Kira guncellemesi kac yilda bir yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kira güncellemesi kaç yılda bir yapılır?​

Taraflarca kira bedelinin değişimine dair bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde, beş yıldan uzun olmasa da beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda hakim tarafından kira tespiti talep edilebilecektir.

Kira tespit ihtarnamesi ne zaman çekilir?​

Kira bedelinin tespiti için dava açmak isteniyorsa, işbu ihtarname yeni kira döneminin başlamasından itibaren 15 gün içinde kiracıya gönderilmelidir. 15 gün içinde ihtarname gönderilmez ise davada bir sonraki kira döneminin kira bedeli üzerinden hüküm verilir.
Kira tespit davası 5 yıllık süre ne zaman başlar?
Kira Tespit Davası Açma Süresi (Ne Zaman Açılır?) Kira tespit davası şartları içinde süre koşulu bulunmamaktadır. Ancak yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önceden açılmış olur ise mahkeme belirleyeceği kira bedelini yeni kira dönem başlangıcından itibaren olarak karar verebilecektir.

Kira artırım davası ne zaman açılır?​

Öncelikle davanın sözleşme yenileme zamanına en geç 30 günlük süre kaldığı tarih aralığında açılabileceğini söyleyelim. Bunun yanında bu 30 günlük süre içerisinde kiranın artırılacağına yönelik, kiracıya yazılı ihtar yapılmışsa; bu durumda dava yeni kira döneminin sonuna kadar ikame edilebilecektir.

5 yıllık kira kontratı yenilenir mi?​

Yani kira sözleşmesi bitince otomatik yenilenir mi sorusuna verilecek cevap evet otomatik olarak yenilenir olacaktır. Ancak kiracı sözleşmeyi devam ettirmeyeceğini, kira sözleşmesi bitmezden 15 gün önceye kadar bildirmezse aynı şartlarda 1 kira yılı için daha sözleşme devam eder.
Kira kontratı süresi ne kadar geçerli?
Ev sahibi ve kiracıyı güvence altına alan kira sözleşmeleri 1 yıl geçerli olacak şekilde hazırlanır ve bitimine 15 gün kala yenilenmesi gerekir. Yenilenmeyen kira sözleşmeleri aynı koşullarla 1 yıl daha geçerli olur.
Peki yasalar ne diyor? Kanuna göre kira sözleşmeleri aksi bir işlem yapılmadıkça her yıl yenileniyor. Ancak kiraya veren 10 yıllık uzama süresinin bitiminden sonra ‘herhangi bir gerekçe göstermek zorunda olmadan’ kiracıyı tahliye edebiliyor.
Kira bedelinin tespiti davası açmak için önceden ihtarname göndermek yasal bir zorunluluk değil ise de ihtar çekilmesi hem kiracının istenen kira bedeline uyup uymayacağının tespiti bakımından, hem kira bedeli tespit edilecek dönemi belirleme açısından ve hem de dava süresi açısından önem arzeder.
5 yıl dolmadan kira tespit davası açılabilir mi?
Kira tespit davası ne zaman açılır sorusunun yanıtı TBK madde 345 düzenlemesinde yer alır. İlgili madde düzenlemesi uyarınca kira bedelinin tespiti davaları her zaman açılabilir. Yani herhangi bir süre koşulu bulunmamaktadır.

Kira tespit davası kaç yıl sonra açılır?​

Mahkeme tarafından yeni kira bedeli tespitinin yapılabilmesi için, eski sözleşmenin üzerinden mutlaka en az beş yılın geçmiş olması gerekir. Ayrıca, yabancı ülke para birimlerindeki olağanüstü artış nedeni ile sözleşmenin gerekleri yerine getirilemez hale gelmişse de, mahkemeye kira tespit davası açılabilir.

Kira tespit davası kaç yılda bir açılır?​

Kira tespit davası kaç yıl sonra açılabilir sorusuna yukarıda belirttiğimiz yanıtlar eşlik eder. Ancak 5 yıla ilişkin hususlar dikkate alınmalıdır. Özellikle de belirli bir artış oranı yoksa 5 yıl içerisinde sözleşmeye bağlı olarak dava açılması gereklidir.
5 yıllık kira kontratı yenilenmezse ne olur?
Kira süresi Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.” Borçlar Kanunu gereğince, feshedilmeyen kira sözleşmeleri için tekrar kira sözleşmesi hazırlayıp imzalamak gerekmiyor.

Kiracı kirayı en fazla kaç gün geciktirebilir?​

Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.”
 
Geri
Üst