AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimyanın Ana Bilim Dallları

theking

Yeni Üye
Kimyanın Ana Bilim Dallları

Kuantum mekaniği

İstatistiksel mekanik
İnorganik kimya
Fiziksel kimya: Kimyasal kinetik, Termodinamik, Akışkanlar mekaniği, Yüzey kimyası, Fotokimya, Polimer kimyası, Makromolekül kimyası, Elektrokimya, Magnetizma
Biyokimya
Analitik kimya: Spektrokimya, Asit-baz-tuz kimyası, Kromatografi, Gravimetri, Voltametri, Potansiyometri
Organik kimya: Stereokimya'yı içerir.
Çekirdek kimyası (nükleer kimya): Çekirdeğin Kuantum mekaniğidir. Radyokimya da bu dalın bir parçasıdır
Katı hal kimyası
Sıvı hal kimyası

Plazma kimyası
Parçacık kimyası: Atomaltı parçacıkların Kuantum mekaniği (Kuantum kimyası'nın babası Linus Pauling de bu ismi kullanmıştır)
Kuantum kimyası: Atom ve moleküllerin Kuantum mekaniği
Bu listeye ek olarak Kimya dallarını "saf (temel)" ve bunlardan türeyen "uygulamalı" Kimya dalları olarak da sınıflandırabiliriz:

Saf kimya: Kuantum mekaniği, Termodinamik, İstatistiksel mekanik, Akışkanlar mekaniği, Kimyasal kinetik
Uygulamalı kimya: Kuantum kimyası, Nükleer kimya, Parçacık kimyası, Katı-Sıvı-Plazma Kimya'ları
Not: Anorganik kimya, Organik kimya ve Biyokimya da bir uygulamalı Kimya dalı olan Kuantum kimyası'nın sırasıyla anorganik, organik ve biyomoleküllere olan uygulamalarıdır; bunlar da uygulamalı kimya dallarıdır.

Geri