AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kiraci ayni hak sahibi midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kiracı ayni hak sahibi midir?​

Kira sözleşmesi kiracıya şahsi hal sağlar, ayni hak sayılmaz. Yani kira sözleşmesinden kaynaklanan ilişkiler herkese karşı değil sadece kiraya veren tarafından ileri sürülebilir.
Kiracılar hangi masrafları kira fiyatından düşebilir?
Tamirata dair fatura, ev sahibine iletilir ve masraflar kira bedelinden düşülür. Apartman yönetimi tarafından yapımına karar verilen binanın yenilenmesine ilişkin mantolama, izolasyon gibi işlemlerin masrafını da gayrimenkul sahibinin ödemesi gerekmektedir. Kiracı bu masrafları ödeyerek kira bedelinden düşebilir.

Kira hakkı sınırlı ayni hak mıdır?​

Kira sözleşmesinin sınırlı ayni haklara konu olması TBK’nun m.311 hükmünde düzenlenmiştir. Madde hükmü incelendiği zaman hükümde düzenlenen üçüncü kişinin kiracının kullanma hakkını düzenleyen bir ayni hak kazanması durumudur.
Kira sözleşmesi 3 kişi üzerine olur mu?
Kira sözleşmesi iki kişi üzerine olur mu? Kira sözleşmesi, gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında imzalanıyor. Ancak kimi zaman ortak 2 kişinin bir daire ya da işyeri kiralaması gibi durumlarda sözleşme tarafına iki isim yazılabiliyor.
Kiracı demirbaş giderleri öder mi? Türk Borçlar Kanunu gereğince demirbaşların iyi halde tutulmasını gerektiren masraflar kiracıya ait oluyor.
Bir kişi evini kiralama hakkına sahip olur mu?
Bir kişi nasıl hiçbir zaman evini kiralamama hakkına sahipse, istediği fiyata kiralama imkanına da sahip. Burada yapılacak bir şey yok. Ancak sözleşme yapıldıktan sonra istediği gibi kirayı arttırmasına yönelik hükümler var. Bu bakımdan maalesef sözleşme yapılırken, alabileceğimiz bir tedbir yok.

Peki, kira sözleşmesi yapıldıktan sonra kiracı çıkmak zorunda?​

Turgut Öz: Çok önemli bir konu. Daha önce bahsettiğimiz 6570 sayılı kanuna göre kira sözleşmesi yapıldıktan sonra verilen tahliye taahhütleri geçerlidir. Burada belirtilen tarihte kiracı çıkmak zorunda. O tarih geldiğinden itibaren bir ay içerisinde kirayı veren mahkemeye başvurursa, mahkeme tahliyeye karar verecektir.
Kimdir kiracı olarak kabul edilemiyor?
Ama ne olursa olsun kiracı olarak kabul edilebilmek için bunu yapma mecburiyetinin de doğduğu inkar edilemez. Böyle bir durumda eve girdikten, sözleşmeyi yaptıktan hemen sonra bir tespit yapılmasını tavsiye ederim.
 
Geri
Üst