AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kira sozlesmesinde kira net mi brut mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kira sözleşmesinde kira net mi brüt mü?​

Kira sözleşmesinde açık bir biçimde yazılmış olan kira bedeli, net kira anlamına gelmektedir. Brüt kira sadece iş yerlerinin kiralanmasında baz alınmaktadır. Eğer mevcut gayrimenkul kiralanırken mesken özelliği göz önünde ise yapılan olan sözleşme gereği, kira bedelinde hiçbir kesintiye gidilmez.

Kira faturasında stopaj olur mü?​

Bireysel mülkü olan iş yerini kiraya veren gerçek kişilerin iş yeri kiralamalarında, KDV uygulanmamasına rağmen, Gelir Vergisi Kanunun 94. Maddesi gereğince yapılacak brüt kira ödemesi üzerinden oranında gelir vergisi stopajı uygulanmakta.

Stopaj kiraya dahil mi?​

Stopaj kiraya dahil mi?
Kira kontratında belirtilen net miktar kiracının mülk sahibine ödemesi gereken tutardır. Kiracının mülk sahibine ödeyeceği tutara kira stopaj kesintisi eklenerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.

Gelir vergisinde kira brüt mü net mi?​

Kimlerin vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde sayılmıştır. İşyeri kiracısı olan kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden 01.01.2007 tarihinden itibaren %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadırlar.

KDV dahil kira net mi brüt mü?​

Gayrimenkul kiralarında genel olarak brüt kiranın %18’i oranında belirlenmiş olan KDV; yalnızca iktisadi işletmelerin kiraya veren olduğu durumlarda ödenir. Bu kapsamda şirketler de birer iktisadi işletme olarak değerlendirildiği için, şirketlerin kiraya veren olduğu durumlarda KDV mükellefiyeti başlayacaktır.

Kira için ödenen stopaj gider yazılır mı?​

Kira için ödenen stopaj gider yazılır mı?
Kiraladığınız iş yeri bir gerçek kişiye ait ise; kira tutarını brütleştirerek %20 stopaj yapacaksınız, sonrasında da hem kira bedelini hem de stopaj tutarını gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazacaksınız.

Kira stopaj oranları 2021 Uzatildi mi?​

Bu Kararın 1 inci ve 2 nci maddesi ile 2006/10731 sayılı Kararın geçici 2 inci ve geçici 3 üncü maddesinde yer alan stopaj oranlarının uygulama süreleri 30/9/2021 tarihinden 31/12/2021 tarihine uzatılmıştır.

Kimler kira stopajı ödemez?​

Kira stopajı ödemeyecek olan kişiler kanunla belirlenmiştir. Buna göre maaşlarını yurt dışından alanlar, yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan çalışanlar, yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olanlar kira stopajı ödemezler.

Kira depozitosu stopaja dahil mi?​

Kira depozitosu stopaja dahil mi?
Kiracının ödemediği aidattan kiraya veren de sorumlu olacak. Kira Depozitosu Stopaja Tabi Mi? brüt üzerinden yüzde 22 kira stopajı olarak kesiliyor.

Kira tespit davası hangi dönem?​

Kira Tespit Davası Açma Süresi Davanın yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önceden açılması gerekir. Yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önceden, kira bedelinin arttırılacağına ilişkin yazılı bildirimde bulunulması durumunda, davanın yeni kira dönemi içinde de açılması mümkündür.

KDV dahil kira ne demek?​

Eğer kira kontratında KDV’ye ilişkin herhangi bir beyan bulunmuyor, tutarın net olduğu belirtilmiyorsa kontrattaki tutara KDV’nin de dâhil olduğu kabul edilmektedir.
 
Kira sözleşmesinde kira bedelinin net mi brüt mü olduğu konusunda bilgilendirme yapmışsınız. Net kira bedeli, açık bir şekilde yazılmış olan kira bedelini ifade ederken, brüt kira genellikle iş yerlerinin kiralanmasında baz alınmaktadır. Mesken özelliği olan gayrimenkullerin kiralanmasında genellikle net kira bedeli üzerinden anlaşmalar yapılmaktadır.

Stopaj konusunda ise, bireysel mülkü olan iş yerini kiraya veren gerçek kişilerin iş yeri kiralamalarında, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. Maddesi gereğince brüt kira ödemeleri üzerinden %20 oranında gelir vergisi stopajı uygulanmaktadır. Kiracının mülk sahibine ödeyeceği kira bedeline stopaj kesintisi eklenerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.

Gelir vergisi kesintisi ise Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi gereğince işyeri kiracısı olan kişi ve kuruluşların yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden %20 oranında kesinti yapmak zorunda olduklarını belirtmektedir.

KDV dahil kira konusunda ise genel olarak gayrimenkul kiralarında belirlenmiş olan brüt kira bedelinin %18'i oranında KDV uygulanmaktadır. Bu durum genellikle iktisadi işletmelerin kiraya veren olduğu durumlarda geçerli olup, şirketlerin kiraya veren olduğu durumlarda KDV mükellefiyeti başlayacaktır.

Kira stopajıyla ilgili olarak ise 2021 yılında stopaj oranları uzatılmıştır. Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olanlar ve belirli kişiler kira stopajı ödemezler.

Kira depozitosu konusunda, kiracının ödemediği aidattan kiraya verenin sorumlu olduğu belirtilmiş ve kira depozitosunun brüt üzerinden yüzde 22 kira stopajı olarak kesildiği ifade edilmiştir.

Son olarak, kira tespit davası için dava açma süresi yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önceden açılması gerektiği belirtilmiştir. KDV dahil kira ise, eğer kira kontratında KDV'ye ilişkin herhangi bir beyan bulunmuyor ve tutarın net olduğu belirtilmiyorsa, kontrattaki tutara KDV'nin de dahil olduğu kabul edilmektedir.
 
Geri
Üst