AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimler sigortali sayilmaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.493
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kimler sigortalı sayılmaz?​

Kısacası; Kanunun ek 9’uncu maddesi kapsamında çalışanlar ile ücretle aynı kişi yanında ay içinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar hariç, ev hizmetlerinde süreksiz/ücretsiz çalışanlar sigortalı sayılmazlar.

APHB sigorta statüsü ne demek?​

APHB sigorta statüsü ne demek?
APHB, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, işverenler tarafından yapılan bir sigorta türüdür. APHB ile bir işçinin günlük yaşantısı ve iş hayatı güvence altına alınır. İşverenlerin, 1 ay boyunca sigortalı personelleri için çıkardığı bir belgedir.

Kimler sigortalı olabilir?​

Kimler sigortalı olabilir?
Çalışmayan ve emekli veya malullük aylığı almayan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilirler. İsteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri öderler ve bu şekilde emekli olabilirler. Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalının emekli olması için işe gitmesi gerekmez.

Kısmen sigortalı sayılan kişiler kimlerdir?​

Kısmi süreli (Part-Time) çalışma, bir işçinin hizmet akdine dayalı olarak, 4857 sayılı İş Kanunu’ndaki haftalık iş süresi olan 45 saatten az çalışmayı ifade etmektedir. Kısmi süreli (part-time) çalışanların da normal çalışanlar gibi sigortalı olması gerekmektedir.

Hangisi 5510 sayılı yasanın 4 maddesinin a bendine göre sigortalı sayılmaz?​

Hangisi 5510 sayılı yasanın 4 maddesinin a bendine göre sigortalı sayılmaz?
c) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başladıkları halde, aylıkları kesilmeyen harp ve vazife malullerinden genel sağlık sigortası primi alınmaz.

4a hizmet dökümü APHB ne demek?​

4a hizmet dökümü APHB ne demek?
SGK APHB sigorta ödemeleri 4/A kapsamında primi ödenen işçileri ve iş yerine sözleşmeli şekilde çalışan sigortalı işçileri kapsar. 4/A kapsamında çalışan kişiler 5510 sayılı yeni yasa ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumu içinde bulunur. APHB 4/A sigorta kapsamında çalışan kişiler için düzenlenmiş bir bildirgedir.

SGK’lı olmak ne demek?​

4a sigorta: 4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK’ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK’ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.

Kısmi sigortalı kimdir?​

Kısmi sigortalı kimdir?
Bir kurum ve kuruluşta çalışan kişinin haftalık çalışma saatleri, tam zamanlı iş sözleşmesi ile çalışan kişiye göre gözle görülür bir biçimde az olması halinde, çalışanın iş sözleşmesi kısmı süreli olarak yani part time olarak belirlenir.

4 1 a kapsamında çalışanlar kimlerdir?​

4 1 a kapsamında çalışanlar kimlerdir?
Tarımda hizmet akdiyle çalışanlar: Tarımsal faaliyetlerde hizmet akdi ve sürekli çalışanların sigortalılıkları, eskiden olduğu gibi devam ettirilecek ve hizmet akdi statüsünde sayılacaktır.

SGK teşviklerinden kimler faydalanamaz?​

Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar, Libya’da çalışanlar, zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler, aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, iş kaybı tazminatı alanlar ve harp malulleri ile vazife malullüğü aylığı alanlar için bu indirimden yararlanılamaz.

SGK 5 indirimden kimler faydalanamaz?​

SGK 5 indirimden kimler faydalanamaz?
SGK’ya Türkiye geneli yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunan işverenler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinde 5 puanlık indirimden yararlanamayacağından, bu işverenlerin 5510 sayılı Kanunun 81. …

4 1 b kapsamındaki sigortalılar kimlerdir?​

4 1 b kapsamındaki sigortalılar kimlerdir?
Ayrıca 5510 sayılı Kanun md. 4/2’de yer alan ve Kanunun uygulanması bakımından 5510 sayılı Kanun md. 4/1/b sigortalıları gibi işlem gören 10.07.1953 tarihli ve 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörlerde bu kapsamda sigortalıdır.

4 A statüsünde çalışanlar kimlerdir?​

4A veya eski adıyla SSK bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan vatandaşların bağlı olduğu sigorta sistemi olarak biliniyor. Kısacası 4A SSK’ya prim ödeyen çalışanların bulunduğu grup olarak karşımıza çıkmaktadır. 4A sistemi 5510 sayılı kanun sonrasında SGK kapsamında çalışan kişileri ifade etmektedir.

