- Konu Yazar
Kimler Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Yapabilir? Üniversite öğrencileri, merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapabilirler. Bu fırsat, farklı üniversitelerde eğitim almak isteyen öğrencilere sunulmaktadır. Kimler bu imkandan yararlanabilir? Yüksek not ortalaması olan öğrenciler, akademik başarı gösterenler ve geleceklerini değiştirmek isteyenler bu fırsattan yararlanabilirler. Yatay geçiş, öğrencilere yeni bir çevre, farklı öğretim yöntemleri ve daha geniş bir ağ sunar. Bu sayede, öğrenciler deneyimlerini artırabilir ve kariyer fırsatlarını geliştirebilirler. Kimler Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Yapabilir? Öğrenciler, bu fırsattan yararlanarak hayallerine bir adım daha yaklaşabilirler.
İçindekiler
Kimler Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Yapabilir?
Kimler merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapabilir? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda merkezi yerleştirme puanı elde eden öğrenciler, belirli şartları sağladıkları takdirde yatay geçiş yapabilirler. Yatay geçiş, öğrencilerin bir üniversiteden başka bir üniversiteye ya da aynı üniversitedeki bir bölümden başka bir bölüme geçiş yapması anlamına gelir.Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir:
1. Merkezi yerleştirme puanı: Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, yerleştiği bölümün kontenjanının en fazla %10’u kadar olan puan türünde en az merkezi yerleştirme puanına sahip olması gerekmektedir.
2. Başarı durumu: Öğrencilerin, yatay geçiş yapmak istedikleri bölümün başarı sıralamasının en fazla 3 katı gerisinde olmaması gerekmektedir. Yani, öğrencinin bulunduğu bölümdeki başarı sıralaması, hedeflediği bölümün başarı sıralamasının en fazla 3 katı gerisinde olmalıdır.
3. Kontenjan durumu: Yatay geçiş yapmak istenilen bölümde, kontenjanın boş olması veya öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği bölümdeki kontenjanda boş yer bulunması gerekmektedir.
4. İlgili üniversitenin ve bölümün belirlediği diğer şartlar: Her üniversite ve bölüm, yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için belirli şartlar belirleyebilir. Bu şartlar, öğrencinin başarı durumu, ders içerikleri, staj veya sınav gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Öğrenciler, yatay geçiş yapmak istedikleri üniversitenin ve bölümün internet sitesinden ya da ilgili birimlerden bu şartları öğrenmelidir.
Kimler merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapabilir? Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin merkezi yerleştirme puanı, başarı durumu, kontenjan durumu ve ilgili üniversitenin/bölümün belirlediği diğer şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan öğrenciler, yatay geçiş başvurusu yaparak hedefledikleri bölüme geçiş yapabilirler.
Kimler Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Yapabilir? |
Önlisans veya lisans mezunları merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapabilir. |
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanıyla yatay geçiş yapabilirsiniz. |
Dikey geçiş hakkınızı kullanarak merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapabilirsiniz. |
Yatay geçiş başvurusu yapabilmek için belirli bir puan türünde belirli bir puan şartı aranır. |
Yatay geçiş yapabilmek için başvurulan bölüm ve programa uygun puan şartı aranır. |
Yatay geçiş yapabilmek için ÖSYM tarafından belirlenen kontenjanlara yerleşmek gerekir.
Yatay geçiş yapabilmek için başvurulan bölüm ve programda boş kontenjan olmalıdır.
Yatay geçiş yapabilmek için başvurulan bölüm ve programa uygun puan şartı aranır.
Yatay geçiş yapabilmek için belirli bir puan türünde belirli bir puan şartı aranır.