AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimyasal maddeler depolanirken nelere dikkat edilmelidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.461
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kimyasal maddeler depolanırken nelere dikkat edilmelidir?​

Depolanacak kimyasal maddelerin ambalajlarında etiketler bulunmalı ve bu etiketler zarar görmemiş, okunaklı şekilde olmalıdır. Kimyasal maddeler orijinal ambalajında saklanmalıdır. Orijinal ambalajından çıkarılması durumunda, yeni koyuldukları ambalajlar, anlaşılacak şekilde ve Türkçe etiketlenmelidir.

Tehlikeli kimyasallar Etiketlenirken nelere dikkat edilmelidir?​

Etiketleme Unsurları
- Tedarikçinin adı, adresi ve telefon numarası,
- Ambalaj üzerindeki miktar başka bir yerde belirtilmediği sürece, halka sunulan ambalaj içindeki madde veya karışımın nominal miktarı,
- Maddenin veya karışımın kimliği,
- Zararlılık işaretleri (piktogram),
- Uyarı kelimesi,

Kimyasal maddeler nerelerde bulunmalıdır?​

Kimyasal maddeler nerelerde bulunmalıdır?
İşletmelerde kimyasal maddeler çeşitli şekillerde depolanır.
- Depo binalarında kapalı şekilde,
- Açıkta yer üstünde,
- Yeraltı tanklarında,
- Yerüstü tanklarında,
- Basınçlı kap ve tanklarda.

Kimyasallar nerede saklanmalı?​

Kimyasallar nerede saklanmalı?
Kimyasal maddeler risk gruplarına ve saklama koşullarına göre, havalandırma sistemli ayrı oda, dolap veya depolarda bulundurulmalıdır. Kimyasal maddelerin bulunduğu yer kilitli olmalı, anahtarı depo sorumlusunda olmalıdır. Kimyasal maddeler tehlike sınıflarına uygun olarak depolanmalıdır.

Tehlikeli maddelerin ambalajlama şartları nelerdir?​

Tehlikeli maddeler taşınırken mutlaka kapalı bir şekilde (dökme taşımaları hariç) taşınmalıdır. Tehlikeli madde paketleri, normal şartlar altında, maddenin dışarıya sızmayacak şekilde imal edilmiş ve kapatılmış olmalıdır.

Kimyasallarda P 500 nedir?​

En agresif (tehlikeli) ve agresif olmayan sıvılarda kullanım için. Partikül malzeme geniş bir alana yayılacak veya bir döküntünün üzerine serpilecek şekilde tasarlanmıştır. Bir kabın kırılmasının tehlikeli bir sıvının serbest kalmasına neden olabileceği uygulamalar için idealdir.

Tehlikeli maddeler kaç sınıfa ayrılır?​

Tehlikeli maddeler kaç sınıfa ayrılır?
Tehlikeli maddelerin üretiminden son kullanıcıya ulaşmasına kadar olan süreçler uluslararası mevzuatlarla denetlenmektedir. Tehlikeli madde sınıfları, Birleşmiş Milletler Uzmanlar Komitesi tarafından dokuz sınıfa ayrılmaktadır.

Tehlikeli Kimyasal Maddeler kaç gruba ayrılır?​

Tehlikeli Kimyasal Maddeler kaç gruba ayrılır?
Tehlikeli Kimyasal Madde Sembolleri (Piktogram) Kimyasal maddeler ortak özellikleri göz önüne alınarak 15 gruba ayrılır. Her grubun bir tanımı vardır, bunun yanında gruplar sembol ile de gösterilir.

Kimyasal maddeler kaç gruba ayrılır?​

Kimyasal maddeler ortak özellikleri göz önüne alınarak 15 gruba ayrılır.
 
Kimyasal maddeler depolanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

1. **Etiketlerin Bulunması ve Okunabilir Olması:** Depolanacak kimyasal maddelerin ambalajlarında etiketler bulunmalı ve bu etiketler zarar görmemiş, okunaklı şekilde olmalıdır. Eğer maddeler orijinal ambalajından çıkarılıp yeniden paketleniyorsa, yeni ambalajlar üzerinde Türkçe etiketler bulunmalıdır.

2. **Orijinal Ambalajında Saklanması:** Kimyasal maddeler mümkünse orijinal ambalajlarında saklanmalıdır. Bu, maddenin türüne ve depolama koşullarına göre değişebilir.

3. **Ambalajlama Şartları:** Tehlikeli maddeler taşınırken kapalı bir şekilde taşınmalıdır. Maddelerin dışarıya sızmayacak şekilde özel olarak tasarlanmış ve kapatılmış ambalajlarda tutulması önemlidir.

4. **Depolama Yerleri:** İşletmelerde kimyasal maddeler farklı şekillerde depolanabilir. Depo binalarında kapalı olarak, yerüstü veya yeraltı tanklarında, basınçlı kap ve tanklarda veya havalandırma sistemli ayrı odalarda depolanabilirler. Bu alanlar kilitli olmalı ve sadece yetkili kişilerin erişimine açık olmalıdır.

5. **Sınıflandırma:** Tehlikeli maddeler sınıflandırılırken Birleşmiş Milletler Uzmanlar Komitesi tarafından belirlenen dokuz sınıfa ayrılır. Ayrıca kimyasal maddeler 15 farklı gruba göre sınıflandırılmış olabilir.

Tehlikeli kimyasal maddeler etiketlenirken dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında tedarikçinin bilgileri, ambalajdaki miktar, maddenin kimliği, zararlılık işaretleri ve uyarı kelimeleri yer almaktadır. Bu bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde ambalajda yer alması önemlidir.
 
Geri
Üst