AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kira sozlesmesi 2 kisi uzerine olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kira sözleşmesi 2 kişi üzerine olur mu?​

Kira sözleşmesi iki kişi üzerine olur mu? Kira sözleşmesi, gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında imzalanıyor. Ancak kimi zaman ortak 2 kişinin bir daire ya da işyeri kiralaması gibi durumlarda sözleşme tarafına iki isim yazılabiliyor.

Ev sahibi kirayı en fazla ne kadar artırabilir?​

Kira sözleşmesinde kira artış oranı olarak taraflar yüzde 20 oranını kabul ettiler diyelim. Kira sözleşmesi kanun gereği uzadığı tarihte eğer tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 20 veya bu orandan yüksek ise, kira yüzde 20 oranında artırılır.

Hangi masraflar kiradan düşülebilir?​

Hangi masraflar kiradan düşülebilir?
Kiralanan ev veya işyeri ile ilgili DASK gibi zorunlu sigorta, Emlak Vergisi gibi vergi ödemelerini ev sahibi ödemekle yükümlü. Eğer bu ödemeleri kiracının ödemesi istenirse, kiradan düşülebilir. Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür.

Kira sözleşmesi olduğu halde ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?​

“Sözleşme bitmeden kiracının çıkarılması söz konusu olamaz. Ev sahibinin bunu yapabilmesi için haklı nedenleri olmalı. Ev sahibi kafasına göre kiracıyı çıkaramaz. Bu nedenler başında kira borcunu ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması geliyor.

Kira kontratı kaç kişi üzerine olur mu?​

Peki, kira sözleşmesi iki kişi üzerine olur mu? Kira sözleşmesi, normal şartlarda mal sahibi ile kiracı olan bir kimsenin adına yapılıyor. Örneğin 4 kişilik bir ailenin ev kiralaması halinde genelde düzenli geliri olan aile büyüğü adına sözleşme yapılıyor.

Ev sahibi TEFE Tufeden fazla zam yapabilir mi?​

Ev sahibi TEFE Tufeden fazla zam yapabilir mi?
Konut değerindeki artışı gerekçe göstererek kiracısına zam yapmak isteyen ev sahipleri, kiralamanın üzerinden 5 yıl geçmeden ve mahkeme kararı olmadan TÜFE üzeri artış yapma hakkı bulunmuyor. Kiraya veren ve kiracı arasındaki ilişkiler Borçlar Kanunu ile düzenlenirken, hükümler genel olarak kiracıyı koruyor.

Ev sahibi neyi öder?​

Ev sahibi, evin sözleşme boyunca kiraya verildiği gibi kalmasıyla yükümlüdür. Kullanımdan dolayı yıpranmalar haricindeki gayrimenkul ile ilgili masrafları ev sahibi karşılar. Gayrimenkul ile ilgili sigorta ve vergi gibi giderleri ev sahibi öder.

Faydalı masraflar nelerdir?​

Faydalı masraflar; kiralanana yapılmasının bir zorunluluk arz etmediği yenilik ve değişiklikler olup buradaki önemli kriter bu yapılan yenilik ve değişikliklerin kiralananın kullanım durumunu iyileştirici ancak vazgeçilebilir nitelikte olmalıdır.
 
Evet, kira sözleşmesi 2 kişi üzerine olabilir. Kira sözleşmesi genellikle mal sahibi ile kiracı arasında yapılır ancak bir daire veya işyeri gibi mülkleri birlikte kiralayan ortaklar için de sözleşme iki isim üzerine düzenlenebilir.

Kira sözleşmesinde kira artışı konusunda, taraflar arasında anlaşmaya varılan kira artış oranı belirtilir. Eğer sözleşme üzerinde yüzde 20 gibi bir oran belirlenmişse ve kira süresi sona erdiğinde tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 20'nin üzerinde ise, kira yüzde 20 oranında artırılabilir.

Kira sözleşmesinde hangi masrafların kiracı tarafından ödeneceği belirtilir. Genellikle zorunlu sigortalar ve vergiler ev sahibi tarafından ödenir ancak kiracıdan talep edilirse bu masraflar kiradan düşülebilir. Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli olan temizlik ve bakım masraflarından sorumludur.

Kira sözleşmesi devam ederken ev sahibi kiracıyı sadece haklı nedenlerle çıkarabilir. Örneğin, kiracının kira ödemelerini yapmaması durumunda ev sahibi tahliye davası açabilir ancak keyfi olarak kiracıyı çıkaramaz.

Kira sözleşmesi genellikle mal sahibi ile kiracı arasında yapılır ancak birden fazla kişi tarafından da kira sözleşmesi düzenlenebilir. Örneğin, bir aile tarafından kiralanacak bir ev için genellikle aile büyüğü adına sözleşme yapılabilir.

Ev sahibi TEFE Tufe gibi endeksler üzerinden kira artışı yapabilir ancak belirli sınırlamalara tabidir. TÜFE üzerinden zam yapabilmek için belirli koşulların oluşması ve 5 yıl gibi bir sürenin geçmesi gerekmektedir.

Ev sahibi, kiralanan gayrimenkul ile ilgili gerekli masraflardan sorumludur. Kullanım kaynaklı yıpranmalar haricindeki masraflar genellikle ev sahibi tarafından karşılanır. Sigorta, vergi gibi giderler de genellikle ev sahibi tarafından ödenir.

Faydalı masraflar, kiralanan mülkün kullanım durumunu iyileştiren ancak zorunlu olmayan yenilik ve değişikliklerdir. Bu tür masraflar genellikle kiracı tarafından karşılanabilir ve kiralananın değerini artırabilir.
 
Geri
Üst