AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kira Sertifikasi yatirim Fonu caiz mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kira Sertifikası yatırım Fonu caiz mi?​

Kira Sertifikası (Sukuk) Faizsiz Finans Prensiplerine Uygun mudur? Kira Sertifikası, İslami Finansal Kuruluşlar için Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) tarafından faizsiz finans prensiplerine uygun olarak kabul edilmiştir.

BYF nasıl alınır?​

BYF nasıl alınır?
Borsa Yatırım Fonları BİST Pay Piyasasında işlem gören ürünlerdir. Ziraat Yatırım hesabınız ile tüm platformlarımızdan (ZBorsa, E-şube, Ziraat Trader, ZPro) BYF alış-satış işlemi yapabilirsiniz. Henüz bir hesabınız yok ise Ziraat Mobil veya Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı ile hesabınızı kolayca oluşturabilirsiniz.

Kira sertifikası katılım fonu nedir?​

Fon, ağırlıklı olarak kamu ve özel sektör kira sertifikalarına yatırım yaparken, getiriyi artırmak için altın ve gayrimenkul gibi yine faize dayalı olmayan ürünlere de yönelebilir. Fon, tamamen faizsiz ürünlerle, birikimlerinizi enflasyonun aşındırıcı etkisinden korumayı ve getiri sağlamayı hedefler.

Fon satın almak caiz mi?​

Fon satın almak caiz mi?
Sual: Şâfiî mezhebinde dârülharbde altın, döviz gibi yatırım fonları almak veya parayı faize yatırmak caiz midir? Cevap: Hayır, sadece Hanefîde cevaz vardır. Ancak paranın, altın üzerinden değer kaybı kadar faiz caiz olur. Ancak zarar etmemek için Hanefî’yi taklit etmesi de caizdir.

Kira Sertifikaları Fonu Nedir?​

Kira sertifikası nedir SPK?​

Kira sertifikası nedir SPK?
MADDE 6 – (1) Yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikaları, kaynak kuruluşa ait varlık veya hakların vade boyunca kiralanması da dahil olmak üzere VKŞ lehine yönetilmesi neticesinde elde edilen gelirlerin sözleşme hükümleri çerçevesinde VKŞ’ye aktarılması amacıyla ihraç edilen kira sertifikalarıdır.

Kira sertifikası hangi piyasada satılır?​

Yatırımcılar, halka arz edilmek suretiyle ihraç edilen kira sertifikalarını ihraca aracılık eden kurumlar vasıtasıyla satın alabilirler. İhraç edilen kira sertifikaları, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası’nda işlem görmektedir.
 
Kira Sertifikası yatırım Fonu, İslami finans prensiplerine uygun bir yatırım aracı olarak kabul edilmektedir. Nitekim, Kira Sertifikaları (Sukuk), faizsiz finans prensiplerine uygun olarak İslami Finansal Kuruluşlar için Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) tarafından onaylanmıştır. Bu sebeple, faizsiz finans prensiplerine uyan bir yatırım aracı olarak Kira Sertifikaları fonu caiz görülmektedir.

Kira sertifikası katılım fonu, ağırlıklı olarak kamu ve özel sektör kira sertifikalarına yatırım yaparken, getiriyi artırmak amacıyla altın, gayrimenkul gibi faize dayalı olmayan ürünlere de yatırım yapabilen bir fon türüdür. Bu fon, tamamen faizsiz ürünlerle birikimleri enflasyonun etkilerinden korumayı ve getiri sağlamayı hedefler.

Fon satın almak konusu ise farklı mezheplere göre farklı değerlendirilmektedir. Şafiî mezhebine göre dârülharbde altın, döviz gibi yatırım fonları almak veya parayı faize yatırmak caiz görülmemektedir. Ancak Hanefî mezhebinde bu durumda bir sakınca olmadığı kabul edilir. Yatırım yaparken zarar etmemek adına İslam hukukunda Hanefî mezhebini tercih etmek de caiz görülmektedir.

Kira sertifikaları genel olarak halka arz edilerek satışa sunulmaktadır. Bu sertifikaları almak isteyen yatırımcılar, ihraç edilen kira sertifikalarını ihraca aracılık eden kurumlar aracılığıyla satın alabilirler. İhraç edilen kira sertifikaları genellikle Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası'nda işlem görmektedir.

BYF (Borsa Yatırım Fonları) ise BİST Pay Piyasasında işlem gören ürünlerdir. BYF alım-satım işlemleri, Ziraat Yatırım hesabı aracılığıyla birçok platformdan gerçekleştirilebilir. Ziraat Mobil veya Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı üzerinden hesap oluşturarak BYF alım-satım işlemlerini kolayca yapabilirsiniz.
 
Geri
Üst