AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kimler muhabir olabilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kimler muhabir olabilir?​

Habercilik mesleğine ilgi duyan herkes haber muhabiri olabilir. Muhabirlik için özel bir eğitim aranmaz, daha çok ikili ilişkiler önemlidir. Bununla birlikte, İletişim fakültelerinden mezun olanlar ya da meslek edindirme kurslarında eğitim alanlar, mesleki eğitim görmüş haber muhabiri olarak bu alanda çalışabilir.

Iyi bir muhabir nasıl olunur?​

İşverenlerin muhabirlerden beklediği bazı nitelikler vardır ve bu nitelikler şöyle sıralanır;
- Etik değerlere saygılı olmak,
- Haber kaynağını yasal zorunluluk dışında açıklamamak,
- Disiplinli, cesur ve çalışkan olmak,
- Ekip çalışmasına katılabilmek,
- Düzgün bir diksiyona sahip olmak.

Muhabir ne kadar maaş alıyor?​

Muhabir ne kadar maaş alıyor?
Kariyerinde Maaşlar
| EN DÜŞÜK | EN YÜKSEK
Muhabir | 4.250 | 11.450
Muhabir Yardımcısı | 5.040 | 6.410

Muhabir kaç puan?​

Gazetecilik 2017 2018 2019 ve 2020 Taban Puanları ve Başarı Sıralaması ise Şöyle:
Üniversite | Bölüm Adı | Taban Puanı 2020 2019 2018 2017
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf)(İSTANBUL) | Gazetecilik (Burslu) | 344,59853 357,42660 343,12275 361,52935
EGE ÜNİVERSİTESİ (Devlet)(İZMİR) | Gazetecilik | 340,68884 349,98502 333,49377 359,27528

Muhabir olmak için ne okumak gerekiyor?​

Mezun Oldukları İlk 5 Bölüm
- Gazetecilik %28,6.
- Radyo, Sinema ve Televizyon %7,1.
- Radyo ve Televizyon Programcılığı (MYO) %4,4.
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım %2,7.
- Medya ve İletişim %1,9.

Kameraman ne kadar maaş alıyor?​

Kameraman ne kadar maaş alıyor?
Kameraman maaşı ortalama aylık 7751,5 _TL’dir. En düşük Kameraman maaşı 4253 _TL, En yüksek ise 11250 _TL’dir.
Muhabirlik hangi üniversitelerde var?​
Mezun Oldukları İlk 5 Üniversite
- İstanbul Üniversitesi (İÜ)
- Selçuk Üniversitesi.
- Kocaeli Üniversitesi.
- Marmara Üniversitesi.
Gazetecilik mezunu işsiz kalır mı?​
Gazetecilik bölümü mezunları içinde işsizlik oranı Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre 2018’de yüzde 23,8, 2019’da yüzde 21, 2020’de ise yüzde 24. Verilere göre, gazetecilik bölümü mezunları, sosyal hizmet mezunlarının (yüzde 24) hemen ardından en yüksek işsizliğe maruz kalan ikinci kitle.

Habercilik mesleği hakkında verilen bilgilere göre, haber muhabiri olmak isteyen herkes bu alanda çalışabilir. Özel bir eğitim aranmazken, iletişim fakültelerinden mezun olanlar veya meslek edindirme kurslarına katılanlar, haber muhabiri olarak çalışabilirler. İyi bir muhabir olabilmek için bazı niteliklerin önemli olduğu belirtilmiş; bunlar arasında etik değerlere saygı, haber kaynağını koruma, disiplin, cesaret, çalışkanlık, ekip çalışmasına yatkınlık ve düzgün diksiyon bulunmaktadır.

Muhabirlik mesleğinde maaşlar da merak edilen konular arasındadır. Ortalama olarak muhabir maaşları 4.250 TL ile 11.450 TL arasında değişmektedir. Muhabir yardımcıları ise 5.040 TL ile 6.410 TL arasında maaş alabilmektedirler.

Muhabir olabilmek için hangi üniversitelerde eğitim alınabileceği de belirtilmiş. İstanbul Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Marmara Üniversitesi gibi üniversitelerde gazetecilik eğitimi alınabilir. Öte yandan, Gazetecilik bölümünden mezun olan kişilerin iş bulma durumu da verilmiş; 2018’de %23,8, 2019’da %21 ve 2020’de %24 olan işsizlik oranlarına değinilmiş.

Kameramanlık mesleğiyle ilgili de bilgi verilmiş. Kameramanların ortalama maaşı 7751,5 TL'dir. En düşük kameraman maaşı 4253 TL iken en yüksek ise 11250 TL'dir.

Gazetecilik ya da habercilikle ilgilenen kişiler için verilen bu bilgiler faydalı olabilir. Iyi bir muhabir olmak isteyenler için belirtilen nitelikler doğrultusunda hareket etmek önemlidir.

Geri