Kira sozlesmesi nasil sona erer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.954
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kira sözleşmesi nasıl sona erer?​

BELİRLİ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMELERİ Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname zorunlu mu?​

Ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname zorunlu mu?
Kiraya verenin, gereksinim nedeniyle tahliye davası açması için kiracıya önceden ihtarda bulunması gerekli değildir. Kiraya veren, gereksinim nedeniyle kiralananın boşaltılmasını sağladığında, zorunlu neden olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.

Kira sözleşmesi ölümle sona erer mi?​

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, kira sözleşmesinin kiralayanın ölümü ile sona ermeyeceğine hükmetti. Verilen kararda, mülk sahibinin ölümü durumunda tüm mirasçıların kendiliğinden kiralayan sıfatını kazandığı ve kira sözleşmesinin devam edeceği belirtildi.

Satım kirayı bozar mı?​

Satım kirayı bozar mı?
Kira sözleşmesinden doğan hakların sahibi olduğu gibi borçlardan da sorumlu olur. Bunun anlamı Türk borçlar hukuku sisteminde artık “satım, kirayı bozmaz” ilkesinin geçerli olduğudur.
Ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname ne zaman çekilir?​
İhtiyaç nedeniyle tahliye davasının açılabilmesi için öncelikle kira döneminin bitiminden önce kanunda belirtilen sürelere uyularak kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekir. Kiralayan, ihtarnamede belirtilen ve kira sözleşmesinin sona erme tarihinden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açmalıdır.

Ihtarname olmadan dava açılır mı?​

Ihtarname olmadan dava açılır mı?
Yazılı ihtar şartı bulunmamakla birlikte ihtarname gönderilmesi dava açma süresini uzatacaktır.

Kiracı ölürse kira sözleşmesi ne olur?​

Yargıtay tarafından benzer bir dava sürecinde alınan karara göre kira sözleşmesi kiracının ölmesi ile sona ermiyor. Hatta mülk sahibinin ölmesi durumunda da kira sözleşmesi sona ermiyor. Böyle bir durumda kira sözleşmesi devam ediyor ama tüm mirasçılar kiralayan sıfatını kazanıyorlar.

Kiracı ölürse kira kontratı ne olur?​

Kiracı ölürse kira kontratı ne olur?
Kiranın genel hükümlerine tâbi kira sözleşmelerinde kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi son bulmayıp, kira sözleşmesi kiracının mirasçıları ile devam etmektedir. Kiraya veren, kiracısının ölümü üzerine sözleşmeyi feshedemez.

Kiralanan yer satılırsa ne olur?​

Kira sözleşmeniz devam ederken ev sahibinin evi bir başkasına sattığı durumda, kiracının eski ev sahibiyle yapmış olduğu kira sözleşmesi aynen geçerliliğini koruyarak devam eder. Böyle bir durumda kiracının mağdur edilmemesi ve kira sözleşmesinin korunarak aynı haliyle devamı esas alınmıştır.

Kira kontratı geçersiz ise ne olur?​

Kira kontratı geçersiz ise ne olur?
Kira kontratları hem daire sahibi hem de kiracı tarafından imzalanır ve yasal bir belge haline gelir. Daire sahiplerinin yerine başka bir kişinin imza atması durumunda, kira kontratı tamamen geçersiz olur. Kira kontratının geçerli olabilmesi için, daire sahibinin imza atması gerekiyor.
 
Kira sözleşmesi nasıl sona erer?

Genelde kira sözleşmeleri belirli süreli veya belirsiz süreli olarak iki şekilde olabilir. Belirli süreli kira sözleşmelerinde, kira veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname zorunlu mu?

Kiraya verenin, gereksinim nedeniyle tahliye davası açması için kiracıya önceden ihtarda bulunması gerekli değildir. Kiraya veren, gereksinim nedeniyle kiralananın boşaltılmasını sağladığında zorunlu neden olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.

Kira sözleşmesi ölümle sona erer mi?

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, kira sözleşmesinin kiralayanın ölümü ile sona ermeyeceğine hükmetti. Mülk sahibinin ölümü durumunda tüm mirasçıların kendiliğinden kiralayan sıfatını kazandığı ve kira sözleşmesinin devam edeceği belirtilmiştir.

Satım kirayı bozar mı?

Kira sözleşmesinden doğan hakların sahibi olduğu gibi borçlardan da sorumlu olursunuz. Türk borçlar hukuku sisteminde artık “satım, kirayı bozmaz” ilkesinin geçerli olduğu belirtilmektedir.

Ihtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname ne zaman çekilir?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasının açılabilmesi için öncelikle kira döneminin bitiminden önce kanunda belirtilen sürelere uyularak kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekir. Kiralayan, ihtarnamede belirtilen ve kira sözleşmesinin sona erme tarihinden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açmalıdır.

Ihtarname olmadan dava açılır mı?

Yazılı ihtar şartı bulunmamakla birlikte ihtarname gönderilmesi dava açma süresini uzatacaktır.

Kiracı ölürse kira sözleşmesi ne olur?

Kira sözleşmesi kiracının ölmesi ile sona ermez ve mülk sahibinin ölmesi durumunda da devam eder. Tüm mirasçılar kiralayan sıfatını kazanır.

Kiracı ölürse kira kontratı ne olur?

Kira sözleşmelerinde kiracının ölümü halinde, kira sözleşmesi mirasçıları ile devam eder ve kiraya veren bu durumda sözleşmeyi feshedemez.

Kiralanan yer satılırsa ne olur?

Eğer ev sahibi evi satarsa, kira sözleşmesi aynen geçerliliğini koruyarak devam eder. Kiracı mağdur edilmez ve kira sözleşmesi korunarak devam eder.

Kira kontratı geçersiz ise ne olur?

Kira kontratları daire sahibi ve kiracı tarafından imzalanır ve yasal bir belge olur. Başka bir kişinin imza atması durumunda kira kontratı geçersiz olur, daire sahibinin imzası gereklidir.
 
Geri
Üst