Kira sozlesmesi olmayan kiraci evden nasil cikarilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kira sozlesmesi olmayan kiraci evden nasil cikarilir?​

Kira ödemeyen kiracının tahliyesi bakımından ilk yol, bir kira dönemi içinde kiracıya kirasının ödememesi nedeniyle iki haklı ihtar gönderilmesi durumunda taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir.

Kiracı kiraladığı yeri başkasına kiraya verebilir mi?​

Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.

Kira kontratı olmazsa ne olur?​

Kira kontratı olmazsa ne olur?
Belirli süreli kira sözleşmesinde, taraflar bildirimde bulunmadığı takdirde 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş olur. Kira sözleşmesi bitse dahi gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını talep edemez. Kiracı tahliye süresi, kiracının kira kontratının bitimine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesi ile başlar.

Kira sözleşmesi olmadan tahliye davası açılabilir mi?​

Kira sözleşmesi olmadan tahliye davası açılabilir mi?
Kira sözleşmesinde kararlaştırılmadığı takdirde, kiralanan taşınmazın bir başkasına(alt kiracı) kiralanması veya kiranın devredilmesi durumunda ihtara gerek kalmaksızın Sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açılabilir.

Kiracıya ulaşamıyorum ne yapmalıyım?​

Bu durumda “Kiracıma ulaşamıyorum ne yapmalıyım?” diyorsanız hemen yanıtlayalım: Kiracınıza ulaşamamanız ve dolayısı ile kira bedelini ödememesi durumunda noter kanalıyla ödenmeyen masraf ve kiraların ödenmesi için 2 ay üst üste kiraya verdiğiniz eve ihtar yollayabilirsiniz.

Alt kira yasal mı?​

1. Alt kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu (“TBK”)’nun 322. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesinde; Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.

Alt kira mümkün mü?​

Alt kira mümkün mü?
A) ALT KİRA KAVRAMI: Kiralayanın, kiralanan şeyin maliki olması gerekmediği için, kiracı da kiraladığı şeyi tekrar kiralayabilir. Böyle bir kira sözleşmesine alt kira denir. Üçüncü kişiler arasındaki sözleşme olarak alt kira sözleşmesi, ilk kiralayana etki yapmaz.

Kira sözleşmesi yapmak zorunlu mu?​

Kira sözleşmesi yapmak zorunlu mu?
Kira sözleşmesi yapmak zorunlu mu? Türk Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması zorunlu olmasa da herhangi bir sorun yaşanması halinde, evi kiralarken uzlaştığınız şartların kanıtlanması gerekir. İşte, yazılı kira kontratı da tam olarak bunu sağlar!
 
Kira sozlesmesi olmayan kiraci evden cikarmak isteyen ev sahipleri için yasal süreç oldukça önemlidir. Kira ödemeyen kiracının tahliyesi için ilk adım, kiracıya kirasını ödemesi için iki haklı ihtar gönderilmesidir. Bu ihtarlara rağmen kiracı ödeme yapmazsa, ev sahibi taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açabilir.

Kiracının kiralanı başkasına kiraya vermesi konusunda ise, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiraya verenin yazılı rızası olmadan kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez. Ancak, kiracı, kiraya verene zarar vermeyecek şekilde kiralanı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebilir ya da kullanım hakkını devredebilir.

Kira sözleşmesi olmaması durumunda, belirli süreli kira sözleşmelerinde tarafların bildirimde bulunmadığı takdirde 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş olur. Kiracının evi boşaltması için gayrimenkul sahibi, kira sözleşmesinin bitimine 15 gün kala kiracıya tahliye talebinde bulunabilir.

Kira sözleşmesi olmadan tahliye davası açılabilmesi için, kiralanan taşınmazın bir başkasına kiralanması veya kiranın devredilmesi durumunda ihtara gerek olmaksızın Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılabilir.

Kiracıya ulaşılamaması durumunda ise noter kanalıyla 2 ay üst üste kira bedeli ödenmediğine dair ihtar gönderilebilir ve bu süreçte kira ödenmezse tahliye davası açılabilir.

Alt kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir ve kiracının kiracı olana zarar vermemesi şartıyla kiralananı başkasına kiralayabileceği belirtilmiştir.

Kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması zorunlu olmasa da, herhangi bir sorun yaşanması durumunda uzlaştığınız şartları kanıtlayabilmek adına yazılı bir kira sözleşmesi yapmanız önemlidir. Bu şekilde meydana gelebilecek ihtilaflar önlenmiş olur.
 
Geri
Üst