AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kina Gecesi ne zamandan beri var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kına Gecesi ne zamandan beri var?​

Kına Gecesinin Tarihi Çatalhöyük bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sırasında; milattan yedi binli yıllara ait olan bir mezardaki ceset ellerinde bulunan kına ile süslenmiş bereket tanrıları bu uygulamanın oldukça eski bir tarihi geçmişe sahip olduğunu göstermektedir.

Kına gecesi nerenin adeti?​

Kına gecesi nerenin adeti?
Kına Gecesi Geleneği İle İlgili Bilmeniz Gerekenler. Kına gecesini yüzlerce yıldır bir Türk geleneği olarak biliriz. Evlenmeden bir iki gün önce aileler ve dostlar bir araya gelir, geleneksel türküler söylenir, gelinin avcuna damadın serçe parmağına kına yakılır.

Kına gecesinde kaynana ne yapar?​

“Gelin elini açmıyor”: Kına yakılırken gelinin yanında toplanmış kalabalık ve kınayı yakan kişi “Gelin elini açmıyor” diye seslenmeye başlar. Gelinin elini açması için kayınvalide kına hediyesi olarak gelinin avucuna bir altın koyar.

Kınada gelinin eline hangi altın?​

Kınada gelinin eline hangi altın?
Kına gecesi, düğün gibi eğlenceler yöreden yöreye farklılık gösterir. Fakat genel olarak kına gecesinde damadın avcuna altın konulmaz. Altın sadece gelinin avcunu açması için gelinin eline konulur. Kına gecesinde damat da bir süreliğine kınaya gelir.

Kınayı hangi taraf yakar?​

Geline kınayı yakan kişi yöreden yöreye değişkenlik göstersede genelde damadın annesi yani kayınvalide olur. Hatta kınayı gelinin eline yakma esnasında gelin elini sıkıca kapatarak altın bekler etrafında bulunanlar “Gelinin eli açılmıyor” diye söylemde bulunurlar.

Kınada erkek tarafı ne takar?​

Kınada erkek tarafı ne takar?
Kınada erkek tarafı ne alır sorusunu yanıtlayarak başlayalım: Geleneklere göre kına gecesi hazırlığında gelinin kına elbisesini, ayakkabı, küpe, iç çamaşırı, takı gibi aksesuarlarını damat tarafı alır. Ayrıca kına gecesinin, kına ve çerezini de erkek tarafı temin eder.

Kınada damadın eline altın konulur mu?​

Kına yakılan gelinin eline mutlaka altın konulmaktadır. Bazı yörelerde damada da kına yakılır ve bu sırada damadın kayınvalidesi de onun eline bir altın koyar. Ancak damadın eline altın konulması pek alışkın olunan bir adet değildir. Genellikle altın, sadece gelin adayının eline konulur.

Kına tepsisini kim alır?​

Kına tepsisini kim alır?
Gelin adayının kına elbisesi ve ayakkabı, çanta, takı gibi aksesuarlarını erkek tarafı alır. Gecede kullanılacak kına, kına tepsisi, kına keseleri, el mumları gibi malzemeler ile misafirlere ikram edilecek çerez ve içecekleri de erkek tarafı karşılar.

Kına gecesi asker uğurlaması hangi kültürel miras bize aittir?​

Mesela Türk kültüründe kına geceleri, asker uğurlama ve 4 gün 4 gece süren düğünlerimiz geliyor tabiki.

Kına yakan kişi ne yapmalı?​

Kına yakan kişi ne yapmalı?
Kınayı yakarken gelin elini yumruk yaparak açmaz. Bunun üzerine kınayı yakan kişi gelin elini açmıyor, diye seslenir. Gelinin kayınvalidesi ya da damat tarafından olan biri gelin elini açsın diye eline altın koyar. Böylece gelin elini açar ve altınla birlikte gelinin eline kına konulur.

Kına gecesi düğünden kaç gün önce yapılır?​

Yöreden yöreye farklılık gösterse de düğünden bir-iki gün önce gelinin babaevinde yapılır, genellikle kadınlar arasında olur. Kına gecesinden önce erkek tarafının gelin evine kına ve ikramlıkları göndermesiyle başlar.

Düğünden önce neden kına yakılır?​

Düğünden önce neden kına yakılır?
Eskiler kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak, bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yapıldığını söyler. Ayrıca kınanın evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacağına inanılır. Hem gelin hem de misafirlerin ellerine yakılarak, evliliğin bir anlamda kutlanıp kutsanması sağlanıyor.

Kına düğün arası kaç gün olmalı?​

Düğün gününüze yorgun uyanmak istemiyorsanız araya en az bir gün koymanızı tavsiye ediyoruz.

Kına gecesinde kayınvalide geline ne takar?​

Kına gecesinde kayınvalide geline ne takar?
Kına gecesinde gelinin avcuna kına yakan kişi eğer “Gelin avcunu açmıyor” derse kayınvalide gelinin avcuna kına hediyesi bir altın koyar. Damadın avcuna altın koyulmaz. Daha sonra kına yakılır üstüne altın koyulur ve el kapatılır.

Kına için düğün salonunu kim tutar?​

Kız tarafı genelde tutulan mekanın ücretini karşılar. Evlerde yapılan kına gecelerinde mekan ücreti problem olmaz. Fakat mekan ve organizasyon işlemlerinden kız tarafı sorumludur. Misafirler için seçilen aksesuarları da kız tarafı karşılamaktadır.

Kına gecesi Türk adeti mi?​

Kına gecesi Türk adeti mi?
 
Evet, kına gecesi Türk adeti olarak bilinmektedir. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan kına gecesi geleneği, gelin ve damadın evlilik öncesinde bir araya gelmesini, ailelerin kaynaşmasını ve mutluluğun paylaşılmasını sağlar. Bu gelenek genellikle düğünden bir-iki gün önce gerçekleştirilir ve gelin adayının evinde kadınlar arasında kutlanır. Kına gecesinde kına yakılır, geleneksel türküler söylenir ve gelinin eline altın konulur. Bu adetlerin kökeni çok eski zamanlara dayanmaktadır ve Türk kültüründe önemli bir yer tutmaktadır.
 
Geri
Üst