Kira sozlesmesi mirascilara gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kira sözleşmesi mirasçılara geçer mi?​

Türk Borçlar Kanunu’nun 205 maddesinde hüküm edildiği üzere kiraya veren kişinin ölümü durumunda onun yerine hak sahibi olan miraslar kira sözleşmesinin tarafı haline gelmektedir.

Ev kira sözleşmesi ölümle sona erer mi?​

Ev kira sözleşmesi ölümle sona erer mi?
Kiralayanın ölümü halinde kira saözlemesi sona erer mi? Ev sahibi ve kiracı arasında ilşkileri düzenleyen Borçlar Kanunu’na göre kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için feshedilebiliyor.

Kiralananın tahliyesi davasına mirasçılar devam edebilir mi?​

6570 sayılı yasanın 13’üncü maddesine göre, kiracının ölümü halinde mirasçıları hakkında, sözleşmeye ve B.Y.’sının 6570 sayılı yasaya ters düşmeyen hükümlerine tam olarak uydukları takdirde, sözleşmenin bozulması ve kiralananın tahliyesi (boşaltılması) davası açılamaz.

Kira sözleşmesinin feshi nasıl yapılır?​

Kira sözleşmesinin feshi nasıl yapılır?
6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini feshedebilir. Bildirimde bulunulmadığı takdirde kira kontratı 1 yıl süre ile yenilenmiş kabul edilir.
Yasal fesih bildirim süresi nedir?​
2. Fesih Bildiriminin Süresi. TBK m.347/1 uyarınca kiracı, sözleşmeyi sona erdirmek niyetindeyse sürenin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmalıdır. Fesih bildiriminin süresinde yapıldığının kabul edilebilmesi için bildirimin öngörülen süre içerisinde kiraya verene ulaşmış olması gerekir[12].

Apartmanda rahatsızlık veren kiracı nasıl çıkarılır?​

Apartmanda rahatsızlık veren kiracı nasıl çıkarılır?
Peki, apartmanda istenmeyen kişi nasıl çıkarılır? Apartmanda zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebiliyor.

Kiralananın tahliyesi davası ne kadar sürer?​

Tahliye davasında karar duruşması ile Gerekçeli kararın yazılması ve hakim onayından çıkma süresi 30 gündür. Yukarıda yapılan açıklamalar, anlatılan dava aşamaları ile birlikte değerlendirme yapıldığında Tahliye davasının sonuçlanması için belirlenen makul süre 451 gündür.
 
Türk Borçlar Kanunu'nun 205. maddesi uyarınca, kiraya veren kişinin ölümü durumunda hak sahibi olan mirasçılar kira sözleşmesinin tarafı haline gelir ve sözleşme devam eder. Dolayısıyla, kira sözleşmesi mirasçılara geçer.

Ev kira sözleşmesi, kiralayanın ölümü halinde yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonunda feshedilebilir. Kiralayanın ölümü, kira sözleşmesini otomatik olarak sona erdirmez, ancak belirli prosedürlere uyulması gerekebilir.

6570 sayılı yasaya göre, kiracının ölümü halinde mirasçıları, kira sözleşmesine ve ilgili yasalara uymaları koşuluyla kiralananın tahliye davasını devam ettirebilirler. Yasal prosedürlere uyulduğunda, sözleşmenin bozulması ve kiralananın tahliyesi davası açılamaz.

Kira sözleşmesinin feshi, Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine göre yapılmalıdır. Belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yoluyla kira sözleşmesini feshedebilir. Aksi takdirde, kira kontratı 1 yıl süreyle yenilenmiş kabul edilir.

Yasal fesih bildirim süresi, TBK'nın ilgili maddelerine göre en az on beş gün öncesine kadar kiracının bildirimde bulunmasını gerektirir. Bildirimin süresinde ve şeklinde yapılması önemlidir.

Apartmanda rahatsızlık veren kiracıların çıkarılması için kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilirler. Mahkeme süreciyle ilgili daha detaylı bilgi almak için hukukçu ya da avukattan destek almak faydalı olabilir.

Kiralananın tahliye davasının süresi, karar duruşması ile gerekçeli kararın yazılması ve hakim onayından çıkma süresi dikkate alındığında 30 günü bulabilir. Toplamda, tahliye davasının sonuçlanması için belirlenen makul süre 451 gün olabilir. Bu süreçte belirli prosedürlerin takip edilmesi ve yasal sürelere uyulması önemlidir.
 
Geri
Üst