AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kimyasal ayrismaya neden olan etkenler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kimyasal ayrışmaya neden olan etkenler?​

Kimyasal ayrışma: oksidasyon; hidroliz, hidratasyon, karbonasyon gibi yollarla gerçekleşir. Kimyasal ayrışma, su ve oksijenin varlığı gibi jeolojik ajanların yanı sıra mikrobiyal ve bitki kökü metabolizması tarafından üretilen asitler gibi biyolojik ajanlar tarafından arttırılır.

Oksidatif çözünme ne demek?​

Oksidasyon: Çözünen madde ile element halindeki oksijenin birleşmesi sonucu meydana gelir. Örn: Atmosferdeki kimyasal olarak aktif oksijen Fe ile reaksiyona girer ve okside olur (“paslanır”).
Kayaçların çözülmesi hangi yollarla olur?
Kayaların, kimyasal yapıları değişmeden, yalnızca fiziki yapılarında görülen parçalanma, ufalanma ve ayrışma olayıdır. Fiziksel çözülme, daha çok aşırı sıcaklık farkı görülen yerlerde, kayaların gündüzleri aşırı sıcaktan genişlemesi, geceleri de aşırı soğuktan dolayı büzülmesi sonucu gerçekleşir.

Fiziksel çözülme nerede olur?​

Fiziksel çözülme çöl, karasal, step, tundra gibi, aşırı sıcaklık farkı görülen iklimlerin etkili olduğu yerlerde daha kolay meydana gelir. Kayaları oluşturan unsurların eriyerek, kimyasal bileşimlerinin değişmesi sonucundaki parçalanma, ufalanma ve ayrışma olayıdır.

Fiziksel çözülme Türkiyede nerelerde görülür?​

Suyun ve nemin az olduğu çöl ve kutup sahalarında ise sıcaklık yetersiz olduğu için kimyasal çözülme azdır. Bu olay en çok Tropikal iklimin ( Ekvatoral iklim ) görüldüğü yerlerde ve Muson iklim bölgelerinde etkilidir. Türkiye’de ise başta Doğu Karadeniz kıyı şeridi olmak üzere yağışlı bölgelerde etkili olmaktadır.
Kimyasal Denüdasyon nedir?
Denüdasyon, erozyon, ayrışma ve kütle aşınımının mekanik, biyolojik ve kimyasal süreçlerini içerir. Denüdasyon hem katı parçacıkların hem de çözünmüş maddelerin çıkarılmasını içerebilir. Bunlar, kriyofraksiyon, güneşe maruz kalma, sönme, tuz ayrışması, biyoturbasyon ve antropojenik etkilerin alt süreçlerini içerir.
Kimyasal reaksiyonlar suya ihtiyaç duyduğunda ve sıcaklık reaksiyonu hızlandırdığından, sıcak ve nemli bölgelerde yaygın olan çözülme şeklidir. Kaya tuzu, kalker gibi taşlar suda kolayca erirler. Taşlar, kimyasal yolla parçalanıp ufalanırken kimyasal bileşimleri de değişir.
Çözünme Coğrafya Terimi Olarak Çözünme: Kayaçların bileşimindeki minerallerin su etkisi ile değişime uğramasıdır. Özellikle suda çözünmüş karbondioksit, suyun asitlik derecesini artırdığından kalkerli kayaçların çözünmesinde etkilidir.
Iyonlarına ayrışma nedir?
Tuzlar. Tuzların su gibi bir çözelti içinde çözülerek ayrışması, anyonların ve katyonların ayrılması anlamına gelir. Tuz, çözücünün buharlaştırılmasıyla geri kazanılabilir. Bir elektrolit, serbest iyonlar içeren ve elektriksel olarak iletken bir ortam olarak kullanılabilen bir maddeyi ifade eder.

Kayaçların toprağa dönüşmesini sağlayan dış etkenler nelerdir?​

Yer altındaki magmanın soğumasıyla oluşan magmatik kayaç, yer kabuğundaki tektonik hareketler sonucu yeryüzüne çıkar. Yüzeye çıkan bu kayaç; erozyon, yağmur suyu ve rüzgar gibi dış etkenlerden etkilenir. Bu olayların sonucunda kayaç, fiziksel ve kimyasal olarak değişime uğrar ve taşınma sonucu bir yerde çökelir.

Kayaların parçalanma nedenlerinden biri nedir?​

Kayaç içine çatlaklar boyunca sızan suların, sıcaklığın düşmesine bağlı olarak donmasıyla hacim artması olur. Bu hacim genişlemesi en sert kayaları bile parçalar ve kırar.
Kayaçların fiziksel çözülmesi nedir?
 
Geri
Üst