Kendi namına çalışmak ne demek?​

Kendi namına çalışmak ne demek?
TDK’ya göre Serbest Meslek: Kişisel çalışmaya, bilimsel ve mesleki bilgiye, uzmanlığa dayanan ve bir işverene bağlı olmadan kendi namına kazanç sağlamak için yapılan iş. Bu makalede kendi namına çalışma serbest meslek olarak da anılacaktır.

4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesi hangi teşvik?​

4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesi hangi teşvik?
4447 sayılı Kanunun Geçici 19 uncu maddesinden yararlanan işverenler için gelir vergisi stopajı teşviki 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere, sigortalının 1/1/2018 tarihinden itibaren işe alındığı aydan başlamak ve öngörülen süreleri aşmamak üzere her ay verilecek muhtasar beyannamelerde/muhtasar ve prim hizmet …

27103 Teşvikten kimler yararlanabilir?​

27103 SAYILI SGK teşvikinden yararlanmak için özel sektör işvereni olmak gerekmektedir. Kamuya ait işyerleri ile 4734 sayılı İhale Kanunu’na tabi işletmeler bu destekten yararlanamazlar.

6111 sayılı teşvik nedir?​

6111 sayılı teşvik nedir?
İlave istihdam yapan işverenlerin sigorta primlerinin %5’lik indirimden kalan kısmın tamamının Hazine tarafından karşılanmasını ön gören teşviktir.

5 puanlık işveren hissesi prim teşvikinden yararlanma şartları nelerdir?​

5 puanlık işveren hissesi prim teşvikinden yararlanma şartları nelerdir?
– Aylık prim ve hizmet belgeleri (APHB) yasal süresi içinde verilmelidir. – Kayıt dışı sigortalı istihdam edilmemelidir. – İşverenlerin bu teşvikten yararlanabilmeleri için borçlarının bulunmaması gerekmektedir. (Yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş borçlar uygulamayı etkilemeyecektir.)

4 1 C kapsamında çalışanlar kimlerdir?​

*Bu kanunla ; Kamu idarelerinin kadro ve pozisyonlarında sürekli ya da sözleşmeli olarak çalışıp 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar 4. maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.

Devlet memuru 4 a mı?​

Devlet memuru 4 a mı?
4A memur olarak bilinen çalışanlardır. Görevi “Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.” şeklinde tanımlanmıştır.
 
Merhaba, aşağıda verilen başlıkların her birine ayrıntılı bir şekilde cevap vereceğim:

1. Kimler sigortalı sayılmaz?
- Kanunun ek 9’uncu maddesi kapsamında çalışanlar ile ücretle aynı kişi yanında ay içinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar hariç, ev hizmetlerinde süreksiz/ücretsiz çalışanlar sigortalı sayılmazlar.

2. Kimler sigortalı olabilir?
- Çalışmayan ve emekli veya malullük aylığı almayan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilirler. İsteğe bağlı sigortalılar kendi primlerini kendileri öderler ve bu şekilde emekli olabilirler. İsteğe bağlı sigortalının emekli olması için işe gitmesi gerekmez.

3. Kısmen sigortalı sayılan kişiler kimlerdir?
- Kısmi süreli (Part-Time) çalışanların da normal çalışanlar gibi sigortalı olması gerekmektedir. Kısmi süreli çalışma, haftalık iş süresi olan 45 saatten az çalışmayı ifade eder.

4. SGK’lı olmak ne demek?
- 4A sigortası, özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsar. 4A SSK’ya prim ödeyen çalışanların bulunduğu grup olarak bilinir.

5. Kendi namına çalışmak ne demek?
- Serbest Meslek: Kişisel çalışmaya, bilimsel ve mesleki bilgiye, uzmanlığa dayanan ve bir işverene bağlı olmadan kendi namına kazanç sağlamak için yapılan iş.

6. 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesi hangi teşviki sağlar?
- 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesi, işverenlere gelir vergisi stopajı teşviki sağlar.

7. 6111 sayılı teşvik nedir?
- 6111 sayılı teşvik, ilave istihdam yapan işverenlerin sigorta primlerinin %5’lik indirimden kalan kısmının Hazine tarafından karşılanmasını öngören bir teşviktir.

Bu bilgiler doğrultusunda konuya ilişkin daha fazla ayrıntı ya da sorunuz varsa, çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst