AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kina gusle mani midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.663
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kına gusle mani midir?​

KINA VE JÖLE: Deri üzerinde tabaka oluşturmayan saç boyası, jöle, kına gibi maddeler abdest ve gusüle engel olmaz.

Kına ile tuvalete girilir mi?​

Kına ile tuvalete girilir mi?
Diyanet, kına saç boyası ve jöle gibi maddeler abdest ve gusle mani olmadığını da bildirdi.

Saça kına yakmak nasıl olur?​

Kınayı metal olmayan tahta bir kaşıkla karıştırın. Kına saça uyguladıktan sonra 2 saat kadar bekletilmelidir. 2 saatin ardından ılık su ile durulanır ve şampuanlanır. Kına iki aşamalı olarak uygulanır; ilk aşamada kına saçların tamamına uygulanır ve ikinci kat uygulaması için kısa bir süre bekletilir.

Adet döneminde kına yakılır mı?​

Adet döneminde kına yakılır mı?
Türkiye Gazetesi yazarlarından ilahiyatçı Osman Ünlü’nün cevabı: (Âdetliyken de kadınlar saçlarını boyayabilirler efendim. Ayrıca saç boyaları kına gibi olup altına su geçirdiğinden abdeste de gusle de mani değildir.)

Ojeyle gusül abdesti kabul olur mu?​

Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. Jöle ise bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel olmaz” denildi.

Kına suyu lavaboya dökülür mü?​

Kına suyu lavaboya dökülür mü?
Dolayısıyla deri üzerinde tabaka oluşturmayan, kına, saç boyası ve jöle gibi maddeler abdest ve gusle mani değildir” ifadelerini kullandı.

Kına yapmak orucu bozar mı?​

Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Makyaj, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz.

Regl iken saç boyası tutmaz mı?​

Regl iken saç boyası tutmaz mı?
Adet döneminde vücudunuzun fazla ısınması saç renginizde kızıllanmalara dolayısıyla da istediğiniz renk tonunun tutmasına engel olabilir. Adet döneminizde koyu ve kahverengi tonlu boyalar yapmamaya özen göstermelisiniz. Ancak açık sarı, platin sarısı gibi renkleri adet dönemlerinde yaptırabilirsiniz.

Kalıcı oje ile namaz kılınır mı?​

Dr. Yaşar Nuri Öztürk, ojeyle namaz kılmanın bir sakıncası olmadığını, isteyen her Müslümanın ojeyle namaz kılabileceğini söyledi. Prof. Dr.

Kapalıyken oje sürmek günah mı?​

Kapalıyken oje sürmek günah mı?
dinen caiz değildir, haramdır, fıtrata aykırıdır. tıpkı makyaj, pedikür-manikür, kaş-bıyık-tüy aldırma ve epilasyon gibi.
 
Kına gusle mani değildir. Kına, jöle gibi maddeler deri üzerinde tabaka oluşturmadıkları için abdest ve gusle engel teşkil etmezler. Dolayısıyla, kına kullanarak gusül abdesti almak mümkündür.

Kına ile tuvalete girilmesi konusunda da Diyanet'in görüşü kına saç boyası ve jöle gibi maddelerin abdest ve gusle engel olmadığı yönündedir.

Saça kına yakma konusunda, kınayı metal olmayan tahta bir kaşıkla karıştırarak saça uygulamanız gerektiği belirtilmektedir. Kınanın saçta 2 saat beklemesi ve sonrasında durulanıp şampuanlanması önerilmektedir. İki aşamalı olarak uygulanan kına için detaylı bilgi verilmiştir.

Adet döneminde kına yakılmasıyla ilgili olarak, kına saç boyası gibi maddelerin suyun altına geçmediği ve abdeste de gusle de engel olmadığı belirtilmiştir. Ancak, adet döneminde koyu renkli saç boyalarından kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Ojeyle gusül abdesti alınması konusunda, oje ve ruj gibi maddelerin suyun bedene ulaşmasına engel olduğu ve bu yüzden abdest ve gusle engel olduğu vurgulanmıştır. Bu tür maddelerin önceden uzaklaştırılması gerektiği belirtilmiştir.

Kına suyunun lavaboya dökülmesi konusunda ise, deri üzerinde tabaka oluşturmayan maddelerin abdest ve gusle engel olmadığı ifade edilmiştir.

Oruçlu iken kına yapmanın orucu bozmayacağı, orucun yemek, içmek ve cinsel ilişki gibi belirli eylemlerle bozulacağı açıklanmıştır.

Regl iken saç boyası tutmamasının sebebi vücudun fazla ısınmasıyla saç renginde kızıllanmalar olmasıdır. Bu nedenle açık renk tonlarının tercih edilmesi önerilmiştir.

Kalıcı oje ile namaz kılmanın bir sakıncası olmadığı, isteyen her Müslümanın bu şekilde namaz kılabileceği belirtilmiştir.

Kapalıyken oje sürmenin dinen caiz olmadığı, haram ve fıtrata aykırı olduğu ifade edilmiştir. Makyaj, pedikür-manikür gibi uygulamalarla benzer şekilde görülmektedir.
 
Geri
Üst