- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kira sözleşmesi hangi kanuna göre yapılır?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 299.maddesine göre:“Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.”Alt kiracı alt kiraya verebilir mi?
Alt kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu (“TBK”)’nun 322. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesinde; Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.Çatılı iş yeri ne demek?
Çatılı İşyeri Nedir? Çatılı işyeri, insan tarafından yapılmış, bir meslek ve sanatın icrası ya da ticari, sınai veya tarımsal bir işletmenin işletilmesine ayrılmış üstü kapalı yapı eserlerini kapsar. Çatılı işyerinden bahsedilebilmesi için önemli olan, işyerinin “üstü kapalı” olmasıdır.
Çatılı işyeri kira sözleşmesi nedir?
Kira sözleşmesi, bir malın kullanma ve yararlanma hakkının belli bir bedel karşılığında başkasına devrini öngören ve şahsi hak doğuran bir sözleşmedir. Ancak herkese karşı ileri sürülmesini mümkün kılmak için Borçlar Kanunu 312. maddesinde kira sözleşmelerinin tapuya şerh verilebileceği düzenlenmiştir.Kiralama hangi kanuna tabi?
Önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi kira sözleşmeleri 2011 yılından itibaren“6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” ile değil 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile düzenleniyor.Kiracı hakları hangi kanun?
Kiracı hakları, mülk sahibi ile kiralayan kişi arasındaki ilişkiyi düzenlemek için yasalarla belirlenir. Ülkemizde, 2011 yılından bu yana “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” ile kiracıların sahip oldukları haklar yasalarla korunmaktadır.
borçlar kanunu’nu 322. maddesine göre; kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez. yani kiracının bu yaptığı kanuna aykırı bir işlemdir…