AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kinoa da lektin var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kinoa da lektin var mı?​

Nohut, mercimek ve soya başta olmak üzere tüm baklagiller, soya ve soya ürünleri, domates, tahıllar, yer fıstığı, kaju, patlıcan, patates, mısır, kinoa ve tohumlar lektin maddesinin yüksek miktarda bulunduğu gıdalardır. Ayrıca süt ürünlerinde de oldukça yüksek miktarlarda lektin maddesine rastlanmaktadır.

Yalancı tahıllar nelerdir?​

Yalancı tahıllar nelerdir?
Glutensiz tahıllar nelerdir? Glutensiz tahıllar denince ilk akla gelenler: darı, kahverengi pirinç, yabani pirinç, sorgum, yulaf ve tef. Bunlara ek olarak, beslenme açısından tahıl görünümünde olup taksonomik olarak başka aileden olan amarant, karabuğday ve kinoa var. Bunlara pseudograin (yalancı tahıl) de deniyor.

Tahıllar sağlığa zararlı mı?​

Tahıllar sağlığa zararlı mı?
Tahıllar, özellikle buğday ve buğday ürünlerinden yapılmış besinler; kan şekeri düzeyini ve insülin seviyesini basit şekerden daha fazla yükseltiyor. Bu yüzden; iç organlarda yağlanma göbeklilik, insülin direnci obezite ve diyabet gelişimini kolaylaştırıyor. Dolayısıyla kalp hastalıklarına da yol açıyor…

Kinoa ile pilav nasıl yapılır?​

Kinoa Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Arpa şehriyesi pembeleşinceye kadar yağda kavurup bir su bardağı kinoa ekleyip biraz da kavurup su ekliyoruz.
- Damak tadına göre tuz ve karabiber ekliyoruz.

Kinoa Hububat mı?​

Kinoa Hububat mı?
Bilimsel adı Chenopodium quinoa olan, zengin bir protein kaynağı kinoa tahıl grubundan olarak düşünülse de aslında tam olarak bir tahıl değil; ıspanak, pazı, pancar gibi besinlerin bulunduğu ailenin bir üyesidir.

Pseudo tahıl ne demek?​

Pseudo tahıl ne demek?
Bugün Dünya’da geliştirilen glutensiz gıdalar (örneğin ekmek, makarna ve bisküvi) tahıl benzeri olarak adlandırılan pseudo-tahıllardan üretilmektedir. Bundan dolayı karabuğday unu çölyak hastaları (glutene alerjik reaksiyon gösteren hastalar) için alternatif gıdaların elde edilmesinde önemli bir kaynaktır.

Kırmızı mercimekte lektin var mı?​

Lektinler sağlığa hem pozitif hem de negatif etkilerde bulunabilen bitkisel proteinlerdir. Bazı bitkisel temelli gıdalar, örneğin fasulye ve mercimek, tam tahıllı gıdalar ve bazı sebzeler, bol miktarda lektin barındırıyorlar.

Kinoa protein mi karbonhidrat mı?​

Kinoa protein mi karbonhidrat mı?
Kinoa çeşitlerinin ortalama %13.8 protein, %5.0 yağ, %59.7 karbonhidrat, %4.1 lif ve %3.4 kül’dür.

Lektin nerede bulunur?​

Lektin nerede bulunur?
Lektin’i yoğun bir şekilde içeren besinler,
- Baklagiller (nohut, mercimek ve soya gibi),
- Buğday ve buğday ürünleri (un gibi),
- Domates,
- Yer fıstığı ve kaju,
- Patates ve patlıcan,
 
Evet, kinoa da lektin içeren besinlerden biridir. Lektin, bitkisel proteinlerden biridir ve bazı insanlarda sindirim sorunlarına yol açabilir. Ancak, lektinlerin tamamen kötü olduğunu söylemek doğru değildir; çünkü antioksidan ve bağışıklık sistemini destekleyici özellikleri de bulunmaktadır. Bununla birlikte, yüksek miktarda lektin içeren gıdaları tüketirken dikkatli olmak faydalı olabilir.

Kinoa bir pseudo-tahıldır; yalancı tahıl olarak da bilinir. Yani, botanik olarak tahıl olmayan ancak beslenme açısından tahıl gibi kullanılan besinlerdir. Kinoa aslında bir tohum olup, ıspanak, pazı veya pancar gibi bitkilerin ailesine aittir.

Kinoa genellikle protein açısından zengin bir besin olarak bilinir. Ancak içeriğinde karbonhidrat da bulunmaktadır. Ortalama olarak, kinoa %13.8 protein, %59.7 karbonhidrat, %5.0 yağ, %4.1 lif ve %3.4 kül içerir.

Lektin içeren diğer besinler arasında baklagiller (nohut, mercimek, soya), buğday ve buğday ürünleri, domates, yer fıstığı, kaju, patates ve patlıcan gibi gıdalar yer almaktadır.

Eğer lektin ile ilgili endişeleriniz varsa veya lektin intoleransınız olduğunu düşünüyorsanız, beslenme uzmanınıza veya sağlık uzmanınıza danışmanız önemlidir. Böylece size uygun bir beslenme programı oluşturulabilir.
 
Geri
Üst