AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimyasal yaniklara ne iyi gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.316
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kimyasal yanıklara ne iyi gelir?​

Kimyasal yanıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deriyle teması kesilmelidir,
- Bölge bol tazyiksiz suyla, en az 15–20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır,
- Giysiler çıkarılmalıdır,
- Hasta/yaralı örtülmelidir,
- Tıbbi yardım istenmelidir (112).

Kimyasal yanıklar nedir?​

Kimyasal yanıklar nedir?
Kimyasal yanık, aşındırıcı veya tahriş edici kimyasalların, göz ve cilt dokusu ile teması sonucu hücrelerin kısmen ya da tamamen tahrip olmasıdır. Vücut yüzeyine temas eden kimyasallar, alt katmanlara doğru ilerleyip, dokuları tahrip ederek içsel bir yanık oluşturur.

Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler nelerdir?​

Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler nelerdir?
Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler nelerdir?
- Derinlik,
- Yaygınlık,
- Bölge,
- Enfeksiyon riski,
- Yaş,
- Solunum yoluyla görülen zarar,
- Önceden var olan hastalıklar.

Radyasyon yanıkları nelerdir?​

Radyasyon yanıkları: – Mor ötesi ışınlara ya da iyonize radyasyona uzun süre maruz kalma sonucu meydana gelebilmektedir – Radyasyon çok derin, iç yanıklara neden olabilir. 30 Gy’den sonra nekroz görülmektedir. madde, solunum yollarında kimyasal yanıklara neden olur.

Kimyasal madde yanıklarında yapılacak ilk yardım uygulaması nedir?​

Kimyasal madde yanıklarında yapılacak ilk yardım uygulaması nedir?
Kimyasal yanıklarda ilk yardım Yanan bölgedeki giysiler çıkarılarak, kimyasal maddenin deriyle teması kesilir. Yanan bölge bol, tazyiksiz akan suyla, en az 20-25 dk. yıkanır. Hasta ya da yaralı battaniye vb. ile örtülür. Tıbbi yardım istenir ( 112 ).

Asit ve baz yanıklarında ne yapılır?​

Asit ve baz yanıklarında ne yapılır?
Yanık ve haşlanmalarda yapılması gerekenler Asit yanıklarında giysiler çıkarılır, yara bol su ile yıkanır. Baz yanıklarında giysiler çıkarılır, yara bol su ile yıkanır. Elektik sonucu oluşan yanıklar ile büyük yanıklarda hasta zaman kaybetmeden hastaneye götürülmelidir.

Ciltte yanık lekesi nasıl çıkar?​

Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır ve daha sonra kalan izler “Lazer” ve “Kimyasal Peeling” gibi yöntemlerle giderilir. Bazı yanıklarda tıbbi müdahale gerektiği gibi, lazer yanıkları ve güneş yanıkları gibi cilt yanıklarında “Lazerle Soyma” işlemi ve “Kimyasal Peeling” yeterli olmaktadır.

Hangi tür yanıklar iz bırakır?​

Hangi tür yanıklar iz bırakır?
İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur. İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel ve derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir.

Yanıklarda ilk yardım uygulamaları nelerdir?​

Yanıklarda ilk yardım uygulamaları nelerdir?
Kimyasal yanıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deriyle teması kesilmelidir,
- Bölge bol tazyiksiz suyla, en az 15–20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır,
- Giysiler çıkarılmalıdır,
- Hasta/yaralı örtülmelidir,
- Tıbbi yardım istenmelidir (112).

Radyasyon yanıklarına örnek nelerdir?​

Radyasyon yanıkları, mor ötesi ışınlara (örneğin güneş, solaryum ya da ark kaynağı) ya da iyonize radyasyona (örneğin radyoterapi, Röntgen ışınları ya da nükleer serpinti) uzun süre maruz kalma sonucu meydana gelebilmektedir.

Radyasyon yanıklarına örnek nedir?​

Radyasyon yanıklarına örnek nedir?
Tipik örneği, sürekli gamma ışıması yapan küçük radyasyon kaynağına maruz kalarak 10 kişinin yaralandığı 1998 İstanbul radyasyon kazasıdır. Hastanın immün sisteminin baskılanması, kanamaya eğilimin artması ve yara iyileşmesinin bozulması yanıkta yüksek olan enfeksiyon riskini daha da arttırmaktadır.
 
Kimyasal yanıklar cilt ve göz dokusunun aşındırıcı veya tahriş edici kimyasallarla teması sonucu ortaya çıkar. Bu tür yanıkların hücreleri kısmen ya da tamamen tahrip edebileceği unutulmamalıdır. Kimyasal yanıkların tedavisinde ilk yardım oldukça önemlidir. Yanıklarda ilk yardım uygulamaları arasında şu adımlar önemlidir:
- Deriyle temas eden kimyasal maddenin teması en kısa sürede kesilmelidir.
- Yanan bölge bol tazyiksiz su ile en az 15-20 dakika yıkanmalıdır.
- Giysiler çıkarılmalıdır.
- Hasta veya yaralı örtülmelidir.
- Tıbbi yardım alınmalıdır (112 aranmalıdır).

Asit ve baz yanıklarında da aynı ilk yardım uygulamaları geçerlidir. Asit yanıklarında giysiler çıkarılmalı ve yara bol su ile yıkanmalıdır. Benzer şekilde baz yanıklarında da giysiler çıkarılmalı ve yara bol su ile temizlenmelidir. Elektrik yanıkları ve büyük yanıklarda ise hasta zaman kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Yanık sonrası ciltte oluşan lekelerin tedavisi için ilaç tedavisi uygulanabilir. Kalan izlerin giderilmesi için ise "Lazer" ve "Kimyasal Peeling" gibi yöntemler tercih edilebilir. Bazı durumlarda, tıbbi müdahale gerekebilir ve cilt yanıklarında lazerle soyulma işlemi veya kimyasal peeling uygulanabilir.

Yanıkların ciddiyetini belirleyen faktörler ise derinlik, yaygınlık, bölge, enfeksiyon riski, hasta/yaralının yaşı, solunum yoluyla oluşan zarar ve önceden var olan hastalıklardır. Ayrıca, radyasyon yanıkları da morötesi ışınlara veya iyonize radyasyona uzun süre maruz kalma sonucu meydana gelebilir ve derin, iç yanıklara neden olabilir.

Yanık türleri arasında, iyileşirken deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşan yanıklar vardır. İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel veya derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. derece yanıklarda genellikle iz kalmazken, derin 2. derece yanıklarda izler oluşabilir.
 
Geri
Üst