Kimyasal gubre topraga zarar verir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
125.187
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kimyasal gübre toprağa zarar verir mi?​

Kimyasal gübreler toprakla temas ettiği andan itibaren toprakta bulunan organizmaların çalışmasını olumsuz etkiler. Toprağın zamanla pH değerinde düşüşe sebep olur. Topraktaki reaksiyonlar sonucu mikroorganizmal denge bozulur. Yapısı bozulan toprakta bitki ve böcek atıkları eskisi gibi parçalanamaz.

Kimyasal gübrelerin toprağa ve çevreye zararlı etkileri nelerdir?​

Kimyasal Gübrelerin Gıdalarımız Üzerindeki Etkileri Yukarıda değinildiği üzere gereğinden fazla ve sık kimyasal gübre uygulanması durumunda toprakta arsenik, kadmiyum ve uranyum gibi kimyasallar toksik bir şekilde birikir. Bu da toksik kimyasalların meyve ve sebzelere girmesine sebebiyet verebilir.
Kimyasal gübre atmosfere zarar verir mi?
Tarım alanlarında kullanılan azotlu kimyasal gübrelerin uygulanmasındaki yanlışlıklar sonucunda ortam koşullarına da bağlı olarak atmosfere gaz halinde azot bileşikleri yayılır. Azotlu gübrelerin yaklaşık yüzde 2-20’sinin bu yolla kaybolduğu tahmin edilmektedir.

Gübre çevreye zarar verir mi?​

Ancak kimyasal kullanımının ekosisteme de önemli zararları var. Tarım topraklarında kimyasal gübre kullanımı çevreye önemli ölçüde kirletici yayılmasına yol açıyor. Bu kirleticilerse toprakta tuzluluğun artmasına, ağır metal birikimine, sularda ötrofikasyona sebep oluyor.

Kimyasal gübreler nerelerde kullanılır?​

Kimyasal Gübreler Nerelerde Kullanılır? Kimyasal gübreler azot, fosfor ve potasyum bakımından fakir topraklarda yetiştirilen tüm bitkilerde ve her dönemde kullanılabilir.
Kimyasal gübreleme nedir?
* Bileşiminde bir veya birden fazla bitki besin maddesi ihtiva eden ve kimyasal yöntemlerle üretilmiş; Katı (pril,granül,kristal, toz) , Sıvı( çözelti veya süspansiyon) halde bulunan, doğrudan doğruya sulandırılarak veya çözülerek toprağa veya püskürtmek suretiyle yaprak ve toprak üstü aksamlara uygulanan kimyasal …
Ancak toprak altı uygulama sırasında eğer gübre ekinin köküne veya ekilen tohuma denk gelirse bitkiye zarar verebiliyor. Tohumun çimlenmesi bozuluyor veya tamamen engelleniyor. Fazla üre gübresi uygulaması toprağı asidik hale getirebiliyor ve doğal verimi azaltıyor. Çok fazla kullanımda ekinde yanma görülebiliyor.
Kimyevi bir gübrenin ana hammaddeleri, doğalgaz, fosfat kayası ve potas tuzudur. Bu ana maddelere ilave girdi olarak amonyak, nitrik asit, üre, sülfürik asit, fosforik asit ve amonyum sülfat gibi bileşiklerin eklenmesi sonucu oluşan gübre katı veya sıvı halde kullanılabilir.
Yapay gübre kullanımı hangi kirliliğe neden olur?
Tarım topraklarında kimyasal gübre kullanımı çevreye önemli ölçüde kirletici yayılmasına yol açıyor. Bu kirleticilerse toprakta tuzluluğun artmasına, ağır metal birikimine, sularda ötrofikasyona sebep oluyor. Ayrıca gübre yapısındaki maddeye göre, atmosfere seragazı salımı gerçekleşiyor.

Gübre insana zarar verir mi?​

Bu kez bitkilerdeki fazla nitrat birikimi hem tarım ürününde verimi ve kaliteyi düşürüyor, hem de bitkinin yapısında biriken nitrat bu ürünleri tüketen insanlarda kanserojen etki yapıyor. Sadece azot değil, diğer bazı besin elementlerini içeren gübrelerin bilinçsiz kullanımında da aynı sorunlar yaşanmaktadır.

Kimyasal gübre yerine ne kullanılır?​

Solucan gübresi üreten Erdinç Çeliköz, “Solucan gübresi 1960’lardan beri Amerika ve Rusya’da kullanılan organik gübredir. Zamanında Amerika’da dönüşüm adı altında yanmış sığır gübresini solucanlara verip buradan gübre humusu elde etmişler ve bu gübre çok verimli bir gübre.
Kimyasal gübreler ne içerir?
 
Geri
Üst