AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimse cekismeli bosanma davasi acabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.235
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kimse çekişmeli boşanma davası açabilir?​

Davacı-karşı davalı kocanın çekişmeli boşanma davasının zina sebebiyle kabulü gerekir.” (Y2HD-K.2013/17864). Eşlerden biri, hem zina sebebine hem de genel boşanma sebebine dayalı olarak boşanma davası açabilir.

Bir evlilikte özel bir boşanma sebepleri vardır?​

Özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebepleri farklı hukuki sonuçlar doğurur. Bir evlilikte özel boşanma sebepleri varsa, davacı, karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda değildir, yalnızca özel bir boşanma sebebi olduğunu ispatlaması yeterlidir.

Peki, boşanma davasının açıldığı tarih?​

Peki, boşanma davasının açıldığı tarih?
Örneğin, boşanma davasının açıldığı tarih eşler arasındaki mal rejiminin tasfiye tarihi olarak kabul edildiğinden, boşanma davasının açılmasından sonra edinilen mallar eşler arasında yapılacak mal paylaşımına dahil edilmez.

Nelerdir özel Boşanma nedenleri?​

Nelerdir özel Boşanma nedenleri?
Özel (mutlak) boşanma nedenleri şunlardır: Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası, uygulamada özel boşanma nedenleri arasında en çok açılan dava türüdür. Zina; eşlerden birinin, karşı cinsten eşi dışında biri ile kurduğu cinsel ilişki anlamına gelmektedir.

Yasal boşanma davası nasıl yapılır?​

Resmi memur önünde yapılan evlilik, yasal boşanma sebepleri varsa anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası açılarak ancak hakim kararı ile sona erdirilebilir. Boşanma davası, aile mahkemesinde diğer özel hukuk davalarından farklı usul kuralları uygulanarak yürütülen bir dava türüdür.

Kimler çekişmeli boşanma davasında boşanmaya karar verebileceklerdir?​

Bu şekilde iki nedene dayalı olarak açılan çekişmeli boşanma davasında, zina sebebi ile davanın süresinde açılmaması sebebi ile reddi halinde, zinanın ispatlanması durumunda hakim süre nedeniyle doğrudan zina sebebine dayanamasa bile genel boşanma (ortak hayatın temelinden sarsılması) sebebi ile boşanmaya karar verebilecektir.
 
Çekişmeli boşanma davası, eşler arasındaki anlaşmazlıklar sonucunda açılan bir boşanma davası türüdür. Özellikle zina gibi özel boşanma sebepleriyle de açılabilir. Özel boşanma sebepleri, genel boşanma sebeplerinden farklı hukuki sonuçlar doğurabilir ve davacının karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda olmadığı durumları içerebilir.

Eşler arasındaki anlaşmazlıklar sonucunda boşanma davası açılması durumunda, bu davalar genellikle aile mahkemelerinde görülür. Boşanma davasının açıldığı tarih, eşler arasındaki mal rejiminin tasfiye tarihi olarak kabul edilebilir. Bu da demek oluyor ki boşanma davasının açılmasından sonra edinilen mallar, eşler arasında yapılacak mal paylaşımına dahil edilmez.

Özel boşanma nedenlerinden biri olan zina, eşlerden birinin karşı cinsle dışarıda kurduğu cinsel ilişki anlamına gelir. Bu sebepten dolayı boşanma davası açıldığında, zina ispat edilirse hakim boşanmaya karar verebilir. Ancak zina sebebiyle dava reddedilse bile hakim, genel boşanma sebeplerinden biri olan ortak hayatın temelinden sarsılması durumunda da boşanmaya karar verebilir.

Boşanma davası süreci, anlaşmalı veya çekişmeli olarak yürütülebilir. Yasal boşanma sebepleri varsa, resmi memur önünde yapılan evlilik ancak hakim kararı ile boşanma ile sonuçlanabilir. Aile mahkemesinde diğer hukuki davaların yanı sıra farklı usul kuralları uygulanarak yürütülen boşanma davası sürecinde hakim, çekişmeli boşanma davasında zina sebebine dayanamasa bile genel boşanma sebepleriyle boşanmaya karar verebilir.
 
Geri
Üst