AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimler yardim toplayamaz?

Editör

Yeni Üye

Kimler yardım toplayamaz?​

Madde 6 – Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, Cumhurbaşkanınca belirlenip ilan edilir.
2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6. Maddesine göre kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca belirlenip ilan edilir.

Devlet memuru bağış yapabilir mi?​

Devlet memuru bağış yapabilir mi?
Kamu görevlileri, herhangi bir kurum, vakıf, dernek veya spor kulübüne yardım, bağış ve benzeri nitelikte menfaat sağlayamazlar.

Herkes yardım toplayabilir mi?​

Madde 3 – Kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek veya destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilirler.

Dernek Yetki Belgesi Nedir?​

Dernek Yetki Belgesi Nedir?
Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir. Yetki Belgesi, Dernek üyesi ve üye olmayan kişilere de düzenlenebilir. Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir.

Dernekler kim tarafından denetlenir?​

MADDE 40. — Derneklerin işlemleri, defterleri, hesapları ve faaliyetleri içişleri Bakanlığınca veya dernek merkezi veya şubesinin bulunduğu yerin en büyük mülkiye âmiri tarafından bizzat veya görevlendireceği memurlar aracılığı ile dernek, merkez, müessese veya eklentilerinde her za man denetlenebilir.

Memurlar vakıflara bağış yapabilir mi?​

Memurlar vakıflara bağış yapabilir mi?
Kamu görevlileri için bubi tuzağı niteliğindeki bir diğer uygulama kişisel kullanım için yapılan bağışlardır. Herhangi bir özel kişi ya da kuruluş, kamu kurumlarına genel anlamda bağış yapabilir.

Devlet memuruna hediye rüşvet midir?​

Devlet memuru kanunlarına göre kamu görevlilerinin doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasak.

Madde 6'ya göre, kişiler ve kuruluşlar yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabileceği Cumhurbaşkanınca belirlenir.

Devlet memurları yardım ve bağış yapamazlar. Kamu görevlileri herhangi bir kurum, vakıf, dernek veya spor kulübüne yardım, bağış ve benzeri nitelikte menfaat sağlayamazlar.

Madde 3'e göre, kamu yararına uygun olarak gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilirler.

Dernek yetki belgesi, yönetim kurulu asıl üyeleri tarafından gelir tahsil etmek için kullanılabilir. Yetki belgelerinin süresi en fazla bir yıl olup, süresi dolan belgeler yönetim kurulu tarafından yeniden düzenlenir.

Derneklerin işlemleri, defterleri, hesapları ve faaliyetleri İçişleri Bakanlığı veya dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülkiye amiri tarafından denetlenebilir.

Memurlar genel anlamda vakıflara bağış yapabilirler. Ancak, kamu görevlileri kişisel kullanım için yapılan bağışları kabul edememezler.

Devlet memurları, kamu görevlileri kanunlarına göre hediye ve rüşvet kabul edemezler. Hediye istemek veya menfaat sağlama amacıyla hediye kabul etmek veya borç para almak yasaktır.

Geri