Kimyasal sindirim nerde baslar nerede biter?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
244.889
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kimyasal sindirim nerde başlar nerede biter?​

Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlamakta ince bağırsakta ise sona ermektedir. Ağızda kimyasal sindirimleri yapılmamaktadır.

Hangi yapı ve organlarda kimyasal sindirim gerçekleşmez?​

Yutkunma esnasında yutakta yer alan küçük dil soluk borusunu kapatarak yemek borusundan besinlerin geçmesini sağlar. Yutakta herhangi bir sindirim gerçekleşmez ve sadece besin iletimi bulunmaktadır.
Fiziksel sindirim hangi organlarda görülür?
Fiziksel sindirim yani mekanik sindirim ilk olarak ağızda gerçekleşir. Ağızda dişlerin de yardımı ile birlikte besinler parçalanır. Ağızda yer alan tükürük bezlerin amilaz salgılaması ile birlikte besinler en ufak parçaya ayrılır. Besinler bu şekilde mideye gönderilir.
Karbonhidratların kimyasal sindirimi nerede başlar ve nerede biter?
Ağızda küçük parçalara ayrılan karbonhidratlar midede hiçbir değişime uğramadan doğruca onikiparmak bağırsağına geçer. Ağızda tam olarak parçalanmayan karbonhidratlar, onikiparmak bağırsağında pankreastan salgılanan öz sularla parçalanır ve emilim için ince bağırsağa gönderilirler.

Nerede sindirim olayı gerçekleşmez?​

Anüste de herhangi bir sindirim gerçekleşmemektedir. Bu organlar dışında karaciğer ve pankreas isimli sindirime yardımcı organlarda bulunur. Karaciğerde safra isimli salgı üretir ve bu safrada mekanik sindirim gerçekleşir. Aynı şekilde pankreas da ise karbonhidrat ve proteinlerin sindirimi gerçekleşir.

Nişastanın sindirimi nerede başlar ve nerede biter?​

Tükürük içinde bulunan amilaz (pityalin) enzimi pişmiş nişasta ve glikojene etki ederek onları maltoz ve dekstrinlere parçalar. Tükürük, nötre çok yakın asidik bir salgıdır ve ağızda amilaz enziminin aktifliğini sağlar. Yemek borusundan mideye gelen karbonhidratlar, midede kimyasal sindirime uğramazlar.
Insanda nişastanın sindirimi nasıl başlar?
Hayvan ve insanlar amilaz enzimlerine sahip olduklarından nişastayı sindirebilirler. Farklı tip amilazlar nişastayı farklı biçimlerde parçalarlar. Nişasta parçalandıkça dekstrin, maltoz ve nihayet glikoza dönüşür. Maltoz ayrıca maltaz enzimi tarafından da sindirilebilir.
 
Geri
Üst