AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kimler vesayet davasi acabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kimler vesayet davası açabilir?​

Hasımsız açılabilen vasi davası, vesayet altında bulunacak olan kişinin yerleşim yerinde görevli olan ilgili sulh hukuk mahkemesinde açılabilmektedir. Vesayet işlemleri ile ilgili işleri yürüten kurum vesayet daireleri; kişiler ise vasi ve kayyımlar olmaktadır.

Vasi hangi durumlarda atanır?​

Velayet altında olmayan küçükler ve kısıtlama hali olan erginler adına vasi atanmaktadır. Kendi haklarını ve mali menfaatlerini koruyamayacak durumda olmaları nedeniyle koruma altına almak adına vasi atanması kararı verilmektedir.

Vasilikten cikmak icin ne yapmali?​

Vasilikten cikmak icin ne yapmali?
İptal kararı, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne konu ile alakalı vasinin iptali dilekçesi verilmesi üzerine açılır. Daha sonraki aşamada, hakim vasinin görevine son verir. Hakim eğer vasinin görevini yeterince yerine getirmediğini görürse, itiraz olmaksızın vasinin görevini resen sonlandırma hakkına sahiptir.
Kural olarak vesayet talebinde bulunanlar dava açabilir. Bu kişiler genelde kısıtlanması talep edilen kişinin yakınlarıdır. Ancak isteğe bağlı kısıtlanmada kişinin kendisi dava açacaktır. Bunun dışında infaz memurları, nüfus memurları ve savcılar da vesayet makamından talepte bulunabilir.

Vasinin yetkileri nelerdir?​

Vasinin yetkileri nelerdir?
Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.

Vasi davasını kim açar?​

Vesayet davasının açılması için vesayet altına alınması gerektiren sebeplerin varlığına dayanılarak sulh hukuk mahkemesine başvurulmalıdır. Vasi davası vasi dilekçe örneği 2019 ile vasi tayin edilecek kişi hakkında açılabilmektedir.

Vesayetin kaldırılması davası hangi mahkemede açılır?​

Vesayet Davasına Bakmaya Yetkili ve Görevli Mahkeme Görevli mahkeme, Sulh Hukuk Mahkemesi olarak düzenlenmiştir.

Vasi olan kişi vekalet verebilir mi?​

Vasi olan kişi vekalet verebilir mi?
Bu kapsamda vasi avukata vekalet verebilir mi sorusu gündeme gelmektedir. Bu konu Yargıtay kararlarında yer almış ve Yargıtay vasinin, vesayet görevi icra ettiği kişi adına avukata vekalet veremeyeceğini söylemektedir.

Vasi Kısıtlının evini satabilir mi?​

Vasi Kısıtlının evini satabilir mi?
Vasi kısıtlının tüm taşınır ve taşınmazlarının satılmasını talep edebilir ancak gerekçeleri kısıtlının tüm malvarlığının satılmasını gerektirmiyor ise vesayet makamı yeteri kadar malın satışına izin verecektir.

Vasi olan kişi ev satış yapabilir mi?​

Buna göre; taşınmazların satışı, vesayet makamının talimatı uyarınca ve ancak vesayet altındaki kişinin menfaatinin gerekli kıldığı hâllerde mümkündür. Satış, vesayet makamının bu iş için görevlendireceği bir kişi tarafından vasi de hazır olduğu hâlde açık artırmayla yapılır.
 
Vesayet davası genellikle vesayet altına alınması gereken bir kişinin korunması ve yönetilmesi amacıyla açılan bir davayı ifade eder. Vesayet davasını kimler açabilir sorusuna ise genelde kısıtlanması talep edilen kişinin yakınları veya yasal temsilcileri yönelir. Bunun yanı sıra infaz memurları, nüfus memurları ve savcılar da vesayet makamından talepte bulunabilirler.

Vesayetin kaldırılması davası ise vesayet altındaki kişinin durumunda iyileşme veya değişiklik olduğunda açılan bir davadır. Bu davada da genellikle vesayet altındaki kişinin ailesi veya yasal temsilcileri tarafından başvuru yapılır.

Vasi, velayet altında olmayan küçükler veya kısıtlama hali olan erginler adına atanır. Vasi, kısıtlıyı korumak ve ona yardım etmekle yükümlüdür. Ancak bir vasi, vesayet görevini yerine getirmekte yetersiz kalırsa, hakim vasiyi iptal edebilir.

Vasi olan bir kişi, vesayet görevi icra ettiği kişi adına avukata vekalet veremez. Ancak vasi tayin edildiğinde, vesayet makamının talimatı uyarınca ve vesayet altındaki kişinin menfaatinin gerektirdiği durumlarda taşınmazların satışını talep edebilir. Bu durumda satış, vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından vasi de hazır olduğu halde açık artırmayla gerçekleşir.

Vasi, kısıtlının tüm taşınır ve taşınmazları üzerinde genel yetkiye sahiptir. Ancak vesayet makamı, satış talebini kısıtlıya ve durumuna göre değerlendirip uygun görürse satış işlemine izin verecektir.
 
Geri
Üst