Kimyasal madde depolari nasil olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
261.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kimyasal madde depoları nasıl olmalı?​

Depo zemini ahşaptan veya kıvılcım oluşturmayacak başka bir maddeden yapılmış olmalıdır. Depolama alanının çevresi kuru ot, çöp ve yanmaya yatkın diğer maddelerden arındırılmış olmalıdır. Hiçbir depo; petrol, yağ, yanıcı ya da parlayıcı atık madde, açıkta ateş veya alev içeren binaların yanında olmamalıdır.

Kimyasal risk etmenleri vücudumuza nasıl girerler?​

Kimyasal maddeler vücuda 3 temel yolla girebilir;
Kimyasalların depolanması dikkat edilmesi gerekenler ?
Kimyasalların Depolanması Dikkat Edilmesi Gerekenler En az miktarda kimyasal depolanmaya çalışılmalı, görevli olmayanların depo alanına girmesi önlenmeli. Bazı kimyasallar neme, bazıları ısıya, bazıları güneş ışınlarına, bazıları ise şoklara duyarlıdır. Depolama yapılırken bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Kimyasal madde saklama dolabı nedir?​

Kimyasal Madde Saklama Dolabı, laboratuvarda bulunan kimyasal ve solventler kapalı kaplarda olsalar dahi zamanla zehirli gaz salınımı yapmaktadır. Bu durum kullanıcılar için oldukça zararlı sonuçlar doğurmaktadır. Laboratuvar standartları ve iş güvenliği bakımından bu tür kimyasalların özel dolaplarda depolanması gerekmektedir.

Kimyasal maddelerle çalışmalarda alınacak önlemler?​

İşverenin Yükümlülükleri İşveren, kimyasal maddelerle çalışmalarda, işçilerin bu maddelere maruziyetini önlemek, bunun mümkün olmadığı hallerde en aza indirmek ve tehlikelerinden korumak için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür. Tehlikeli Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Alınacak Önlemler
Kimyasal maddelerin kimliklerinin belirlenmesi?
Kimyasal Maddelerin Kimliklerinin Belirlenmesi Her bir kimyasal endüstride değişik adlarla bilinebilir. Bu da karışıklıklara neden olmaktadır. En basit olarak Sülfürik Asit; hidrojen sülfat, kaplan, karate gibi 50’ye yakın isim ile bilinir.

Depolama alanının ısısı, msds formunda ya da ambalaj etiketinde yazan ısı aralığında olmalıdır. Raflar, düşme ve devrilme tehlikesine karşı zemine ve duvara sabitlenmelidir. Kimyasal madde depolarında raf yüksekliği 2 metreyi geçmemelidir. Kimyasal madde depolama alanında elektrikli ısıtıcı kullanılmamalıdır.
Aynı anda organizmaya giren iki kimyasal, birbirinin etkisini üç şekilde değiştirebilir; bağımsız etki, sinerjik etki ve antagonizma. Bağımsız etki; iki maddenin birbirini etkilemeden tamamen ayrı bir şekilde etki etmesidir. Sinerjik etki; aynı organda aynı şekilde aynı etkiyi ortaya çıkaran kimyasalların etkisidir.
Kendiliğinden ısınan maddeler ışıktan, ısı kaynaklarından, nemden ve alevlenebilir ve yanıcı maddelerden uzakta depolanmalıdır. Yüksek sıcaklıklarda depolanmamalıdır. Maddenin kendiliğinden ısınarak tutuşturma sıcaklığına ulaşma riski yüksek ise inert yani kimyasal olarak aktif olmayan ortamda depolanmalıdır.
Kimyasal madde nerede bulunur?
İşletmelerde kimyasal maddeler çeşitli şekillerde depolanır.

Kimyasal etmenler insan vücuduna hangi yolla etki ederler?​

Kimyasallar Vücuda Nasıl Girer?

Kimyasalların toksik etkisi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?​

Bir kimyasal maddenin toksisitesi doza bağlıdır. yollarından absorbe olması ve etki yerine belirli konsantrasyonda ulaşması gerekir (doz- cevap ilişkisi).
Kimyasallar nasıl taşınır?
Kara, deniz, demiryolu ve boru hatları ile taşınan ve tehlikeli kimyasal maddeler uluslararası ticarette önemli bir yer tutuyor. Endüstrileşme ile beraber de hammadde ve mamul madde taşımacılığı düzeyinde artış gözlemleniyor.

Depolama özellikleri bakımından kimyasal maddeler kaç gruba ayrılır?​

Kimyasallar, herhangi olumsuz bir durumda tehlikeli reaksiyon vermeyecek şekilde sınıflandırılmalıdır. Doğru depolamada sınıflandırma; kolay alev alabilen ve çok kolay alev alabilen, korozif (aşındırıcı), toksik, çok toksik, oksitleyici, kriyojenik, patlayıcı maddeler ve sıkıştırılmış gazlar şeklinde yapılmalıdır [1].

ADR mevzuatı kapsamında tehlikeli maddeler kaç sınıfa ayrılmaktadır?​

Tehlikeli madde sınıfları, Birleşmiş Milletler Uzmanlar Komitesi tarafından dokuz sınıfa ayrılmaktadır.
Tehlikeli madde nerede bulunur?
Tehlikeli Madde Nerelerde Bulunur?
 
Geri
Üst