- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Kimler mahkemede şahitlik yapamaz?
TÜRK MEDENİ KANUNU – MADDE 536 – Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okur yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, Resmi vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar.Hakim tanık dinlemek zorunda mı?
yazılır. MADDE 245- (1) Kanunda gösterilen hükümler saklı kalmak üzere, tanıklık için çağrılan herkes gelmek zorundadır. Hâkim, verilen yazılı cevapların yetersiz olması hâlinde, tanığı dinlemek üzere davet edebilir.18 yaşından küçükler tanık olabilir mi?
18 yaşından küçük biri bana tanıklık edebilir mi? Tanıklık için reşit olma şartı bulunmamaktadır, dolayısıyla tanık olarak gösterebilirsiniz.
Ziynet eşyaları boşanma davasında istenebilir mi?
Ancak ziynet eşyası davası boşanma davası ile birlikte açılırsa o halde boşanma davasında yetkili olarak belirlenen mahkemeler de işbu davanın açılmasında yetkili sayılır. Ziynet eşyası usulüne uygun şekilde açılmış bağımsız dava ile istenebilir. Ziynet alacağına ilişkin dava boşanmanın eki niteliğinde değildir.
Tanıklık ücreti kimden alınır?
Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hakim tarafından çağrılan tanıklara belli miktarda ücret ödenir.Mahkemede akraba şahitlik yapabilir mı?
Söz konusu kişilerin çekinme haklarını kullanmayarak tanıklık yapmalarında bir engel yoktur. Yani boşanma davalarında yakın akrabalar da tanıklık yapabilir. Önemli olan yakın akraba olan tanığın görgüye dayalı ve tutarlı bir anlatımda bulunmasıdır. Tanıklar mahkemede yemin ettirilerek dinlenilir.Tek tanıkla ceza verilir mi?
Sadece tanık beyanına dayanılarak ceza verilmesi mümkün değildir. Tanıkların ifadeleri ne oranda gerçeği yansıtıyor konusuna şüpheyle yaklaşılması hukuk kurallarının bir gereğidir.
Tanık ifade vermek zorunda mı?
Tanıklık yapmak kural olarak zorunludur. Kanunda belirtilen bazı istisnai hallerde ise tanıklık yapmaktan çekinerek ifade vermeyebilirsiniz. Tanık olarak gösterildiğiniz davaya belirtilen gün ve saatte gitmezseniz hakkınızda zorla getirilme kararı çıkarılacaktır.
Şahitlik yaşı var mi?
Olay yerinde gördüğü olaylara şahit olan kişiler, küçük ya da büyük dinlenebilir. 18 yaş altı çocuklardan da ne gördüklerine dair bilgi alınabilir fakat mahkemeye çıkarılmazlar. Çocukların psikolojisi açısından bu durum sakıncalıdır. Bu yüzden, mahkemede 18 yaş altı şahitliği geçersizdir.Ziynet eşyaları nasıl talep edilir?
Islah Yoluyla Ziynet Eşyaları Talep edilebilir mi? Boşanma davası dilekçesi ile talep edilmeyen ziynet eşyaları, ıslah dilekçesi verilmek suretiyle talep edilemez. Bu durumda, ıslah yerine ziynet eşyaları için ek dava açılarak açılan davanın boşanma davası ile birleştirilmesi istenmelidir.Düğünde takılan ziynet eşyaları kime aittir?
“Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun kadına bağışlanmış ve ona ait sayılır. Dava konusu kadına ait altınlar koca tarafından bozdurulup farklı maksatlarla kullanılmış olabilir.
2021 tanık ücreti ne kadar?
MADDE 3 – (1) Tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak 25,00 ilâ 50,00 TL arasında ücret ödenir. MADDE 4 – (1) Tanık, hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa yol giderleriyle tanıklığa çağrıldığı yerdeki konaklama ve beslenme giderleri de karşılanır.