AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kira sozlesmesi ihtilaf halinde hangi mahkeme?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.304
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kira sözleşmesi ihtilaf halinde hangi mahkeme?​

Tahliye davasında görevli mahkeme, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 4. maddesine göre kiralanan taşınmazların tüm uyuşmazlıklarına dair davalarda sulh hukuk mahkemesidir. Ancak ilamsız icra yoluyla tahliye talepli davalar hariç olmak üzere görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.

Kira sözleşmesinde yetkili mahkeme belirlenebilir mi?​

Kira ilişkisinden doğan davalarda yetkili mahkeme, kira sözleşmesinin ifa edileceği yer mahkemesidir. Kira ilişkisinde yetkili mahkeme sözleşmeyle taraflarca da belirlenebilir. Yetki belirlemesi yasa hükümlerine ve kamu düzenine aykırı düştüğü takdirde, sözleşmede kararlaştırılan yetki, asıl yetkiyi ortadan kaldırmaz.
Kira sözleşmeleri hangi mahkeme?​
Kira sözleşmesine dayanan her türlü davalar ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor. Eğer kira alacağı yada Tazminat davaları tek başına açılmış ise bu durumda talep edilen miktara göre görevli mahkeme belirlenir.
Kira sözleşmesine dayanan her türlü, tahliye, sözleşmenin feshi veya tespit davaları ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.

Kira mukavelesi doğacak ihtilaflardan hangi mahkeme?​

Kira mukavelesi doğacak ihtilaflardan hangi mahkeme?
21- İşbu kira mukavelesinden doğacak ihtilaflarda İSTANBUL MAHKEME VE İCRA DAİRELERİ yetkilidir.

Ev sahibi ve kiracı hakları nelerdir?​

Ev sahibi ve kiracı hakları nelerdir?
Kiracı hakları şu şekilde sıralanabilir: Taşınmazın kira sözleşmesi boyunca, kiraya verildiği gibi kalmasının sağlanmasını kiraya verenden isteme hakkı Aksinin kararlaştırılmamış olması durumunda, kiraya verenin zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükleri yerine getirmesini talep etme hakkı

Kira sözleşmesine hangi mahkeme?​

Bu konuda görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise; taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Kira tespit davasının yetkili ve görevli mahkemede açılması gerekmektedir.

Kiracıyı hangi mahkemeye verilir?​

Kiracı ile mülk sahibi arasında olan davalar tahliye davaları olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda mahkeme safahatının başlatılması için davacının ilk olarak dilekçe ile sulh mahkemesine başvuru yapması gerekir. Ancak bu başvurudan önce noter vasıtası ile kiracıya ihtarname gönderme şartı vardır.
Kira sözleşmesi uyuşmazlığı hangi mahkeme?​
taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesi3 hariç kira ilişkisinden doğan tüm uyuşmazlıklarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Kira ilişkisinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıklar sulh hukuk mahkemesinin görev alanına dahil olup; burada miktar açısından da herhangi bir sınır bulunmamaktadır4.

Kira sözleşmesi nasıl yazılır?​

Kira sözleşmesi nasıl yazılır?
Mülk sahibi ve kiracının TC kimlik numarası, adı ve soyadı gibi bilgiler kira sözleşmesinde yer almalıdır. Kiralanan mülkün bulunduğu adres, kat ve daire numarası, sözleşmede açık bir şekilde geçmelidir. Sözleşmenin her sayfası kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmalıdır.
 
Kira sözleşmesi ihtilafı durumunda hangi mahkemeye başvurulacağı konusunda net bilgiler verilmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 4. maddesine göre, kiralanan taşınmazların uyuşmazlıklarında sulh hukuk mahkemesi görevlidir. Ancak ilamsız icra yoluyla tahliye talepli davalar haricinde, sulh hukuk mahkemesi görevlidir.

Kira sözleşmesinde yetkili mahkeme belirlenebilir ve kira ilişkilerinden doğan davalarda genellikle kira sözleşmesinin ifa edileceği yer mahkemesi yetkilidir. Taraflar arasında bu konunun belirlenmesi mümkündür, ancak belirlenen yetki yasa hükümlerine ve kamu düzenine aykırı olamaz.

Kira sözleşmelerine dayanan tüm davalarda, Sulh Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Tahliye, sözleşmenin feshi veya tespit davaları gibi durumlarda da yine Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkilidir. Bu tür davalarla birlikte açılan alacak ve tazminat davaları da aynı mahkemede görülür.

Kira mukavelesinden doğacak ihtilaflarda ise İstanbul Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir. Kira ilişkisinde, kiracı ve ev sahibi hakları belirlenmiştir. Kiracının hakları arasında kiralanmış taşınmazın sözleşme süresince aynı şekilde kalmasını talep etme hakkı ve kiraya verenin yükümlülüklerini yerine getirmesini isteme hakkı bulunmaktadır.

Sulh Hukuk Mahkemeleri kira sözleşmesine dayalı davalarla ilgilenir ve taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. Kiracıyla mülk sahibi arasındaki davalar tahliye davaları olarak adlandırılır ve sulh mahkemesine başvurmak gerekir.

Son olarak, kira sözleşmesi uyuşmazlıklarında da görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Tüm bu bilgiler ışığında, kira sözleşmelerinin nasıl yazılacağına dair bilgiler de verilmiştir. Kiralanan mülkün adresi, kiracı ve mülk sahibinin bilgileri gibi detaylar sözleşmede yer almalı ve her sayfa taraflarca imzalanmalıdır.
 
Geri
Üst