiracı elektrik borcunu ödemezse tüm abonelikleri üstlendiği için borcun sahibi yine kiracı oluyor.

Kaçak elektrik kullanımından kim sorumlu?​

Kaçak su veya elektrik kullanımını bir haksız fiil olarak kabul ettiğimizde, doğan zarardan kast nedeniyle kiracının, ihmal nedeniyle de abonenin idareye karşı tazmin yükümlülüğü altında olduğu ifade edilebilir. Kaçak Su veya Elektrik Kullanımı, Abone Sözleşmesi, Haksız Fiil, Müteselsil Sorumluluk.

Elektrik su borcu olan ev satılır mi?​

Elektrik su borcu olan ev satılır mi?
Peki, bir ev satın aldığınızı ancak evdeki aboneliklerin borcu olduğunu düşünelim. “Satın aldığım dairenin elektrik borcu kimi bağlar?” diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. Yargıtay Kararları gereğince, satın alınan evin eski borcundan yeni malik sorumlu olmuyor.

Eski kiracıya ait elektrik su doğalgaz borçlarından dolayı abonelik yapılır mı?​

Şayet kiracı habersiz birşekilde kaçıp giderse, şayet elektrik su doğalgaz gibi abonelikleri kiracı üzerine ise borç her zaman eski kiracı üzerine kalmaktadır. Ev sahibinin veyahut yeni gelecek kiracının, kaçan kiracının bıraktığı borcu ödeme mükellefiyeti söz konusu değildir.

Kacak elektrik kullanan kiracı ya ne yapilabilir?​

Usulsüz elektrik kullanımı da kaçak elektrik olarak geçmektedir. Böyle bir durumun yaşanması durumunda kullanan kişiden kesme-açma ücretinin 5 katı ceza olarak talep edilir. Kiracılar böyle bir duruma düşerlerse bunu ödemek zorundadırlar.

Kaçak elektrik tespit edilirse ne olur?​

Kaçak elektrik tespit edilirse ne olur?
Sökülen sayacın fiziki ve laboratuvar muayeneleri sonucunda, usulsüz bir müdahale tespit edilirse, abonenin elektriği kesilir ve kesme tutanağı teslim edilir. Dağıtım şirketi, elektriğin kaçak olarak kullanıldığını delillendirdiği zaman, ilgili abone hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusu yapar.
Elektrik aboneliğini eşim alabilir mi?​
Tapu veya kira kontratı eşimin / babamın vb. üzerine ise abonelik sözleşmesi yapabilir miyim? Tapu veya kira kontratı yakın akrabanızın adına ise; – Kendi adınıza abonelik sözleşmesi yapabilirsiniz. Başka birisinin adına sözleşme yapabilmeniz için konuyla ilgili noter onaylı vekâletnamenin olması şarttır.
Elektrik aboneligi iptal olursa ne olur?​
Abonelik iptalinde güvence bedelinin iadesi için bir hesap numarası (IBAN) talep edilir. Son tüketim bedeli güvence bedelinden mahsup edilir. İlgili hesap numarasına sözleşme sona erdikten sonra en geç 5 iş günü içerisinde iade gerçekleşir.

Elektrik borcu ödenmezse ne olur?​

Elektrik borcu ödenmezse ne olur?
Elektrik faturası üzerinde yazan son ödeme tarihinde ödeme yapılmazsa tedarikçi şirketler tüketicilere ikinci bir bildirim yapar. Bildirimin yapıldığı tarihten sonraki 5 iş günü içinde ödeme yapılmamışsa tüketicilerin elektrik enerjisi kesilir.

Aldığım evin eski borcu kime ait?​

Yeni mülk sahibi, apartmanın eski gider borcunu ödemekle mükellef değildir. Ev satın alındıktan sonra kat maliklerinden beklenen giderlerden ise sorumludur. Apartman yönetimi, bu konuda ödenmeyen aidat ya da ortak giderler ile ilgili icra takibi başlatabilir.

Eski kiracı elektrik borcu yeni kiracı abonelik açabilir mi?​

Herhangi bir abonelik merkezine gittiğinizde Şayet eski kiracının borcu ödemiş olduğu depozit miktarını geçmiyorsa zaten sorun olmuyor.. Borcu depozitodan düşüp temiz olarak aboneliği kendi üzerinize alabiliyorsunuz. Şayet borç depozitodan yüksek ise Müşteri temsilcisi sizden eski kiracının kalan borcunu isteyebilir.
 
Merhaba! Elektrik borçları ve abonelik değişiklikleriyle ilgili detaylı bilgiler verdiğiniz için teşekkürler. Konuyla ilgili ek bilgiler paylaşmak isterim:

- Kiracının ödemediği elektrik borcu durumunda, aboneliklerin kiracıya ait olması nedeniyle borcun sorumlusu yine kiracı olacaktır. Bu nedenle, kiracının elektrik borçlarını ödememesi durumunda abonelikler üzerinde sıkıntı yaşanabilir.

- Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili olarak, bu durum bir haksız fiil olarak kabul edilebilir ve doğan zarardan dolayı kiracı ve/veya abone tazmin yükümlülüğü altında olabilir.

- Evin satılması durumunda, satın alan kişinin eski borçlardan sorumlu olup olmadığı konusu Yargıtay kararlarına göre değerlendirilmektedir. Genellikle, satın alınan evin eski borçları yeni malikleri bağlamamaktadır.

- Eski kiracının ait olduğu elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelik borçlarından dolayı yeni kiracı veya ev sahibi sorumlu olmamaktadır. Bu durumda, eski kiracının ait olduğu borçlar üzerinden ilerleme sağlanmaktadır.

- Kaçak elektrik kullanan kiracılar için, usulsüz kullanımın tespit edilmesi durumunda kesme-açma ücretinin 5 katı ceza olarak talep edilmektedir. Kiracılar bu durumu ödemekle yükümlüdür.

- Abonelik iptali durumunda, guvence bedelinin iadesi için gerekli işlemler yapılmaktadır. İlgili hesap numarasına iade en geç 5 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.

- Elektrik borcu ödenmezse, tedarikçi şirketler ikinci bir bildirim yapar ve belirli süre içerisinde ödeme yapılmazsa elektrik enerjisi kesilir.

- Eski kiracının elektrik borcu yeni kiracı tarafından ödenebilir, ancak bu durum depozit miktarından fazla ise farklı bir ödeme yapılması gerekebilir.

Herhangi başka bir konuda daha ayrıntılı bilgi isterseniz sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst